Σάββατο 30 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τα «μοντέλα»

«Η κυβέρνηση βυθίζει τη χώρα στην ύφεση, ξεπουλά τη δημόσια περιουσία, διαλύει τα κοινωνικά αγαθά, στέλνει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία και τη φτώχεια. Αυτό είναι το "νέο μοντέλο ανάπτυξης" που οραματίζεται ο πρωθυπουργός (...) Υπάρχει δρόμος για την ανάπτυξη, που θα αντικαταστήσει το χρεοκοπημένο νεοφιλελεύθερο μοντέλο και προϋποθέτει την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της, με άξονες την ενίσχυση της εργασίας, το κοινωνικό κράτος και την προστασία του περιβάλλοντος». Αυτά ισχυρίζεται ο ΣΥΝ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην Αρτα. Η διέξοδος που προτείνει στο λαό ακούγεται ωραία, απλή, εύκολη, είναι όμως μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση.

Το μόνο που χρειάζεται να γίνει, διατείνεται ο ΣΥΝ, είναι ο λαός να «χαντακώσει» με την ψήφο του το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Και να ανάψει πράσινο φως, πάλι με την ψήφο του, για τα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου σε έναν «νέο συνασπισμό εξουσίας». Τότε, λέει ο ΣΥΝ, θα ανοίξει ένας άλλος δρόμος για μια ανάπτυξη όπου όλοι θα έχουμε δουλειά, θα απολαμβάνουμε κοινωνικό κράτος και το περιβάλλον θα προστατεύεται. Δε μας λέει όμως, τι θα γίνει με αυτούς που κρατάνε στα χέρια τους τα «κλειδιά» της ανάπτυξης, τα μέσα παραγωγής; Θα τους τα πάρει με το ζόρι; Τέτοια πρόθεση ο οπορτουνισμός δεν έχει και το έχει καταστήσει σαφές. Και να είχε, βέβαια, το ζήτημα αυτό δε λύνεται απλώς και μόνο από μια κυβέρνηση. Να παραδώσουν πάλι από μόνα τους τα μονοπώλια την «κότα που γεννάει τα χρυσά αυγά», είναι τόσο πιθανό όσο να ανατείλει αύριο ο ήλιος απ' τη δύση. Πώς, λοιπόν, θα υπάρξει μια ανάπτυξη υπέρ του λαού, όσο θα εξακολουθούν να κυριαρχούν αυτοί που θέλουν ανάπτυξη υπέρ των κερδών και της ανταγωνιστικότητάς τους; Πώς μπορεί να συμβεί να υπηρετείται και η λαϊκή ευημερία και η ευημερία των μονοπωλιακών κερδών; Οταν το ένα προσκρούει στο άλλο.

Ρητορικά τα ερωτήματα. Κάθε νοήμων άνθρωπος γνωρίζει την απάντηση. Γνωρίζει ότι δε γίνεται να έχεις και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Γνωρίζει και πώς πρέπει να αντιμετωπίσει όσους ισχυρίζονται ότι μπορούν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αφερεγγυότητα σ' όλο της το μεγαλείο (2009-09-20 00:00:00.0)
Ισχυρό ΚΚΕ για αναχαίτιση της αντιλαϊκής επίθεσης (2009-05-02 00:00:00.0)
Συνέδριο επικύρωσης σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος (2009-02-14 00:00:00.0)
Ελεος, με το κουτόχορτο (2000-03-25 00:00:00.0)
Ουτοπίες οι προεκλογικοί του «άσοι» (2000-02-15 00:00:00.0)
Αριστερά και αρχές (1997-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ