Κυριακή 28 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
Υπόθεση όλου του λαού

Μιλά στο «Ρ» ο Αγγ. Αναστασίου, γραμματέας της Ομοσπονδίας  Συνταξιούχων ΙΚΑ

Ο αγώνας που κάνουμε δεν είναι μόνο για το σήμερα και τους εαυτούς μας, δηλώνει στο «Ρ» ο Αγγελος Αναστασίου, γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ. Η υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης και όσων με θυσίες και αγώνες κατάκτησε η δική μας γενιά, είναι κοινή υπόθεση. Η κατάσταση στην κοινωνική ασφάλιση αφορά και τους σημερινούς συνταξιούχους και τους εργαζόμενους που θα είναι τα μελλοντικά θύματα των ανατροπών στο ασφαλιστικό. Γι' αυτό η πανελλαδική συγκέντρωση την Τρίτη στην πλατεία Κάνιγγος οκτώ συνταξιουχικών οργανώσεων που εκπροσωπούν πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους ξεπερνά τα όρια μιας απλής διαμαρτυρίας για την ικανοποίηση κάποιων αιτημάτων.

«Το ασφαλιστικό, η ανατροπή του συστήματος του ΕΣΥ, η εισοδηματική πολιτική για το νέο έτος και η ικανοποίηση της εξαγγελίας για κατώτατη σύνταξη 152.000 δραχμές είναι προβλήματα που συσπειρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, υπογραμμίζει ο συνταξιούχος συνδικαλιστής. Η κυβέρνηση διαμορφώνει κλίμα τρομοκρατίας γύρω από το ασφαλιστικό. Κινδυνολογεί λέγοντας πως κινδυνεύουν οι συντάξεις, ότι τα ταμεία θα καταρρεύσουν. Ομως στην πράξη συντηρεί και ενισχύει τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα. Με τον πρόσφατο νόμο μείωσε τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές. Στη θέση της σταθερής εργασίας προωθεί το μοντέλο του απασχολήσιμου, μειώνοντας έτσι τους πόρους των ταμείων.

Τι προτείνει όμως με το νέο σύστημα; Την κατάργηση του κρατικού συστήματος ασφάλισης και συντάξεων. Θα δημιουργήσει -ισχυρίζεται - σύστημα αυτοχρηματοδοτούμενο. Δηλαδή μόνο από τις εισφορές των εργαζομένων. Ετσι η κοινωνική ασφάλιση υπονομεύεται και υποβαθμίζεται και για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς συνταξιούχους. Μετά το 1991 η κατώτερη σύνταξη μειώθηκε δραστικά. Τότε υπήρχε το πλαφόν τα 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη. Από το 1991 έως το 1999 οι απώλειες των συνταξιούχων μέσα από τη διαδικασία του πληθωρισμού φτάνουν τις 290.000 δραχμές ετησίως. Σήμερα είμαστε στα 17 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη.

Η αύξηση του αριθμού των ενσήμων από 4.050 στα 4.500 και η προοπτική να αυξηθούν στα 5.000 όπως σχεδιάζουν, καθώς και η διακηρυγμένη πρόθεση για αύξηση του ορίου ηλικίας στα 65 χρόνια για όλους τους εργαζόμενους, χειροτέρευσαν και θα χειροτερεύσουν ακόμα περισσότερο το καθεστώς των συντάξεων. Ολα αυτά, αφορούν και εμάς, αλλά και όλους τους εργαζόμενους.

Ενώ σπρώχνουν τ' αποθεματικά στον τζόγο, το χρέος του κράτους προς το ΙΚΑ φτάνει το 1,3 τρισεκατομμύρια. Η «ρύθμιση» που έγινε με τον τελευταίο νόμο για επιτόκιο της τάξης του 2%, στη διάρκεια 15 χρόνων, είναι ακόμα μία απροκάλυπτη ληστεία σε βάρος του ταμείου και των ασφαλισμένων. Αρκεί ν' αναλογιστεί κανείς ότι το κράτος δανείζεται με επιτόκιο 5,8%, όπως έγινε και στην τελευταία δημοπρασία των δεκαετών ομολόγων. Γι' αυτό το σύνθημα δώστε πίσω τα κλεμμένα είναι επίκαιρο».

Ο Α. Αναστασίου καταγγέλλει το γεγονός ότι «μέχρι σήμερα δεν έχει ειπωθεί κουβέντα για την προεκλογική υπόσχεση των 152.000 κατώτερη σύνταξη και αποκαλύπτει ότι με αλχημείες -συνυπολογισμού του ΕΚΑΣ στη σύνταξη - επιχειρείται και πάλι να εξαπατηθούν οι συνταξιούχοι».


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ