Τρίτη 9 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
Εκκένωση πολυκατοικίας μετά από σεισμό 4,7 Ρίχτερ

Ανυπεράσπιστα βρίσκονται τα περισσότερα κτίρια της χώρας, εξαιτίας της ανυπαρξίας προσεισμικών ελέγχων
Ανυπεράσπιστα βρίσκονται τα περισσότερα κτίρια της χώρας, εξαιτίας της ανυπαρξίας προσεισμικών ελέγχων
Την ανυπαρξία μέτρων αντισεισμικής θωράκισης και προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων της χώρας, ήρθε να υπενθυμίσει η σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε την περασμένη Κυριακή στις 5.35 το απόγευμα στη Ναύπακτο. Αποτέλεσμα του σεισμού ήταν μια 3όροφη πολυκατοικία να υποστεί σημαντικές ζημιές στα θεμέλιά της, να θεωρηθεί επικίνδυνη και οι 12 οικογένειες που κατοικούν εκεί να αναγκαστούν να την εκκενώσουν.

Το επίκεντρο της δόνησης σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εντοπίστηκε 2 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ναυπάκτου και 20 χλμ. βορειοανατολικά της Πάτρας, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 5 χλμ. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός επίσης σε Πάτρα, Ρίο και άλλες περιοχές της Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας.

Ο σεισμός πανικόβαλε αρκετούς κατοίκους της πόλης, οι οποίοι βγήκαν έξω από τα σπίτια τους όπως και οι περίπου 40 κάτοικοι της 30χρονης πολυκατοικίας που λίγη ώρα αργότερα αντίκρισαν τις μεγάλες ζημιές στα θεμέλια του κτιρίου. Αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι του δήμου να καλέσουν τους κατοίκους να εκκενώσουν το κτίριο όπως και έκαναν και όσοι δεν φιλοξενήθηκαν σε φιλικά σπίτια μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Χτες, συνεργεία του δήμου ξεκίνησαν ελέγχους όλων των κτιρίων της περιοχής για την καταγραφή ζημιών. Από τα όσα είχαν ελεγχθεί μέχρι χτες δε διαπιστώθηκαν ιδιαίτερα μεγάλες ζημιές σε άλλα κτίρια με εξαίρεση κάποια παλιά στα οποία εντοπίστηκαν μικρορωγμές.

Ο σεισμός στη Ναύπακτο και το γεγονός ότι 12 οικογένειες αναγκάστηκαν να βρεθούν στο δρόμο φέρνει ξανά στην επικαιρότητα την παντελή έλλειψη προσεισμικού ελέγχου και αντισεισμικής θωράκισης των κτιρίων της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το ΤΕΕ σε πρόγραμμα που είχε υλοποιήσει σε 630 δήμους και στο οποίο απεικονιζόταν η εικόνα των οικοδομών σε σχέση με την παλαιότητά τους και άλλα στοιχεία αναδείχτηκε ότι περίπου το 80% των 4.000.000 κτιρίων της χώρας έχουν κτιστεί πριν το 1985, δηλαδή πριν τεθεί σε εφαρμογή ο σύγχρονος αντισεισμικός κανονισμός.

Την ίδια στιγμή, είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τους σεισμούς της Πάρνηθας το 1999 από τα περίπου 80.000 δημόσια κτίρια έγινε τελικά οπτικός προσεισμικό έλεγχος μόνο στο 7% αυτών.

Η σημερινή κυβέρνηση - όπως και η προηγούμενη της ΝΔ - παρά το γεγονός ότι η χώρα μας εμφανίζει τη μεγαλύτερη σεισμικότητα της Ευρώπης σχεδιάζει να εμπορευματοποιήσει, την ανάγκη για αντισεισμική θωράκιση της χώρας μας, ανοίγοντας νέο πεδίο κερδοφορίας στο κεφάλαιο και επιβαρύνοντας τη λαϊκή οικογένεια με νέα χαράτσια προωθώντας το πιστοποιητικό «αντισεισμικής επάρκειας», αντίστοιχα με αυτά της «πράσινης κατοικίας και κατασκευής».

Στον αντίποδα, το ΚΚΕ εδώ και καιρό έχει χαρακτηρίσει την αντισεισμική θωράκιση μεγάλο έργο υποδομής για την προστασία της ζωής του λαού, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο του προγράμματός του για τη λαϊκή οικονομία. Στα πλαίσια αυτά έχει καλέσει το λαό να παλέψει για τη συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και συγκρότηση δημόσιου φορέα κατασκευών για την υλοποίηση των έργων αντισεισμικής θωράκισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ