Παρασκευή 29 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Προς συναίνεση στο θέμα της διοίκησης...

Συμβούλια με τη συμμετοχή επιχειρηματιών πρότεινε η υπουργός Παιδείας

Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να ξανασυζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νόμο - πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση. Η πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε προχτές, με την υπουργό Παιδείας να διαπιστώνει συνοψίζοντας ότι έχει την απαιτούμενη συναίνεση όχι απλώς για την ψήφιση, αλλά και για την εφαρμογή του νόμου!

Στο θέμα της διοίκησης, που έχει συζητηθεί περισσότερο από όλα, γιατί οι πρυτάνεις το έκαναν «παντιέρα» της υποτιθέμενης διαφωνίας τους, η υπουργός Παιδείας συνόψισε ότι υπάρχει συμφωνία και «αποδοχή των τριών οργάνων, του Συμβουλίου, του Πρύτανη και της Συγκλήτου». «Η ισορροπία αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε αυτά τα όργανα είναι κάτι που μπορούμε να το συζητάμε μέχρι την τελευταία ημέρα», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός, δείχνοντας ότι το παζάρι για τις αρμοδιότητες που ξεκίνησαν οι πρυτάνεις δε συνιστά στην πραγματικότητα αντίθεση στο νόμο. Ετσι, η υπουργός - έτοιμη να συζητά μέχρι τελευταία μέρα για τις αρμοδιότητες - συνόψισε τη φιλοσοφία του νόμου για το θέμα της διοίκησης, θέτοντας χαρακτηριστικά το εξής ερώτημα: «Γιατί είναι κακό ένας εφοπλιστής να είναι στο Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Πειραιώς, που συνδέεται και με ναυτιλιακές σπουδές;»

Συνεχίζονται τα κείμενα υπογραφών

Την ίδια ώρα, συνεχίζουν να εμφανίζονται κείμενα υπογραφών για το νόμο - πλαίσιο, άλλα υποστηρικτικά του, άλλα επικριτικά του κι άλλα που... συμφωνούν διαφωνώντας.

Στο πνεύμα της απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθήνας, αντίθεση στο νόμο εκφράζουν πανεπιστημιακοί και όχι μόνο, που υπογράφουν το κείμενο με τίτλο «Για ένα δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο που θα ανταποκρίνεται στην εξέλιξη των επιστημών και θα υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας» (έχει συγκεντρώσει 708 υπογραφές).

Την πλήρη στήριξή τους στο νόμο εκφράζουν όσοι υπογράφουν τα κείμενα «Γιατί υποστηρίζουμε τη μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση» (έχει συγκεντρώσει 152 υπογραφές) και «Η Θεσσαλονίκη και η Μεταρρύθμιση των ΑΕΙ» (με 37 υπογραφές). Συμφωνούν με τις αναδιαρθρώσεις, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το νόμο οι συντάκτες του κειμένου «Για την Υπεράσπιση και τη Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου» (που έχει συγκεντρώσει 529 υπογραφές), ενώ διαφωνία μόνο στο ειδικό θέμα της κατάργησης της βαθμίδας του Λέκτορα εκφράζουν οι υπογράφοντες το κείμενο «Οχι στην κατάργηση της βαθμίδας του λέκτορα και την υποβάθμιση του επίκουρου καθηγητή» (283 υπογραφές).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ