Τρίτη 30 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Επείγει το Πρέσεβο και όχι ο Μιλόσεβιτς λέει ο Κοστούνιτσα...

Από την κηδεία του άτυχου αστυνομικού που δολοφόνησαν τα μέλη του UCPMB

Associated Press

Από την κηδεία του άτυχου αστυνομικού που δολοφόνησαν τα μέλη του UCPMB
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΝΤΑΒΟΣ.-

Αντιτάσσοντας την κλιμακούμενη βία στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Βόγισλαβ Κοστούνιτσα προσπάθησε χτες στο Νταβός της Ελβετίας να εκτονώσει τις πιέσεις που υφίσταται, προκειμένου να «συνεργαστεί» η χώρα του με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Αποκαλώντας αφ' ενός ζήτημα «ζωής ή θανάτου» τη συνεργασία των γιουγκοσλαβικών αρχών με το ΔΠΔ, ο πρόεδρος Κοστούνιτσα επανέλαβε την αντίθεσή του στην έκδοση του προκατόχου του, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, λέγοντας πως ένα τέτοιο γεγονός όχι μόνο θα παραβίαζε το ισχύον ομοσπονδιακό σύνταγμα, αλλά και θα μετέτρεπε τον Μιλόσεβιτς «σε ήρωα και μάρτυρα». «Για πολλούς λόγους, είναι πάντα προτιμότερο οι ηγέτες μιας χώρας να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους ενώπιον του λαού της και να δικάζονται στη χώρα τους», είπε χαρακτηριστικά ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, ενώ έβαλε και κατά της αμεροληψίας του ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ, αποκαλώντας το «πολιτικό και όχι δικαστικό θεσμό... που λειτουργεί με ξένους κανόνες».

Σε ό,τι αφορά τη δίωξη στη Γιουγκοσλαβία των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, ο Κοστούνιτσα ανέφερε πως «δε γνωρίζει αν ένας πολίτης της Βοσνίας μπορεί να διωχτεί στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας», ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο να προσπαθήσει να πείσει τον Μιλόσεβιτς να παραδοθεί στο ΔΠΔ για το καλό της χώρας, ο Κοστούνιτσα αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως καταλήγοντας πως «υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι στη Βοσνία, την Κροατία και γιατί όχι στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον, που πρέπει να παραδοθούν στο ΔΠΔ»...

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας ο Κοστούνιτσα αναφέρθηκε στις αυξανόμενες πιέσεις που υφίσταται το Βελιγράδι με αφορμή την παράδοση του Μιλόσεβιτς, λέγοντας πως «ενδεχομένως η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας να δεχτεί σημαντικές πιέσεις από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ εάν αρνηθεί να συνεργαστεί με το ΔΠΔ, ωστόσο τέτοιες πιέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε περικοπή της οικονομικής βοήθειας, την οποία έχει ανάγκη η χώρα για να ανακάμψει».

Την ίδια στιγμή, ο Κοστούνιτσα επιχείρησε να εστιάσει τους προβολείς της δημοσιότητας στην οικτρή κατάσταση της γιουγκοσλαβικής οικονομίας και στην κλιμακούμενη αύξηση της βίας στην κοιλάδα του Πρέσεβο, που προκαλεί η δράση των αυτονομιστών ανταρτών του «Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβατς» (UCPMB). Αλλωστε, αυτήν ακριβώς την κρίση επικαλέστηκε ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος για να επιστρέψει χτες -σαφώς νωρίτερα απ' ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί- στο Βελιγράδι... Και όχι άδικα, καθώς το Σάββατο απεβίωσε ένας Γιουγκοσλάβος στρατιώτης που είχε τραυματιστεί την Παρασκευή από πυρά αυτονομιστών του «UCPMB», ενώ από επιθέσεις αυτονομιστών ανταρτών μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις Γιουγκοσλάβοι στρατιώτες...

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο Πρέσεβο...

«Η κρίση στο Πρέσεβο αποτελεί πρωταρχική ανάγκη...» δήλωσε χτες και λίγο πριν αναχωρήσει για το Βελιγράδι στο σερβικό ραδιοσταθμό «Β-92» ο Κοστούνιτσα, προσθέτοντας πως θα πραγματοποιηθούν «νέες διαβουλεύσεις για την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της κατάστασης».

Αλλωστε ένα 48ωρο νωρίτερα, το Βελιγράδι είχε ζητήσει την επείγουσα σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα όχι τη -για μία ακόμη φορά- λεκτική καταδίκη της δράσης των Κοσσοβάρων Αλβανών αυτονομιστών στη Νότια Σερβία... αλλά τον «καθορισμό μέτρων που θα σταματήσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις και θα καταστήσουν δυνατή τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην κοιλάδα του Πρέσεβο». Επιπλέον, ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών Γκόραν Σβιλάνοβιτς διαμαρτυρήθηκε έντονα προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον με αφορμή το θάνατο του Γιουγκοσλάβου στρατιώτη από τα πυρά Αλβανών στο Πρέσεβο, τονίζοντας πως το Βελιγράδι «είναι έτοιμο να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την ακεραιότητά της και είναι αποφασισμένη να διευθετήσει όλα αυτά τα προβλήματα είτε μέσω της διπλωματικής οδού, είτε με άλλα νόμιμα μέσα»...

Ανεξάρτητο Μαυροβούνιο και Κόσσοβο ζητεί ο Αλβανός πρόεδρος

Ωστόσο, οι αντιδράσεις του Βελιγραδίου για την αύξηση της βίας στα διοικητικά της Νότιας Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο δεν προκαλούν την ανάλογη ευαισθησία των κυβερνήσεων γειτονικών χωρών όπως η Αλβανία...

Είναι ενδεικτικό πως ο Αλβανός πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός τάχθηκε σαφέστατα υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου «τα οποία πρέπει να γίνουν κράτη διεθνώς αναγνωρισμένα, μιας που η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας είναι δημιούργημα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς»(!). Μάλιστα ο Αλβανός πρόεδρος επανέφερε το θέμα της διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο εκφράζοντας την ελπίδα να γίνουν «τουλάχιστον μέσα στους προσεχείς μήνες».

Πιο συγκρατημένος ήταν ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, που μεταξύ άλλων θεώρησε πως η «μη επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για τον εκδημοκρατισμό της Σερβίας».

  • Ισχυρότατη έκρηξη σε τριώροφο κτίριο της πόλης Μπέρανε του Μαυροβουνίου σημειώθηκε χτες το μεσημέρι με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένα άτομο. Σύμφωνα με κρατικό ραδιοσταθμό, το θύμα ονομάζεται Ντούσκο Μαρτίνοβιτς και η έκρηξη οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στο υπόγειο της οικίας του. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στα συντρίμμια που προκάλεσε η έκρηξη «ενδέχεται να έχουν θαφτεί τουλάχιστον τέσσερα άτομα» και πως ένας σερβιτόρος που εργαζόταν στην παρακείμενη ντισκοτέκ «Χόλιγουντ» τραυματίστηκε ελαφρά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ