Σάββατο 27 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Στο ρυθμό δυναμικών κινητοποιήσεων

ΚΙΤΟ.-

«Ξεροκέφαλοι» και «αδαείς, αφού δεν μπορούν να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα των προβλημάτων» θα πρέπει να είναι χιλιάδες εργαζόμενοι, αγρότες, φοιτητές και αυτόχθονες που συνεχίζουν για τρίτη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις εναντίον των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, της κυβέρνησης του Προέδρου Γκουστάβο Νομπόα.

Χτες, ήταν η σειρά χιλιάδων αυτοχθόνων να πάρουν τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων, αποκλείοντας την κεντρική οδική αρτηρία της χώρας και βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις του στρατού. Οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν πέτρες και κορμούς δέντρων για να αποκλείσουν τον Παναμερικανικό αυτοκινητόδρομο, κοντά στην κωμόπολη Λατακούνγκα, 75 χιλιόμετρα νοτίως του Κίτο, στην οροσειρά των Ανδεων, ενώ τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί μετέδιδαν ότι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει και βοηθητικούς δρόμους που συνδέουν τις παράκτιες περιοχές της χώρας με τα υψίπεδα των Ανδεων.

Η χτεσινή διαμαρτυρία και οι συγκρούσεις με την αστυνομία ήταν μία απάντηση στους κατασταλτικούς μηχανισμούς της χώρας και κυρίως του στρατού που έχει κληθεί να πατάξει τις κινητοποιήσεις, όπου την Πέμπτη σε ανάλογη διαδήλωση διαμαρτυρίας μαζικών οργανώσεων άνοιξαν πυρ κατά του συγκεντρωμένου πλήθους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά τουλάχιστον έξι διαδηλωτές.

Οι διαδηλώσεις, που κρατούν σχεδόν ένα μήνα, εντάσσονται στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνουν φοιτητικές οργανώσεις, συνδικάτα και οργανώσεις των αυτόχθονων κατοίκων, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναστείλει την εφαρμογή των μέτρων οικονομικής λιτότητας που ανακοινώθηκαν το Δεκέμβρη. Ο Παναμερικανικός αυτοκινητόδρομος είναι η κύρια εμπορική αρτηρία στο Εκουαδόρ και περνώντας από την κεντρική ορεινή περιοχή συνδέει τα βόρεια με τα νότια σύνορα της χώρας.

Η ένταση κλιμακώθηκε προχτές, καθώς αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες για τα επεισόδια που έγιναν όταν οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που προσπαθούσαν να αποκλείσουν τον αυτοκινητόδρομο κοντά στη Λατακούνγκα. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι οι στρατιώτες πυροβόλησαν στο έδαφος και έριξαν μία χειροβομβίδα εναντίον των διαδηλωτών, όταν απειλήθηκαν!

«Δε φοβόμαστε. Τώρα οι διαδηλώσεις θα γίνουν 10 φορές χειρότερες», απάντησε από την άλλη πλευρά ο Αντόνιο Λουμιτάσι, δήμαρχος της κωμόπολης Σακουισίλι, που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις, ενώ συνομοσπονδία των αυτόχθονων του Εκουαδόρ, που είναι ένας από τους κύριους διοργανωτές των κινητοποιήσεων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί «πολιτική καταπίεσης». Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι αποκλεισμοί δρόμων θα ενταθούν με στόχο να σταματήσει η μεταφορά αγροτικών προϊόντων από τις επαρχίες των Ανδεων στην υπόλοιπη χώρα.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που οι διαδηλωτές έχουν να αντιμετωπίσουν τη βία, ως απάντηση στις διαδηλώσεις. Κατά το πρώτο κύμα των διαδηλώσεων, την πρώτη εβδομάδα του Γενάρη, περισσότεροι από 10 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί πολύ σοβαρά, σε διαδήλωση που είχαν οργανώσει φοιτητές στην πρωτεύουσα, Κίτο και που κατέληξε σε «οδομαχία» με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας. Παράλληλα, η αστυνομία έχει προχωρήσει σε αθρόες συλλήψεις και σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές εκατοντάδες συνδικαλιστές και φοιτητές συλλαμβάνονται και οδηγούνται στις φυλακές.

Τα «πυρά» των διαδηλωτών συγκεντρώνει μία σειρά κυβερνητικών μέτρων, που περιλαμβάνουν το διπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, την αύξηση κατά 25% της τιμής της βενζίνης και αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς έως 75%, καθώς ο πρόεδρος Νομπόα ανακοίνωσε ότι τα μέτρα λιτότητας είναι αναγκαία, προκειμένου να εξασφαλίσει η «πολύ φτωχή χώρα», που μαστίζεται από μία σοβαρή οικονομική ύφεση, πακέτο δανείων ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ