Τρίτη 30 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ 7,9 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Κρανίου τόπος η επαρχία Γκουζαράτ

Μια διάσωση που μοιάζει με θαύμα. Τα συνεργεία κατάφεραν να ανασύρουν ένα μωρό επτά μηνών τρεις ημέρες μετά το σεισμό...

Associated Press

Μια διάσωση που μοιάζει με θαύμα. Τα συνεργεία κατάφεραν να ανασύρουν ένα μωρό επτά μηνών τρεις ημέρες μετά το σεισμό...
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Η ελπίδα διαδέχεται τον τρόμο και την απελπισία στην Ινδία. Και αντιστρόφως. Από τη μια είναι η εικόνα του 7χρονου Σουέτα, που ανασύρθηκε από τα ερείπια χτες, τρεις μέρες μετά το χειρότερο πλήγμα του Εγκέλαδου στα 50 χρόνια που πέρασαν από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ινδίας. Από την άλλη είναι ο αριθμός των νεκρών, που όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Αμύνης Τζορτζ Φερνάντες στο Reuters «θα ξεπεράσουν τους 20.000», ενώ την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Γκουζαράτ έλεγε ότι αυτοί που αγνοούνται είναι 125.000, συμπεριλαμβανομένων και όσων εγκατέλειψαν, έντρομοι, την περιοχή. Από τη μια είναι οι απίστευτες προσπάθειες ανθρώπων που μάχονται ενάντια στο χρόνο και στα συντρίμμια, όπως οι στρατιώτες που έβγαλαν, μόνο με λοστούς και τα χέρια τους, μια 40χρονη μητέρα χτες από του χάρου τα δόντια. Από την άλλη είναι οι αμέτρητες φωτιές της καύσης των νεκρών και η συνεχιζόμενη μετασεισμική δραστηριότητα, που σκορπά τον τρόμο - χτες στην ίδια περιοχή αναφέρθηκε δόνηση 5,9 Ρίχτερ στην επαρχία Γκουζαράτ, ενώ στο λίκνο της υψηλής τεχνολογίας, την πόλη Μπανγκαλόρ, ένας σεισμός 4,3 Ρίχτερ σκόρπισε τον πανικό.

Στη χτεσινή περιοδεία του στις πληγείσες περιοχές ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ άλλο δεν έκανε από το να παραδεχτεί τα προφανή και να μοιράσει υποσχέσεις στις εκατοντάδες χιλιάδες των αστέγων περί πλήρους ανοικοδόμησης της ισοπεδωμένης επαρχίας. «Η κυβέρνησή μας δεν ήταν έτοιμη, για να αντιμετωπίσει μια τέτοια καταστροφή», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προκαλώντας ξεσπάσματα οργής μεταξύ των κατοίκων που δεν είχαν, ούτε κατά διάνοια, επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ενας από αυτούς, ο Χάρις Σάνι δε δίστασε να πει στον απεσταλμένο του Associated Press ότι «αντί να ασχολούμαστε με τα σημαντικά πρόσωπα της πολιτικής και να ακούμε συγκινητικούς λόγους, θα ήταν ίσως χρησιμότερο αν βοηθούσαμε τους σεισμοπαθείς». Ο Βάτζπαϊ ακολούθως αναχώρησε, για να παραστεί στις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν ζωντανά -κάποια έστω- από τα 400 και πλέον μικρά παιδιά που είναι παγιδευμένα από την Παρασκευή κάτω από τα συντρίμμια του σχολείου τους, στην πόλη Αντζάρ. Μια πόλη που είχε καταστραφεί ολοσχερώς στους σεισμούς του '70 και ξαναχτίστηκε από την αρχή...

Ως προς τη βοήθεια για τους σεισμοπαθείς, η κυβέρνηση προσφεύγει κυρίως στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς: σύμφωνα με την εφημερίδα Times of India, ζητήθηκε ήδη από τον υπουργό Οικονομικών Γιασουάντ Σίνχα δανειοδότηση από την Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank, WB) και την Ασιατική Τράπεζα Αναπτύξεως (Asian Development Bank, ADB), συνολικού ύψους 1,5 δισ. δολαρίων -1 δισ. από την WB και 500 εκατ. δολαρίων από την ADB. Η Παγκόσμια Τράπεζα «προσέφερε» 300 εκατ. δολάρια, η ιαπωνική κυβέρνηση 980 χιλιάδες δολάρια, οι ΗΠΑ 5 εκατ. δολάρια, ενώ το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι αποστέλλει αεροπορικώς εφόδια.

Η Ενωση των Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας εκτίμησε ότι οι ζημιές από το σεισμό ανέρχονται σε 5,5 δισ. δολάρια, ενώ σε συνέντευξη που παραχώρησαν στελέχη της στο Associated Press έκαναν λόγο για «ημερήσιες ζημιές 110 εκατ. δολαρίων» από τη διακοπείσα οικονομική δραστηριότητα στην επαρχία, η οποία έχει δύο πολύ σημαντικά λιμάνια, το ένα εκ των οποίων, το Κάντλα, στην Αραβική θάλασσα -το πιο πολυάσχολο της χώρας. Σε αυτό υπήρξε μια «μικρή διαρροή πετρελαίου», σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, ωστόσο αυτή είναι «ελεγχόμενη» και οι λειτουργίες του λιμανιού έχουν ξαναρχίσει κανονικά.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε (μόλις) χτες ότι αποστέλλει αρκετές χιλιάδες στρατιώτες ακόμη στην περιοχή, για να συνδράμουν τις σωστικές προσπάθειες. Ενας κάτοικος της πόλης Μπουτζ, πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, που ισοπεδώθηκε κατά το 90%, είχε μια παρατήρηση. «Με τι εξοπλισμό θα βοηθήσουν οι στρατιώτες; Κοιτάξτε τους. Δεν έχουν ούτε φτυάρια. Με τι θα δουλέψουν; Με τα χέρια;», είπε.

Την αγωνία των κατοίκων της Ινδίας επιτείνουν οι προβλέψεις σεισμολόγων για νέες μεγάλες δονήσεις. Χτες, αναφέρει η εφημερίδα Hindustan Times, 9μελής ομάδα Κινέζων σεισμολόγων που μεταβαίνει κατεπειγόντως στην πληγείσα περιοχή προειδοποίησε για νέα σεισμική δραστηριότητα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ