Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ
Εγκύκλιος για πενταετή «άδεια» άνευ αποδοχών

Χωρίς σταματημό προχωρά η κυβέρνηση ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο τις αντεργατικές της ρυθμίσεις, εφαρμόζοντας το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Χτες, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία δίνει τη δυνατότητα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ και ΟΤΑ να λαμβάνουν άδεια χωρίς αποδοχές τουλάχιστον για 5 χρόνια, αντί των 2 ετών που ίσχυε μέχρι σήμερα, για εργασία στον ιδιωτικό τομέα, ή με μειωμένο ωράριο μέχρι και 50% και αποδοχές για ανάλογο χρονικό διάστημα.

Η εγκύκλιος εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης που στοχεύει, αφενός στη μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα με την εφαρμογή της «εργασιακής εφεδρείας» και των απολύσεων και αφετέρου στη «συγκράτηση του μισθολογικού κόστους». Η εγκύκλιος - η οποία αποτελεί προάγγελο νομοθετικής ρύθμισης - παρουσιάζει τις ρυθμίσεις αυτές ως «καινοτομία», υποστηρίζοντας ότι «διευκολύνουν» τους δημόσιους υπαλλήλους και προστατεύουν το ατομικό τους συμφέρον.

Πίσω, όμως, από την «καινοτομία», εκείνο που πρώτα απ' όλα επιχειρείται είναι η μείωση του μισθολογικού κόστους. Επιπρόσθετα, στην εγκύκλιο αναφέρεται πως η χρήση των παραπάνω δυνατοτήτων δε θα έχει καμιά επίπτωση ως προς την υπηρεσία των υπαλλήλων στο Δημόσιο με την επιστροφή τους. Ωστόσο, είναι ένα ερώτημα, αν το προσωπικό που θα χρησιμοποιήσει αυτές τις δυνατότητες θα μπορεί να θεωρηθεί πλεονάζον ή ακόμη και δίχως αντικείμενο, με συνέπεια την ένταξή του στην εργασιακή εφεδρεία, μιας και για πέντε έτη η εκάστοτε υπηρεσία θα λειτουργεί δίχως αυτούς τους υπαλλήλους.

Αναφορικά με τη ρύθμιση του μειωμένου ωραρίου και τη μείωση των αντίστοιχων αποδοχών, αυτό που επιχειρείται είναι να συγκαλυφθούν κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν, όπως αυτά με εργαζόμενες μητέρες με μικρά παιδιά, οι οποίες προφανώς θεωρείται ότι σήμερα κοστίζουν λόγω των αυξημένων αναγκών που αντιμετωπίζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ