Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας

Από τις φετινές μεγάλες απεργιακές διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ
Από τις φετινές μεγάλες απεργιακές διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ
Ανακύκλωση της ανεργίας, κατάρτιση και επανακατάρτιση, μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας», ζεστό χρήμα και φθηνά εργατικά χέρια στους εργοδότες, καθώς και γενικευμένη ανατροπή εργασιακών σχέσεων. Αυτά περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την «αντιμετώπιση» της ανεργίας, όπως παρουσιάστηκε στη χτεσινή Κυβερνητική Επιτροπή και εξειδικεύτηκε από το υπουργείο Εργασίας.

Τα προγράμματα που παρουσιάστηκαν δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να ρίχνουν «στάχτη στα μάτια» των ανέργων, όταν την ίδια στιγμή - και εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης - η ανεργία καλπάζει ξεπερνώντας τον Ιούνη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, τους 770.000. Πρόκειται για προγράμματα που δεν προσθέτουν τίποτα νέο σε σχέση με όσα έχουν κατά καιρούς εξαγγελθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, απαραίτητη, πλέον, κρίνεται η πάλη των εργαζομένων και των ανέργων σε ενιαίο μέτωπο για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία των ανέργων.

Τα προγράμματα, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, θα είναι συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ με προοπτική σταδιακά να φτάσουν τα 3,7 δισ. που θα καταλήξουν στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων με τη μορφή χρηματοδοτήσεων για τη «διατήρηση θέσεων εργασίας» και την πρόσληψη «επιδοτούμενων» ανέργων. Σύμφωνα με το υπουργείο, «το 50% των προγραμμάτων αφορά διατήρηση θέσεων εργασίας, το 25% κατάρτιση και το 25% την απασχόληση ανέργων». Σύμφωνα με το υπουργείο, «τα προγράμματα αφορούν 600.000 άτομα» και θα «χρηματοδοτηθούν κατά 55% από ΕΣΠΑ και 45% από εθνικούς πόρους». Το κύριο βάρος, των «εθνικών πόρων» σύμφωνα με τον Γ. Κουτρουμάνη, της χρηματοδότησης θα αναλάβει «ο ΟΑΕΔ που θα συμμετέχει με 30%», δηλαδή τα χρήματα των εργαζομένων θα μετατραπούν σε «γενναίες» επιχορηγήσεις προς το κεφάλαιο.

Το κύριο αντικείμενο της συνεδρίασης του κυβερνητικού οργάνου ήταν τα προγράμματα δήθεν «καταπολέμησης της ανεργίας», ωστόσο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έσπευσε να καλέσει τους υπουργούς να «επιταχύνουν τους ρυθμούς προώθησης των αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων». Ο πρωθυπουργός έδωσε το σύνθημα για τη νέα κλιμάκωση της επίθεσης με την άμεση εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προβλέπουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και οι εφαρμοστικοί νόμοι.

Πρώτο «στοίχημα» της κυβέρνησης είναι η προώθηση παραπέρα ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις με στόχο τη μεγαλύτερη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Οι προχτεσινές «προτροπές» του ΟΟΣΑ για νέες μειώσεις στους μισθούς και ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία τις εργασιακές σχέσεις αποτελούν στρατηγικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης προς όφελος της πλουτοκρατίας. Ο Γ. Παπανδρέου μάλιστα ζήτησε από τους υπουργούς «να προωθήσουν άμεσα τις προτεραιότητες στους τομείς ευθύνης τους».

Ανακυκλώνουν την ανεργία και ενισχύουν το κεφάλαιο

Αναλυτικά τα προγράμματα για την «αντιμετώπιση της ανεργίας», που παρουσίασε χτες η κυβέρνηση, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, περιλαμβάνουν:

1) Την υλοποίηση προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας» σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για 55.000 ανέργους.

Αυτή η «κοινωφελής εργασία» θα προσφέρει εργασία για πέντε μήνες σε ανέργους, με μισθό 625 ευρώ. Οι ΟΤΑ θα γνωστοποιούν τις ανάγκες τους σε «φορείς Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα» (π.χ. Μη κυβερνητικές οργανώσεις, ινστιτούτα συνδικάτων, ιδρύματα, επαγγελματικές ενώσεις) και οι τελευταίοι θα φροντίζουν να στέλνουν τους δικαιούχους στους δήμους. Ουσιαστικά μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα γενικευτούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις στην Τοπική Διοίκηση.

2) Από 1η Οκτωβρίου τίθενται σε εφαρμογή τα ενιαία προγράμματα κατάρτισης για εργαζόμενους και ανέργους με το σύστημα voucher (κουπόνια κατάρτισης).

Με βάση το «κουπόνι κατάρτισης» ο ΟΑΕΔ θα δίνει «κουπόνια» σε ανέργους (αλλά και εργαζόμενους που επιθυμούν να επανακαταρτιστούν) οι οποίοι στη συνέχεια θα το «εξαργυρώνουν» πηγαίνοντας σε κάποιον «φορέα κατάρτισης» (π.χ. ιδιωτικά και δημόσια ΙΕΚ, Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, ΤΕΙ, ΑΕΙ κλπ.) ή απευθείας σε εργοδότες. Δηλαδή, όχι μόνο θα πριμοδοτούνται οι σχολάρχες και οι επιχειρηματίες, αλλά ταυτόχρονα θα προωθείται και η διαρκής επανακατάρτιση των εργαζομένων οι οποίοι θα μετατρέπονται σε φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό με μισθούς ...Κίνας.

3) Νέο πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία (θα ψηφιστεί αρχές Σεπτέμβρη) με προϋπολογισμό ύψους αρχικά 60 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και επιπλέον 40 εκατ. ευρώ στη συνέχεια.

Για τη λειτουργία των επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας θεσπίζεται ένας νέος τύπος επιχείρησης, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοιΣΠΕ), καθώς και αναγνωρίζονται και καταγράφονται οι φορείς που δραστηριοποιούνται ήδη στην Κοινωνική Οικονομία (π.χ., συνεταιρισμοί, ΜΚΟ). Ανεργοι και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, ΑμΕΑ, πρώην τοξικομανείς κ.ά.) θα μπορούν να συστήνουν επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται σε τομείς που αφορούν το κοινωνικό σύνολο, όπως περιβάλλον, πολιτισμός, παραδοσιακά προϊόντα, τοπική ανάπτυξη, φροντίδα ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία.

4) Θεσμοθέτηση Τοπικών Προγραμμάτων Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) με προϋπολογισμό 190 εκατ. ευρώ (θα ψηφιστούν στον ίδιο νόμο για την Κοινωνική Οικονομία).

Τα ΤΟΠΣΑ θα είναι 8μηνα και θα διαρκέσουν δύο χρόνια. Στόχος του προγράμματος είναι η προετοιμασία ανέργων και ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Λες και ευθύνεται η χαμηλή κατάρτιση και ειδίκευση για την ανεργία και όχι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής. Φορείς εφαρμογής των ΤΟΠΣΑ θα είναι συμπράξεις δημόσιων και ιδιωτικών φορέων (π.χ., ΟΤΑ, Επιμελητήρια, ΜΚΟ, συνδικαλιστικές και εργοδοτικές ενώσεις).

5) Νέα προγράμματα ΟΑΕΔ στα οποία περιλαμβάνεται και η «επιταγή επανένταξης» για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης και την πρόσληψη 5.000 ανέργων πτυχιούχων ηλικίας μέχρι 35 ετών.

Το πρόγραμμα της «επιταγής επανένταξης» αφορά στην πράξη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για 10.000 ανέργους.

6) Τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων από τα συναρμόδια υπουργεία για συντονισμό και έλεγχο των προγραμμάτων, τα οποία θα καταγράφονται και θα αναρτώνται σε κοινή ιστοσελίδα, ενώ, τέλος, θα τίθεται σε λειτουργία συμβουλευτικό κέντρο (call center) με 30 γραμμές.

Δηλαδή, παρουσιάζουν ως μέτρο για την «αντιμετώπιση» της ανεργίας τη δημιουργία ενός ...τηλεφωνικού κέντρου και μιας ...ιστοσελίδας!

Στο στόχαστρο το επίδομα ανεργίας

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε επί τάπητος και η περιστολή των επιδομάτων ανεργίας, αλλά και η παραπέρα μείωση ακόμα και του εξευτελιστικού επιδόματος των 450 ευρώ που λαμβάνουν σήμερα οι άνεργοι, όπως προβλέπονται από το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση.

Στο στόχαστρο των κυβερνώντων μπαίνουν οι εποχιακά απασχολούμενοι, οι οποίοι βάσει των αυστηρών ορών που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο δεν θα μπορούν να συμπληρώσουν τα ένσημα που θα προβλέπονται για τη χορήγηση του επιδόματος. Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας, που θα οδηγήσει ουσιαστικά στο «τσεκούρωμά» τους. Ωστόσο, χτες κυβερνητικά στελέχη απέφυγαν να δημοσιοποιήσουν λεπτομέρειες από το αντιδραστικό σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περικοπές στα επιδόματα και πολύμορφη ενίσχυση των επιχειρήσεων στις πλάτες των ανέργων (2021-07-29 00:00:00.0)
Αντί για μέτρα προστασίας όλων των ανέργων κλιμακώνουν την επίθεση σε βάρος τους (2020-12-12 00:00:00.0)
«Αναδιοργανώσεις» στα πρότυπα των «προωθημένων» αντεργατικών πρακτικών (2019-04-11 00:00:00.0)
Προγράμματα «ελεημοσύνης» αντί για σταθερή δουλειά και προστασία (2011-12-31 00:00:00.0)
«Ελεημοσύνη» αντί για σταθερή δουλειά και ουσιαστικά μέτρα προστασίας τους (2011-12-29 00:00:00.0)
Ανακύκλωση των ανέργων και ζεστό χρήμα στην εργοδοσία (2011-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ