Παρασκευή 29 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ
Παρουσίαση της αντιλαϊκής πολιτικής ως προβολή της χώρας

Σε σεμινάριο «αυτοπεποίθησης» υπέβαλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών τους διπλωμάτες των ανώτερων βαθμίδων προκειμένου να εκπροσωπήσουν - στα πόστα τους στο εξωτερικό - αποτελεσματικά την πολιτική του μνημονίου και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και των πόρων της χώρας που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Η συγκέντρωση των διπλωματών σε αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών για να ακούσουν υπουργούς και τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης, είχε και έναν ακόμη στόχο: Τις δημόσιες σχέσεις της κυβέρνησης με το διπλωματικό κλάδο, ο οποίος (όπως και οι υπόλοιποι κλάδοι του δημοσίου) βρίσκεται σε αναταραχή εξαιτίας των άγριων περικοπών που έχει υποστεί.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, περίσσεψαν τα μεγάλα λόγια: «Βρισκόμαστε στο μέσο της πιο δύσκολης μάχης που έχει δώσει η χώρα μας από την Μεταπολίτευση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, ανοίγοντας τις εργασίες της Ημερίδας Ελλήνων Πρέσβεων.

Πρόκειται για ημερίδα που είχε προαναγγείλει ο υπουργός λίγες μέρες μετά από την ανάληψη των νέων του καθηκόντων. Απευθυνόμενος στους διπλωμάτες και τους διευθυντές διευθύνσεων του υπουργείου Εξωτερικών, ο Στ. Λαμπρινίδης τους κάλεσε να γίνουν «η αιχμή του δόρατος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό».

Αναφερόμενος στη σημερινή δημοσιονομική συγκυρία, μέσα στην οποία καλείται να εργασθεί το διπλωματικό σώμα, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι γνωρίζει πολύ καλά τις υπάρχουσες δυσκολίες και υποσχέθηκε πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με αξιοπρέπεια.

Ο υπουργός επισήμανε, επίσης, ότι αναμένει από τους πρεσβευτές να συμβάλουν στην προσπάθεια παροχής διαβεβαιώσεων προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η κυβέρνηση θα κάνει το καθετί για να μη χάσουν τα λεφτά που δανείζουν στην Ελλάδα. Κατά τις διατυπώσεις του υπουργού Εξωτερικών, έχει μεγάλη σημασία «να πείσουμε τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι πράγματι η Ελλάδα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση, ώστε να συνεχίσουν να μας στηρίζουν».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις αξίες της ευθύνης και της αλληλεγγύης, που όπως είπε παραμελήθηκαν το τελευταίο διάστημα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημειώνοντας ότι «κάποιοι στην Ευρώπη πρόδωσαν το όραμα των ιδρυτών της».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «το υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να σταθεί στην πρώτη γραμμή» και έκανε ειδική αναφορά στη στήριξη των εμπορικών συμφερόντων της χώρας στο εξωτερικό, στην προσέλκυση σοβαρών επενδυτών στην Ελλάδα, αλλά και στη στήριξη της Ναυτιλίας και του Τουρισμού, που, όπως είπε, αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας.

Στην ημερίδα παρήλασε και μια πλειάδα κυβερνητικών στελεχών, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των διαδικασιών εξαγωγών, αλλαγής του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προσέλκυσης των επενδύσεων, που αν γίνουν θα απαιτήσουν νέο χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων για να εξασφαλίσει την κερδοφορία του το κεφάλαιο. Ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, αναφέρθηκε στη δήθεν «ηθική ισορροπία» που θα επέλθει μέσω του νέου φορολογικού πλαισίου και επέστησε την προσοχή στο ζήτημα της «κρίσης χρέους» (όπως εμφανίζουν την καπιταλιστική κρίση που είναι συγχρονισμένη), σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς κρίσης καθώς η κρίση της Ιταλίας άγγιξε τον "τετηγμένο πυρήνα του ευρώ", διανύοντας μια διαδρομή "φαύλου κύκλου", από χρηματοπιστωτική έγινε δημοσιονομική και ξανάγινε χρηματοπιστωτική», για να προσθέσει ότι «η κρίση έπαψε να είναι περιφερειακή (αφού δε θίγει μόνο τις Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, δηλαδή το 7,5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης), αλλά έγινε διεθνής».

Για την τουριστική ανάπτυξη (που βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες των εργαζομένων) μίλησε ο υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού, Π. Γερουλάνος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, παρουσίασε τις βελτιωμένες σχέσεις με την Τουρκία ως ευκαιρία και υπογράμμισε ότι «η εθνική ισχύς μιας χώρας έχει δύο πυλώνες: Την οικονομική και την εξωτερική πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ