Παρασκευή 29 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ
Προς παραγραφή για το ένα αδίκημα ο Τσοχατζόπουλος

«Λάδι» ενδέχεται να βγει ο πρώην υπουργός Α. Τσοχατζόπουλος στο ένα από τα δύο αδικήματα για τα οποία κατηγορείται, καθώς ο ανακριτής του Πενταμελούς Συμβουλίου του Αρείου Πάγου Β. Λαμπρόπουλος και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Μαύρος θεωρούν παραγεγραμμένο το αδίκημα της «παθητικής δωροδοκίας» για το οποίο η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής είχε αποφασίσει τη δίωξη του πρώην υπουργού Αμυνας. Ετσι, για άλλη μια φορά το άρθρο 86 του Συντάγματος (περί ευθύνης υπουργών), το οποίο ψήφισαν από κοινού το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην τελευταία αναθεώρηση, αποδεικνύεται «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τα πολιτικά πρόσωπα και τα οδηγεί στην ατιμωρησία.

Οι Β. Λαμπρόπουλος και Ν. Μαύρος κατέληξαν στην παραγραφή του αδικήματος της δωροδοκίας, που είναι και πρόταση στο Πενταμελές, μετά από ενδελεχή μελέτη της δικογραφίας. Οι δικαστικοί λειτουργοί κρίνουν πως έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές σύνοδοι της Βουλής και συνεπώς το αδίκημα της δωροδοκίας σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών είναι ήδη παραγεγραμμένο. Ετσι, τη στιγμή που η κυβέρνηση μιλάει για δίκες «φαστ τρακ» σε θέματα που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, όπως τα υποβρύχια, και πως θα δοθεί άπλετο φως στα σκάνδαλα, το καμπανάκι χτυπάει και προειδοποιεί για παραγραφές. Αξίζει να σημειωθεί ότι έγκριτοι νομικοί έχουν ήδη εκφράσει την άποψη ότι το αδίκημα της δωροδοκίας έχει παραγραφεί.

Οσον αφορά το δεύτερο αδίκημα, αυτό του «ξεπλύματος βρώμικου» χρήματος, ο Β. Λαμπρόπουλος και ο Ν. Μαύρος θεωρούν ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος θα πρέπει να δικαστεί από την τακτική δικαιοσύνη και όχι από Ειδικό Δικαστήριο. Πάντως, η δικογραφία για την υπόθεση του Α. Τσοχατζόπουλου βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα του Δικαστικού Συμβουλίου κ. Μαύρου, ο οποίος θα υποβάλλει την πρότασή του προς το Πενταμελές Συμβούλιο, ενώ η τελική κρίση των δικαστών θα διατυπωθεί με βούλευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ