Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ - ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ
Επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας και παράδοση γης στο κεφάλαιο

Το πολλαπλό «χαράτσωμα» της λαϊκής οικογένειας με την ταυτόχρονη παράδοση της γης στο μεγάλο κεφάλαιο συνδυάζει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τη ρύθμιση των αυθαιρέτων. Αυτό κατήγγειλε χτες στη Βουλή, η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, καταψηφίζοντας το νομοθέτημα που ξεκίνησε να συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν τόσο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ.

«Αυθαιρετείτε με τα αυθαίρετα», σχολίασε σκωπτικά στην παρέμβασή της η Δ. Μανωλάκου, μιλώντας για «ένα νομοσχέδιο που θα μαζέψει πολλά λεφτά», αφού «600 εκατομμύρια ευρώ θα εισπραχθούν μόνο από τα παράβολα». Οπως είπε «γι' αυτό δε δίνετε οριστική λύση στα αυθαίρετα» τα οποία «χρησιμοποιούνται σαν αγελάδα που συνεχώς αρμέγεται», ενώ αποτελούν «πεδίο ρουσφετιών και για ψήφους και για έσοδα». Επισήμανε, παράλληλα, πως η κυβέρνηση σκοπεύει «να προωθήσει τη βασική στόχευση που είναι η αλλαγή χρήσεων γης στα πλαίσια της γενικότερης στρατηγικής της».

Ειδικότερα για το θέμα των αυθαιρέτων, η Δ. Μανωλάκου δήλωσε πως «η διαδικασία που προκρίνεται είναι ψευδεπίγραφη, αφού αναθέτει στην αγορά που δημιουργεί το πρόβλημα των παραβάσεων την ευθύνη για τον έλεγχο». Παράλληλα, πρόσθεσε πως η κυβέρνηση «επικαλείται την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος για να τσουβαλιάσει το λαϊκό αυθαίρετο με το αυθαίρετο των μεγαλοκαταπατητών κάθε είδους», ενώ «ομολογείτε ότι τα λαϊκά στρώματα καλούνται να πληρώσουν το πράσινο χαράτσι, προκειμένου να έχουν πράσινο στους δήμους τους» την ίδια στιγμή που «οι μεγαλοκατασκευαστές, που είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τα αυθαίρετα, μένουν στο απυρόβλητο».

Οσον αφορά το σκέλος του νομοσχεδίου που αλλάζει τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η Δ.Μανωλάκου επισήμανε ότι «η αγορά καλείται να ελέγξει τον εαυτό της», προκειμένου «να δοθεί ο φυσικός πλούτος της χώρας στο μονοπωλιακό κεφάλαιο». Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «παραδίδεται σε ιδιώτες ο έλεγχος των περιβαλλοντικών μελετών όπως και ο έλεγχος της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων» και έτσι «ικανοποιείται απαίτηση του κεφαλαίου». Οπως σχολίασε «δε συμμεριζόμαστε την άποψη ότι πρόκειται για απλοποίηση της περιβαλλοντικής άδειας, αλλά πρόκειται για περιβαλλοντική υποβάθμιση» μια και «υποβαθμίζονται κρίσιμα στοιχεία της διαδικασίας όπως η γνωμάτευση της δασικής υπηρεσίας».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του Ν. Ζωίδης υποστήριξε ότι «δεν αντιμετωπίζουμε το θέμα των αυθαιρέτων ισοπεδωτικά» προσθέτοντας πως «από 1/1/2012 όλα τα ακίνητα για να διαβιβαστούν θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι έχουν νομιμοποιηθεί και ότι δεν έχουν στοιχεία αυθαιρεσίας», ενώ «θα υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις». Θετική ψήφο έδωσε στο νομοσχέδιο, εκ μέρους της ΝΔ, ο Κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι η απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης «δίνει λύση σε ένα πραγματικό πρόβλημα», ενώ για το θέμα των αυθαιρέτων υποστήριξε πως αμφιβάλλει αν οι ρυθμίσεις είναι αρκετές για να καμφθεί η αντίδραση του Συμβουλίου Επικρατείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ