Πέμπτη 21 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Στα τοκοχρεολύσια τα δάνεια

Την ίδια ώρα τα ασφαλιστικά ταμεία αφήνονται στην τύχη τους

Σε τοκοχρεολύσια πάει σχεδόν όλο το ποσό από τα δάνεια που έχει πάρει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο α' εξάμηνο του 2011. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αφήνει στο έλεός τους τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ οι μισθοί συνεχίζουν την πορεία τους προς το ...βυθό.

Κάνοντας γαργάρα το χρέος των 11 δισ. του κράτους προς το ΙΚΑ η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι το ΙΚΑ έχει εισπράξει ήδη το 90,9% της κρατικής επιχορήγησης. Ειδικότερα, την περίοδο Γενάρη - Ιούνη εισέπραξε 2,1 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η κρατική επιχορήγηση για το σύνολο του έτους, ανέρχεται στα 2,3 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, το β' εξάμηνο του 2011, το ΙΚΑ έχει λαμβάνειν από το κράτος... 200 εκατ. ευρώ.

Στην επικίνδυνη ζώνη βρίσκεται και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ΤΕΒΕ κ.λπ. - ο οποίος το α' εξάμηνο εισέπραξε το 78,8% της κρατικής επιχορήγησης και συγκεκριμένα 630 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 800 εκατ. ευρώ που δικαιούται. Αλλά και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, την ίδια περίοδο εμφανίζονται να έχουν εισπράξει περισσότερο από το 50% της κρατικής επιχορήγησης, γεγονός που σημαίνει ότι στο τέλος του χρόνου θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα χρηματοδότησης των υποχρεώσεών τους.

Ο ΟΓΑ έχει εισπράξει το 58,4% της κρατικής επιχορήγησης, το ΝΑΤ το 56,2%, το ΤΑΠ - ΟΤΕ το 60%.

Σύμφωνα, επίσης, με τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, το α' εξάμηνο το ελληνικό δημόσιο κατέβαλε στους πιστωτές του, υπό μορφή τοκοχρεολυσίων, το ποσό των 38,2 δισ. ευρώ! Ειδικότερα, για χρεολύσια πληρώθηκαν 31,2 δισ. ευρώ, ενώ για τόκους καταβλήθηκαν άλλα 7 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή για πληρωμή των μισθών και των συντάξεων της κεντρικής διοίκησης (υπουργεία), καθώς και για τη μισθοδοσία σε νοσοκομεία, ιδρύματα πρόνοιας και άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, καταβλήθηκε ποσό ύψους μόνο 1,8 δισ. ευρώ.

Γίνεται επομένως κατανοητό, πού πάνε τα λεφτά από τα δάνεια που χορηγεί η τρόικα στη χώρα μας. Τα χρήματα που διατίθενται για την εξόφληση των υποχρεώσεων προς τους πιστωτές, αντιστοιχούν στο 100% του ποσού που έχει εισπράξει η Ελλάδα από τις 5 δόσεις του συνολικού δανείου των 110 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ