Κυριακή 31 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Βιομηχανία» αντιλαϊκών νομοσχεδίων και μέτρων

Βροχή από αντιλαϊκά νομοσχέδια και μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση και θέλει με προτεραιότητα να προωθήσει ως τα τέλη Αυγούστου, παρουσιάστηκαν μέσα στη βδομάδα, επιχειρώντας να εμφανίσει έναν οργασμό εργασίας, δήθεν «για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών». Πέρα από τον προπαγανδιστικό χαρακτήρα στο πλαίσιο των θριαμβολογιών για το συμβιβασμό στην ευρωζώνη, πρόκειται για εφαρμογή του μνημονίου και του «μεσοπρόθεσμου» για το σάρωμα λαϊκών δικαιωμάτων και την ενίσχυση του κεφαλαίου.

Τι προβλέπεται:

  • Νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατά της ανεργίας σε συνδυασμό με κατάρτιση/εκπαίδευση όλων των μορφών.

Ηδη, βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα με τα οποία επιδοτείται το κεφάλαιο, ειδικά στις ασφαλιστικές εισφορές, και προωθούνται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, όπως το πρόγραμμα για την κοινωφελή εργασία. Και τα νέα προγράμματα θα κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

Φοροεπιδρομή και ενίσχυση του κεφαλαίου
  • Σχέδιο δράσης για ληξιπρόθεσμες οφειλές: η γνωστή υπόθεση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 41 δισ. ευρώ, όπου μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι 14.500 οφειλέτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, χρωστούν το 90% του συνολικού ποσού.
  • Σχέδιο για αναδιοργάνωση και με ιδιωτικοποίηση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών
  • Σχέδιο δράσης για «πάταξη λαθρεμπορίας καυσίμων»: δεν έχουν γνωστοποιηθεί οι προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών στο συγκεκριμένο θέμα. Ολες οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια στρέφονται κατά των μικρολαθρεμπόρων, ενώ αποφεύγουν να ερευνήσουν τα μεγάλα κυκλώματα.
  • «Σχέδιο επιτάχυνσης και αναμόρφωσης ΕΣΠΑ, με βάση και τις σχετικές διαπραγματεύσεις με ΕΕ»: Διεκδικώντας τις «δάφνες» για την αποδοχή από την ΕΕ της μείωσης της δημόσιας συμμετοχής στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση προχωράει ταχύτατα σε νομοθετικές ρυθμίσεις για την αναδιάρθρωσή του, με κύριο ζητούμενο τη συντόμευση του χρόνου καταβολής των ενισχύσεων και την ακύρωση επενδυτικών σχεδίων που έχουν κολλήσει, ώστε πιο γρήγορα να πάνε στο μεγάλο κεφάλαιο περισσότεροι πόροι.
  • «Σχέδιο νόμου για άρση εμποδίων για επιχειρηματικότητα»: για νέα κερδοφορία σε ντόπιο και ξένο κεφάλαιο με μισθούς πείνας.
  • «Επιτάχυνση αδειοδοτήσεων (με έμφαση στις επενδύσεις ΑΠΕ) - δραστική μείωση του όγκου των φακέλων που εκκρεμούν προς έγκριση»: Ενα ακόμη νομοσχέδιο που συρρικνώνει τους όρους και προϋποθέσεις επιχειρηματικής δραστηριότητας στον ενεργειακό τομέα και κυρίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που αυτό το διάστημα προκρίνονται από ξένες και ντόπιες ενεργειακές επιχειρήσεις, καθώς αναμένονται κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη ΕΕ.
  • «Εξέταση της σκοπιμότητας τροποποίησης νόμου για κρουαζιερόπλοια (σε συνεργασία με υπ. Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας)»: Νέο «γύρο» ρυθμίσεων σε βάρος του καμποτάζ, προκειμένου να φέρει σε ακόμη χειρότερη θέση τους ναυτεργάτες, ετοιμάζει η κυβέρνηση.
  • Νέα επίθεση στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, ακόμη και νέες αυξήσεις στο κόμιστρο, θα πρέπει να αναμένεται από το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την «εξυγίανση των συγκοινωνιακών φορέων».
  • Επιχειρηματικές δράσεις πέραν των γεωργοκτηνοτροφικών αναμένεται να εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την «αξιοποίηση της γεωργικής γης».
  • Κακά «μαντάτα» περιμένουν τη μικρομεσαία αγροτιά και από το νομοσχέδιο για την «αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής και αλλαγής αγροτικού ισοζυγίου», με δεδομένη τη στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης στην εξυπηρέτηση των μονοπωλίων παραγωγής τροφίμων και της μεταποιητικής βιομηχανίας και όχι των διατροφικών αναγκών του λαού.

Στις προτεραιότητες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Αυγούστου, είναι τα παρακάτω νομοσχέδια:

  • Ενιαίο μισθολόγιο (σε συνεργασία με υπουργείο Οικονομικών) - βαθμολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής του τρόπου αξιολόγησης και προαγωγής προσωπικού. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το νέο μισθολόγιο θα προκαλέσει μείωση στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτές οι μειώσεις θα προκληθούν μέσα από την κατάργηση και μείωση επιδομάτων.
  • Σχέδιο για συγχωνεύσεις φορέων. Πρόθεση της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής λιτότητας, είναι η κατάργηση ή συγχώνευση φορέων του δημοσίου.

Το υπουργείο Εσωτερικών στο δικό του προγραμματισμό με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Αυγούστου έχει σε προτεραιότητα τα παρακάτω νομοσχέδια

  • Θεσμικό πλαίσιο για διενέργεια δημοψηφισμάτων. Προβλέπει τη διαδικασία διενέργειας δημοψηφισμάτων και αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για διενέργεια δημοψηφίσματος το φθινόπωρο με θέμα μια σειρά αντιδραστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα (εκλογικός νόμος, πολιτικό χρήμα, θητεία αιρετών κλπ). Είναι η παγίδα που χρησιμοποιείται με το πρόσχημα της «συμμετοχικής διαδικασίας» για να χειραγωγηθεί ο λαός και να του υφαρπάξουν τη συναίνεση στην αντιλαϊκή επιδρομή.
  • Αλλαγή τρόπου ελέγχου «Πόθεν Εσχες». Αρχικά αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία είχε προγραμματιστεί να έρθει στο ίδιο νομοσχέδιο με το πολιτικό χρήμα αλλά η νέα ηγεσία του ΥΠΕΣ τη διαχώρισε. Η αλλαγή στον τρόπο έλεγχου του Πόθεν Εσχες - απ' όσα έχουν δημοσιοποιηθεί - των πολιτικών κυρίως, θα αφορά στο γεγονός ότι στο όργανο ελέγχου θα πλειοψηφούν δικαστικοί.
  • Πρόγραμμα εξυγίανσης των ΟΤΑ. Το πρόγραμμα αυτό αφορά στην εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ αλλά και στη διευθέτηση χρεών των υπερχρεωμένων Δήμων. Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος προβλέπει δυσβάστακτες υποχρεώσεις, που θα πέσουν στις πλάτες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, όπως: Υποχρέωση διάθεσης μέρους ή του συνόλου των εσόδων προς επίτευξη των στόχων του εν λόγω Προγράμματος. Πάγωμα έργων. Πάγωμα ή περιορισμό των προσλήψεων.
Στην Παιδεία
  • Το νόμο πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση, που αποσαθρώνει τις σπουδές και τα πτυχία, εντείνει την ιδιωτικοοικονομική δραστηριότητα πανεπιστημίων και ΤΕΙ και κάνει πιο αντιδραστική τη λειτουργία τους. Παράλληλα κάνει λόγο για ένα σχέδιο για ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τη στιγμή που για 23.000 συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών τα έτη 2010 και 2011, οι προσλήψεις δε θα είναι παραπάνω από 3.500, ενώ θα μειωθεί πάνω από 50% ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και την ίδια ώρα οι επιχορηγήσεις στα σχολεία δε φτάνουν για τα λειτουργικά τους έξοδα.
  • «Εθνικό διάλογο» από το υπουργείο Οικονομικών για τις φορολογικές αλλαγές, που θα θεσμοθετηθούν από το Σεπτέμβρη. Πιθανότατα θα προβλέπεται η νέα μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 15%.
Υγεία και Πρόνοια
  • Το περίφημο «σχέδιο δράσης για μείωση λίστας αναμονής ΟΚΑΝΑ» δεν είναι τίποτε άλλο παρά απλόχερη και ανεξέλεγκτη παροχή νόμιμης κρατικής πρέζας, που θα εγκλωβίσει, μακρυά από την απεξάρτηση, χιλιάδες χρήστες.
  • Με την προώθηση της λεγόμενης μεταρρύθμισης για σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας διαλύεται το ΙΚΑ, και ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αγοράζει υπηρεσίες από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους δήμους τις ΜΚΟ και τις Αστικές Εταιρείες. Θα χορηγεί ελάχιστο και υποβαθμισμένο πακέτο παροχών πριμοδοτώντας τον ιδιωτικό τομέα.
  • Με τη λίστα φαρμάκων επιχειρείται να ανέβει η συμμετοχή των εργαζομένων σε πολλά φάρμακα. Μέχρι στιγμής υπάρχουν τρεις λίστες: Η αρνητική - ο γιατρός γράφει τα φάρμακα αλλά δεν καλύπτονται από τα ταμεία. Την εφάρμοσε ο Λοβέρδος και οι ασφαλισμένοι πληρώνουν χίλιες συσκευασίες φαρμάκων από την τσέπη τους. Το 2011 θα πληρώσουν 132 εκατ. ευρώ. Τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα - δεν τα γράφει γιατρός και τα πληρώνει ο άρρωστος. Το 2011 οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν 30 εκατ. ευρώ. Τα 89 ακριβά φάρμακα - που αφορούν σοβαρές αρρώστιες και καλύπτονται πλήρως από τα ταμεία. Μια τέταρτη λίστα θα είναι η «θετική λίστα» - θα περιλαμβάνει τα φάρμακα εκείνα που θα γράφονται από τους γιατρούς και ο ασφαλισμένος θα πληρώνει συμμετοχή μέχρι και 25%. Υπολογίζεται ότι σε αυτή θα μπουν πάνω από 10.000 φάρμακα.
  • Με το σχέδιο συνένωσης νοσοκομείων και τις συγχωνεύσεις των διοικήσεων αναμένονται οι συγχωνεύσεις των 300 κλινικών. Καταργούνται 11.000 οργανικές κλίνες και μέσω των συγχωνεύσεων των κλινικών μπορεί να καταργηθούν άλλες 3.000 κλίνες, ενώ 550 κλίνες θα τις εκμισθώσουν στις ασφαλιστικές εταιρείες.
Περιβάλλον - Ενέργεια
  • Ολοκλήρωση σχεδίου νόμου για αλλαγή διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με το οποίο θεσπίζεται περιβαλλοντική αδειοδότηση βιομηχανικών, τουριστικών, ενεργειακών και άλλων δραστηριοτήτων με όρους «fast track», ενώ παράλληλα παραδίδεται από το κράτος σε ιδιώτες τόσο ο έλεγχος των περιβαλλοντικών μελετών, όσο και ο έλεγχος της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων από τα μονοπώλια κατά την περίοδο λειτουργίας των εγκαταστάσεων!
  • Οριστικό σχέδιο ρύθμισης για τα αυθαίρετα. Πρόκειται για ένα ακόμη φοροεισπρακτικό σαφάρι, που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων κατασκευών, προκειμένου αυτές να εξαιρεθούν από την κατεδάφιση από 20 έως 40 χρόνια.
  • Ολοκλήρωση σχεδίου νόμου για αλλαγή τόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών, με το οποίο καταργούνται οι πολεοδομίες, ενώ τον έλεγχο για την εφαρμογή της οικοδομικής άδειας κατά τα στάδια ανέγερσης μιας οικοδομής αναλαμβάνει ένα Σώμα Ελεγκτών Δόμησης, που θα αποτελείται από ιδιώτες μηχανικούς!
  • Σχέδιο για Κερατέα. Η «λύση» που συζητά το υπουργείο βρίσκεται στο πλαίσιο της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, που θα πολλαπλασιάσει τα τέλη καθαριότητας που πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες.
  • Αντιμετώπιση εμπλοκών στην προώθηση των 5 μεγάλων αυτοκινητόδρομων. Πρόκειται για πρόσθετες εγγυήσεις κερδοφορίας, επιδοτήσεις και αποζημιώσεις που διεκδικούν οι πέντε μεγάλοι όμιλοι για να ξαναρχίσουν τα έργα κατασκευής των αυτοκινητοδρόμων και για τους οποίους ήδη ο λαός, με βάση τις συμβάσεις παραχώρησης που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ., πληρώνουν πανάκριβα διόδια, που έχουν αυξηθεί ακόμη και πάνω από 400% από το 2008.
Αντιμεταναστευτική πολιτική
  • Εφαρμογή σχεδίου για Κέντρο Αθήνας. Προώθηση κέντρων υποδοχής μεταναστών. Αποτελεσματική διαχείριση των παρανόμως εγκατεστημένων στην Ελλάδα σε συνεργασία με τα υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Υγείας. Βελτίωση λειτουργίας συστήματος ασύλου.

Πρόκειται για μια σειρά μέτρων για την εφαρμογή της απάνθρωπης αντιμεταναστευτικής πολιτικής που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση, στο γνωστό πλαίσιο της ΕΕ που θεωρεί όλους τους πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού «παράνομους», εκτός από λίγους που κατά καιρούς «νομιμοποιεί», όσους δηλαδή χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο για να διευρύνει την κερδοφορία του, όπως: Αγριο κυνηγητό των μεταναστών από το κέντρο της Αθήνας, το γνωστό «φράχτη» στα σύνορα του Εβρου, απελάσεις - εξπρές κλπ.

Δικαιοσύνη
  • Κατάθεση σχεδίου νόμου για «fast track» σε μεγάλες υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος. Ουσιαστικά, πρόκειται για ελιγμό της κυβέρνησης απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια και σε υποθέσεις διαφθοράς που εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα (υπουργοί, υφυπουργοί), καθώς και κρατικοί λειτουργοί. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα έχουμε δίκες «εξπρές», όπου τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα θα δικάζονται κατά προτεραιότητα στο 3μελές Εφετείο Κακουργημάτων, εκτός από τα αδικήματα που δικάζονται με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος (περί ευθύνης υπουργών).

Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ