Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Τεράστιες σε όγκο και παλμό οι διαδηλώσεις παρά την άγρια καταστολή

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Από τα ξημερώματα η Αστυνομία της Χιλής με «προληπτικά χτυπήματα» προσπάθησε να αποτρέψει τη μεγάλη συγκέντρωση φοιτητών, μαθητών, καθηγητών, αλλά και συνδικάτων στο πλαίσιο της «πανεθνικής ημέρα κινητοποίησης» με αίτημα «πρόσβαση σε όλους σε μία δημόσια και ποιοτική Παιδεία». Προσπάθεια που έπεσε στο κενό.

Από τις επτά το πρωί, πεδίο μάχης θύμιζε όλη σχεδόν η πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγο, καθώς οι συγκρούσεις δεν έλειψαν αφού οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό, έστησαν οδοφράγματα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, ενώ οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν κάνοντας χρήση τόνων δακρυγόνων και νερού υπό πίεση. Σε κάποιες περιπτώσεις κατόρθωσαν να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους, ενώ συλλαμβάνουν όποτε έχουν την ευκαιρία. Ηδη, έξι μαθητές είχαν συλληφθεί χθες το πρωί, σύμφωνα με το δίκτυο Τελεσούρ.

Εντούτοις, η προσπάθειά τους να αποτρέψουν τη διαδήλωση έπεσε στο κενό, καθώς δεκάδες χιλιάδες το πρωί είχαν ήδη συγκεντρωθεί σε διάφορα κεντρικά σημεία με στόχο την πορεία προς το κέντρο της πόλης. Την ίδια στιγμή, από άλλο σημείο της πρωτεύουσας, με μεγαλειώδη συγκέντρωση τα εργατικά συνδικάτα ξεκινούσαν την πορεία τους με στόχο να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την εκπαιδευτική κοινότητα και όλοι μαζί να πορευτούν απαιτώντας μία πραγματικά Δημόσια Παιδεία για όλους. Η συγκέντρωση και η πορεία, που είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει, θα «δώσει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση του Προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, αλλά και σε όλη τη Χιλή «ότι πρέπει να υπάρξουν βαθιές και ριζικές αλλαγές στο σύστημα Παιδείας καθώς συνιστά δικαίωμα», δήλωσε η πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Φοιτητών της Χιλής, Καμίλα Βαγιέχο.

Οι διαδηλώσεις και οι πορείες αναμένονταν να διαρκέσουν ολόκληρη τη μέρα και πραγματοποιούνταν και σε άλλες πόλεις της Χιλής. Είναι η ένατη μεγάλη πανεθνική κινητοποίηση της Εκπαιδευτικής Κοινότητας στους τρεις μήνες που διαρκούν οι κινητοποιήσεις. Η μεταρρύθμιση του συστήματος Παιδείας συνιστά δομικό πρόβλημα στη Χιλή, και έχει αποτελέσει και στο παρελθόν πεδίο σύγκρουσης με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ειδικά αυτές υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που κυβέρνησε τη Χιλή επί μία 20ετία. Ο Πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα προχώρησε ακόμη ένα βήμα, καθώς ανακοίνωσε ευρείες περικοπές στις αρχές του έτους, παρότι η οικονομία της χώρας καταγράφει ένα ρυθμό ανάπτυξης που είναι από τους υψηλότερους στη Λατινική Αμερική και η Παιδεία είναι η ακριβότερη του πλανήτη, δεδομένου ότι το δημόσιο σύστημα Παιδείας υποχρηματοδοτείται εδώ και 20 χρόνια, και είναι εξαιρετικά άνισο και «δύο ταχυτήτων», ενώ οι φοιτητές έχουν απορρίψει και την πρόταση μεταρρύθμισης της Παιδείας που παρουσίασε την προηγούμενη Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας, Φελίπε Μπούλνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ