Παρασκευή 22 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ
Κατατέθηκε χθες στη Βουλή ο νόμος - έκτρωμα

Για κατάργηση οποιασδήποτε κομματικής δράσης μέσα στα ιδρύματα μίλησε η υπουργός Παιδείας

Κατατέθηκε, χτες, στη Βουλή το σχέδιο του νόμου - πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση και στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί στο τέλος του Αυγούστου. Συγκεκριμένα, όπως είπε η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, σε μια προκλητική συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, το νομοσχέδιο θα αρχίσει να συζητιέται την επόμενη βδομάδα και θα ακολουθηθεί η συνηθισμένη διαδικασία (φορείς και κόμματα στη Βουλή θα πάρουν θέση κλπ.), στη συνέχεια θα ακολουθήσει η δεύτερη ανάγνωση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και τέλος Αυγούστου η ψήφιση.

Η υπουργός Παιδείας, στη συνέντευξή της μίλησε ωμά για κατάργηση της όποιας κομματικής δράσης μέσα στα ιδρύματα, λέγοντας μάλιστα ότι αυτό είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν μπαίνει προς συζήτηση! Συγκεκριμένα είπε: «Να σταματήσει το Πανεπιστήμιο να είναι χώρος κομματισμού, παρατάξεων και αντιπαλότητας των κομμάτων ή δημιουργίας κομματικών συσχετισμών, όπως συμβαίνει στις εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτό είναι μια "κόκκινη γραμμή" που δεν ξεπερνάται. Δεν γίνεται να δημιουργούνται συσπειρώσεις κομμάτων και να λειτουργούν οι παρατάξεις με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα. Αυτό είναι εκτός συζήτησης»!

Πρόκειται για κατάργηση ενός δικαιώματος που, ειδικά στη χώρα μας, κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες. Πρόκειται για το δικαίωμα στην πολιτική έκφραση μέσα στο πανεπιστήμιο, την οποία το αστικό κράτος, πλέον, επιδιώκει να θέσει... εκτός νόμου.

Η υπουργός υποστήριξε επίσης, πως μια αναστολή λειτουργίας ιδρυμάτων ως αντίδραση στο νόμο θα πλήξει τους φοιτητές, ενώ έριξε λάσπη στους πανεπιστημιακούς λέγοντας, «τα Πανεπιστήμια κλείνουν, σε ορισμένες περιπτώσεις για μήνες, αλλά ουδέποτε σταματά η χρηματοδότηση των διδασκόντων και των λειτουργικών δαπανών»... Την ίδια ώρα που τα λέει αυτά βέβαια, έχει μειώσει την κρατική χρηματοδότηση προς τα ιδρύματα πάνω από 50%, αλλά αυτό προφανώς, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν πλήττει τους φοιτητές και τα ιδρύματα!

Επιπλέον, η υπουργός «απείλησε» ότι σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας ιδρυμάτων ως αντίδραση στο νόμο «είμαστε συντεταγμένη πολιτεία και θα υπάρξουν απαντήσεις σύννομες, συνταγματικές και πολιτικά ορθές»...

Η υπουργός είπε κι άλλα: «Εκτός συζήτησης είναι και η οργάνωση που πρέπει να υπάρχει στις σπουδές, δηλαδή να εγγράφονται οι φοιτητές, να παρακολουθούν τα μαθήματά τους, να υπάρχουν προϋποθέσεις για τις εξετάσεις, να υπάρχουν προαπαιτούμενα μαθήματα. "Σπουδάζω" να σημαίνει κανόνες. Σε αυτά πρέπει να τοποθετηθούν οι καθηγητές, οι πρυτάνεις και όλοι». Πρόκειται για υποκρισία γιατί στην πραγματικότητα, κανόνας στα ΑΕΙ που επιδιώκει να φτιάξει η κυβέρνηση θα είναι η αμάθεια για τους πολλούς, οι οποίοι θα ελπίζουν να πάρουν τα πτυχία πολλών ταχυτήτων, με τα προγράμματα «μενού», όπως τα είχε ονομάσει η υπουργός, λες και η μόρφωση είναι παραγγελία στο εστιατόριο (μια χωριάτικη, μια μπριζόλα κι ένα τζατζίκι!).

Η υπουργός επανέλαβε πως παραμένει η πρόταση για το Συμβούλιο Διοίκησης στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δηλώνοντας: «Θα υπάρχει Συμβούλιο στο Πανεπιστήμιο, όπου θα συμμετέχουν και εξωτερικοί, σε αυτό θα λογοδοτεί ο πρύτανης (...) Για τον πρύτανη θα γίνεται διεθνής προκήρυξη». Απ' ό,τι φαίνεται αυτό που είναι σε... διαπραγμάτευση είναι το θέμα των αρμοδιοτήτων που θα κατανεμηθούν σε Συμβούλιο, πρύτανη και Σύγκλητο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ