Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις για τερματισμό των επιχειρήσεων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Πιέσεις στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ, ώστε να τερματίσει τη βίαιη καταστολή των αντικαθεστωτικών κινητοποιήσεων ειδάλλως διακυβεύει την παραμονή του στην εξουσία χάνοντας, μεταξύ άλλων, «και τη φιλία της Τουρκίας», άσκησε χτες στη Δαμασκό ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος αξιωματούχος, επικεφαλής αντιπροσωπείας διπλωματών της χώρας του, είχε αρχικά τρίωρες συνομιλίες με την αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων Σύρων αξιωματούχων με επικεφαλής τον Πρόεδρο της χώρας Ασαντ. Ακολούθως πραγματοποίησε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Σύρο Πρόεδρο, η οποία διάρκεσε επίσης τρεις ώρες. Εντούτοις, σε καμία από τις δύο συναντήσεις δεν έγιναν δηλώσεις, γεγονός που τροφοδότησε τις φήμες για ηλεκτρισμένες σχέσεις ανάμεσα σε Δαμασκό και Αγκυρα, που μοιράζονται κοινά σύνορα σε μήκος 850 χλμ.

Εντούτοις, οΣύρος Πρόεδρος αντιστάθηκε στις πιέσεις διαμηνύοντας ότι η Δαμασκός θα συνεχίσει την καταδίωξη τρομοκρατικών οργανώσεων, σημειώνοντας ότι σε καμία περίπτωση δε θα κάμψει τον αγώνα της...

Πάντως, η κυβερνητική συριακή εφημερίδα «Αλ Μπάαθ», σχολιάζοντας την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, εξέφραζε την εκτίμηση ότι χώρες του Περσικού Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ που ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους από τη Δαμασκό και η Τουρκία «θα διορθώσουν γρήγορα τη στάση τους»...

Εντούτοις, χτες δεν ήταν η Τουρκία ο μοναδικός μοχλός εξωτερικής πίεσης στη Δαμασκό. Χτες μετέβησαν στη Δαμασκό ανώτεροι αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών Ινδίας, Βραζιλίας, ασκώντας πιέσεις για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τη θέληση του συριακού λαού. Παράλληλα, από την Πρετόρια, η Νοτιοαφρικανή υπουργός Εξωτερικών, Μάιτε Νκοάνα Μασαμπάνε, διαμήνυσε πως η χώρα της επιθυμεί δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Συρία, αλλά απορρίπτει τις ξένες παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας.

Στο μεταξύ, ενώ το συριακό πρακτορείο SANA μετέδιδε από προχτές το βράδυ την έναρξη αποχώρησης των δυνάμεων του στρατού από την πόλη Χάμα με το σκεπτικό ότι «αποκαταστάθηκε η τάξη και συνετρίβησαν οι ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες», ο συριακός Εθνικός Οργανισμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετέδιδε το θάνατο τουλάχιστον 30 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων στα περίχωρα της πόλης, αλλά και μέσα στις πόλεις Τιμπέτ Αλ Ιμάμ και Μπίνες, που απέχει 30 χλμ. από τα σύνορα με την Τουρκία. Μεταξύ των νεκρών αμάχων φέρεται να είναι και δύο αδέλφια ηλικίας έξι και ένδεκα χρόνων. Στρατιωτικές επιχειρήσεις σημειώθηκαν χτες για τρίτο 24ωρο και στην πόλη Ντέιρ Αλ Ζορ.

Εν μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων ο Πρόεδρος Ασαντ επέλεξε να αντικαταστήσει τον υπουργό Αμυνας Χαμπίμπ Μαχμούντ με τον (Ορθόδοξο Χριστιανό) στρατηγό και επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού Νταούντ Ρατζίχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ