Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ - ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ
Υφαρπαγή της λαϊκής συναίνεσης με κάλπικα διλήμματα

Προωθείται το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων, με στόχο την παρεμπόδιση της δράσης όσων αντιπαλεύουν το σύστημα

Στο τέλος Αυγούστου θα παρουσιαστεί για διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφισμάτων, ενώ αναμένεται και η παρουσίαση ενός ακόμη νομοσχεδίου που θα αφορά το σύστημα χρηματοδότησης των κομμάτων και το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων. Αυτό δήλωσε χτες στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, ενημερώνοντας τη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης.

Ο Χ. Καστανίδης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για τα δημοψηφίσματα θα «δίνει τη δυνατότητα στο λαϊκό παράγοντα να δεσμεύει κυβερνητικές πολιτικές σε κρίσιμα θέματα». Επίσης έκανε λόγο για ένα επερχόμενο νομοσχέδιο, που θα στοχεύει στην «εξυγίανση του συστήματος χρηματοδότησης των κομμάτων», υποστηρίζοντας ότι είναι μια «πολύ σημαντική πρωτοβουλία», γιατί «πρέπει να ανταποκριθούμε στο αίτημα των Ελλήνων πολιτών να κυριαρχήσει το μεγαλύτερο σύστημα διαφάνειας». Αναφέρθηκε σε «χρηματοδοτήσεις περίεργες ή παράνομες που δε συνάδουν με την ηθική», οι οποίες διαπιστώθηκαν στο παρελθόν, αναφέροντας ότι «είναι βεβαρημένη η πολιτική ατμόσφαιρα». Επίσης είπε ότι πιθανόν στο ίδιο νομοσχέδιο να ρυθμίζεται και το «πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων», όπου θα υπάρξουν ρυθμίσεις για τον τρόπο υποβολής με ισχυρές δεσμεύσεις που αφορούν το «πόθεν»».

Σχολιάζοντας την αναφορά του υπουργού Εσωτερικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ Θόδωρος Ιγνατιάδης υποστήριξε σχετικά με τα δημοψηφίσματα ότι «πρόκειται για κατ' επίφαση δημοκρατία», αφού με «κάλπικα διλήμματα» επιχειρείται «να διαμορφωθεί και να υφαρπαχθεί η συναίνεση του λαού». Παράλληλα αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία θα «υπάρχει και η ασφαλιστική δικλείδα να παίρνει υπόψιν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων μόνο αν θέλει η κυβέρνηση». Οσον αφορά τις επικείμενες ρυθμίσεις για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι ουσιαστικά θα «εξυπηρετούν άλλο λόγο», αφού «είναι πρόβλημα του ίδιου του κοινωνικού συστήματος και της σύμφυσης των επιχειρηματικών παραγόντων με τους πολιτικούς», σημειώνοντας ότι βάζοντας εμπόδια σε όσους αντιπαλεύουν το σύστημα επιχειρείτε «να καθαγιάσετε και να νομιμοποιήσετε τη σχέση των αστικών κομμάτων με τον επιχειρηματικό κόσμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ