Κυριακή 14 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στα μονοπάτια της δισκογραφίας

Καλλιτέχνες χαρισματικοί, με τη δική τους ξεχωριστή διαδρομή και συμβολή στην υπόθεση του ελληνικού τραγουδιού, αλλά με κοινή διάθεση εδώ και χρόνια να συνεργαστούν δισκογραφικά - χρειάστηκε να περάσουν γύρω στις δύο δεκαετίες για να το κάνουν - ο Σταμάτης Κραουνάκης και ο Δημήτρης Μητροπάνος δηλώνουν «Εδώ είμαστε». Ο λόγος για τον καρπό της πρώτης τους συνάντησης στη δισκογραφία, ένα δίσκο που κομίζει «ό,τι κατέγραψε η ψυχή κι ο καιρός» - τραγούδια με την υπογραφή του πληθωρικού, ανήσυχου συνθέτη στη μουσική, αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος των στίχων, γραμμένα ειδικά για τον «ιεροκήρυκα του ελληνικού συναισθήματος», όπως χαρακτηρίζει ο Στ. Κραουνάκης τον Δημήτρη Μητροπάνο. Ο ίδιος έχει πει ότι από πολύ παλιά είχε την επιθυμία να κάνει δίσκο με τον Στ. Κραουνάκη: «Από τις αρχές της δεκαετίας του '90, αλλά δεν έτυχε να προχωρήσει. Αυτήν τη φορά άκουσα τα τραγούδια που μου έφερε και πολύ απλά του 'πα "γράφε και εγώ θα τραγουδάω". Και έτσι έγινε. Και πέρασα και καλά». Νότες λαϊκές, λόγια «μ' αίμα και καρδιά» και με αναφορές συχνά στη σημερινή κατάσταση, ρυθμός απογειωτικός, άλλοτε δοσμένος με νεύρο κι άλλοτε με λυρισμό, συνθέτουν ένα δυνατό άλμπουμ. Το cd περιλαμβάνει δεκατέσσερα τραγούδια του Στ. Κραουνάκη, τα περισσότερα σε δικούς του στίχους (σ' ένα συνυπογράφει τους στίχους με τον Λάκη Λαζόπουλο), δύο σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, δύο του Μάνου Ελευθερίου, ενώ υπάρχει κι ένα μελοποιημένο ποίημα του Κωστή Παλαμά - «Το ταξίδι». Ανάμεσα στα κομμάτια και η εμβληματική «Ζωή νταλίκα κόκκινη», που είχε συμπεριληφθεί στον προηγούμενο πολυσυλλεκτικό δίσκο του Δ. Μητροπάνου «Στη διαπασών». Στο μπουζούκι, ένας μεγάλος δεξιοτέχνης, ο Μανώλης Καραντίνης. Επαιξαν επίσης οι μουσικοί: Γιώργος Ζαχαρίου (μουσική διεύθυνση, πιάνο, πλήκτρα), Κώστας Μπαλταζάνης (κιθάρες), Γιάννης Αννινος (μπάσο), Σπύρος Παναγιωτόπουλος (ντραμς).


Με μια μελωδική «Ξαφνική Βροχή» επέστρεψε στη δισκογραφία η Καλλιόπη Βέττα, τραγουδίστρια με μεγάλες φωνητικές δυνατότητες, που από το ξεκίνημά της υπερασπίζεται το καλό τραγούδι. Ο δίσκος που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό αποτελεί καρπό της γόνιμης συνεργασίας της με τον συνθέτη Γιάννη Κ. Ιωάννου, ο οποίος υπογράφει τη μουσική και την ενορχήστρωση δεκαεπτά τραγουδιών. Μετά τις επιτυχημένες δουλειές που έχουν ήδη παρουσιάσει μαζί στο παρελθόν (συνεργάζονται από το 1997), καταθέτουν ένα δίσκο δροσερό και σύγχρονο, με ταξιδιάρικα, αλλά και νοσταλγικά τραγούδια. Οι στίχοι των τραγουδιών είναι των Μ. Ελευθερίου, Κ. Φασουλά, Α. Παράσχου, Π. Σταθόγιαννη, Ν. Αδαμόπουλου, Χρ. Προμοίρα, Αν. Βαφειάδου, Τ. Δήμτσα, Μ. Αρμευτή και Τ. Αδαμύχου. Μέσα από τις ερμηνείες της, η Καλλιόπη Βέττα επιβεβαιώνει το χαρακτηρισμό ότι είναι μια από τις ωραιότερες και πιο μελωδικές φωνές ανάμεσα στους τραγουδιστές της γενιάς της. Ξεχωρίζει η ερμηνεία της στο ομότιτλο τραγούδι «Ξαφνική Βροχή», το οποίο, σε μια επιπλέον ελληνο-τουρκική εκδοχή, μοιράζεται με την Τουρκάλα συγγραφέα και τραγουδίστρια Aysenur Yazici, σ' ένα υπέροχο ντουέτο. Επίσης, το ντουέτο της με τον Μάριο Φραγκούλη στο τραγούδι «Αγριο ποτάμι» και με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στο τραγούδι «Στο τέλος νικάμε», αλλά και άλλα τραγούδια όπως το «Αδειο σπίτι», «Αν ζωγραφίσω», «Τα φώτα της πόλης», αλλά και το «Ο,τι πονάει», με τη συμμετοχή της Καίτης Κουλλιά στα φωνητικά.


Μια αξιόλογη δισκογραφική πρόταση αποτελεί ο δίσκος «Ολα είναι αλλού» του Βαγγέλη Κοντόπουλου, δημιουργού που έχει διακριθεί για τους δύο προηγούμενους ορχηστρικούς δίσκους του. Σε αυτόν τον τρίτο προσωπικό του δίσκο, ο Βαγγέλης Κοντόπουλος επικεντρώνεται στη φόρμα του τραγουδιού, δημιουργώντας ένα γοητευτικό ψηφιδωτό, μέσα από το οποίο αναβλύζουν όλες οι μουσικές τάσεις στις οποίες μαθήτευσε: τζαζ, ροκ, έντεχνο, αυτοσχεδιασμός. Γεννημένος στην Τσεχοσλοβακία, ο Βαγγέλης Κοντόπουλος ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 15 χρόνων και σπούδασε κοντραμπάσο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, από όπου και αποφοίτησε το 1996. Ηταν ιδρυτικό μέλος των «Αλε-Ρετουρ» μαζί με τον Γιώργο Ανδρέου και τον Στάθη Παχίδη. Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει συνεργαστεί σαν επαγγελματίας μουσικός σε συναυλίες, σε μουσικές σκηνές αλλά και δισκογραφικά, με πάρα πολλούς καλλιτέχνες της έντεχνης ελληνικής μουσικής σκηνής. Το μεγαλύτερο μέρος των τραγουδιών του δίσκου - τα περισσότερα σε στίχους του Γιώργου Φραντζολά - ερμηνεύει με τη μοναδική, εκφραστική φωνή του ο Χρήστος Θηβαίος, ενώ τη δική τους ερμηνευτική σφραγίδα σε κάποια άλλα βάζουν ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Μάκης Σεβίλογλου, η Μαρία Λούκα και οι «On The Road». Εξαιρετικές είναι και οι ενορχηστρώσεις.


Δημιουργός με εμπειρία και πολύχρονη ενασχόληση με την τζαζ, την κλασική μουσική και τη μίνιμαλ, ο Βαγγέλης Κατσούλης καταθέτει το ενδέκατο προσωπικό άλμπουμ του με τίτλο «Pictures from Inside», ένα δίσκο με εικόνες μιας ευρείας πολυχρωμίας με έντονες αντιθέσεις. Το άλμπουμ κινείται στο γνώριμο μουσικό ιδίωμα του συνθέτη, το οποίο, με αφετηρία την τζαζ, επιχειρεί ταξίδια σε χώρους διαφορετικούς, όπως η ηλεκτρονική, η κλασική, η έθνικ, η ροκ και η μίνιμαλ μουσική, με παντρέματα συχνά απροσδόκητης και παράξενης ομορφιάς. Μια δισκογραφική δουλειά που αναδεικνύει τη γεμάτη αντιθέσεις πολυχρωμία, καθώς η μουσική που περιλαμβάνει γράφτηκε όχι για κάποιο σύνολο μουσικών, αλλά για εννέα διαφορετικούς μουσικούς, όσα και τα κομμάτια του άλμπουμ. Πρόκειται για τους εξαίρετους Γιώργο Μαγκλάρα, Ανδρέα Πολυζωγόπουλο, Λευτέρη Γρηγορίου, Mohani, Στέλλα Τσάνη, Γιώτη Κιουρτσόγλου, Τάνια Νικολούδη, Vojislav Ivanovic, Γιάννη Εκμετζόγλου. Στην πολυχρωμία συμβάλλουν και τα διαφορετικά όργανα που χρησιμοποιούνται σε κάθε κομμάτι: τρομπέτα, κιθάρα, βιολί, φωνή, μπάσο, κρουστά κ.λπ. Οπως ο ίδιος ο συνθέτης σημειώνει: «Το "Pictures From Inside" προέκυψε από κάποια ιδέα για μια σειρά κομματιών σε μορφή διαλόγου με φίλους μουσικούς. Οι μουσικοί που συμμετείχαν προέρχονται από διαφορετικούς χώρους και ιδιώματα, πράγμα που μαρτυράει την πρόθεσή μου να κινηθώ σ' ένα ευρύ στιλιστικό φάσμα. Στόχος μου από την αρχή ήταν να μην περιοριστώ στο ρόλο του συνθέτη, αλλά να συμμετάσχω επίσης ως εκτελεστής και αυτοσχεδιαστής. Ετσι είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τους μουσικούς στη φάση της εκτέλεσης και να προσθέσω τα δικά μου σχόλια».

«

Διάφανα νερά» τιτλοφορείται το νέο CD της Στέλλας Κονιτοπούλου. Τα περισσότερα από τα τραγούδια του άλμπουμ, υπογράφει ο αδελφός της, γνωστός βιολιστής και συνθέτης Βασίλης Κλουβάτος (τη μουσική σε 9 τραγούδια) σε στίχους των Στ. Μπικάκη, Σ. Μπαβέλου, Αν. Κουτουμάνου και Μ. Αλεξάκη. Τη μουσική ενός τραγουδιού υπογράφει ο Γιάννης Γιοκαρίνης (σε στίχους Μ. Αβατάγγελου), ενώ ένα τραγούδι έγραψε ο νέος συνθέτης Γαβρίλος Γαβριήλ (σε στίχους Γ. Μπαγουλή). Στο δίσκο υπάρχουν και δύο παραδοσιακά τραγούδια, ένα της Χίου και ένα της Σερίφου. Την ενορχήστρωση - μόνο με φυσικά όργανα - υπογράφει ο μουσικός και συνθέτης Θύμιος Παπαδόπουλος.


Ρ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ