Τρίτη 30 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
«Εγκαύματα» με βήματα προς τα πίσω

Τα εγκαύματα που έπαθαν το περασμένο Σάββατο έξι ασθενείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) δείχνουν την κατεύθυνση των παρεμβάσεων που θα έπρεπε να έχει μια ουσιαστική βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και όχι τις διαλυτικές ρυθμίσεις του αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίου. Μάλιστα η κυβέρνηση χρησιμοποίησε και την πολύπαθη ψυχιατρική μεταρρύθμιση για να δώσει το στίγμα των κατευθύνσεων που θα κινηθούν οι αντι-ΕΣΥ ρυθμίσεις: Ετσι έχει προχωρήσει στην εκχώρηση σε ιδιωτικές εταιρίες του σχεδιασμού και αυτής της περιορισμένης αποασυλοποίησης μέσω των ξενώνων. Ηδη, αυτή τη στιγμή, σε μια τέτοια διαδικασία βρίσκονται 135 ασθενείς από το Δρομοκαΐτειο. Οι εταιρίες μετά την προσφορά της τεχνογνωσίας εξακολουθούν να παραμένουν στο διοικητικό σκέλος των ξενώνων, έναντι αδρής αμοιβής.

Οι πλευρές αυτές αποκαλύφθηκαν χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο ΨΝΑ που έδωσαν οι εκπρόσωποι του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων στο ΨΝΑ, η Τριμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ και η Πανελλήνια Ενωση Νοσοκομειακών Ψυχολόγων (ΠΕΝΟΨΥ). Σήμερα οι γιατροί και οι εργαζόμενοι μετέχουν στην πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στο Σύνταγμα ενάντια στο αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο.

Οι έξι ασθενείς έπαθαν τα εγκαύματα όταν πήραν πήραν φωτιά από τσιγάρο. Η εξέλιξη αυτή είναι το μοιραίο αποτέλεσμα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο ψυχιατρείο μετά το σεισμό της 7.9.1999. Καθώς δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές, οι ασθενείς στοιβάζονται ανά εννιά σε θαλάμους που χωρούν μόλις τέσσερις. Ετσι η ολιγωρία μαζί με τις ελλείψεις προσωπικού «έβαλαν» στην κυριολεξία φωτιά στους ασθενείς - εκ των οποίων ένας βρίσκεται σε αρκετά σοβαρή κατάσταση.

Αναφερόμενη στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο η Κατερίνα Μάτσα τόνισε ότι «εισάγει τη λογική της μείωσης του κόστους και της λειτουργίας των μονάδων υγείας, έτσι ώστε να εξοικονομούνται κεφάλαια και αυτό θα δημιουργήσει καταστροφές στον τομέα της ψυχικής υγείας».

Οσον αφορά το ΨΝΑ χρειάζεται, τόνισαν οι γιατροί, να προχωρήσει η τομεοποίηση, ώστε να μη στοιβάζονται όλα τα σοβαρά περιστατικά σε δύο μόνο νοσοκομεία της Αττικής. Διαφορετικά, τα κρεβάτια που θα δοθούν στο νοσοκομείο θα γεμίσουν πολύ γρήγορα και θα συνεχιστεί το φαινόμενο ασθενείς να μένουν τρία και τέσσερα βράδια στα αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να βρεθεί ένα κρεβάτι! Παράλληλα χρειάζεται ή κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, η μονιμοποίηση των 400 συμβασιούχων στα προγράμματα «Ψυχαργώ» και η πρόσληψη προσωπικού στο νοσοκομείο, με βάση τις πραγματικές του ανάγκες.

Ανησυχητική όμως είναι και η πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, αφού: Οσοι φιλοξενούνται τώρα σε ξενώνες δεν είναι βέβαιο πως σε τρία χρόνια, που θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, θα έχουν εξασφαλίσει δουλιά και αξιοπρεπές εισόδημα.

Οι προδιαγραφές της ΕΕ για το κλείσιμο τεσσάρων - πέντε ψυχιατρείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι το 2005 που επιχειρούνται χωρίς σχεδιασμό, τείνει να πάρει τη μορφή που πήρε στην Αμερική την περίοδο του Ρίγκαν, όπου το κλείσιμο ψυχιατρείων, στα πλαίσια του περιορισμού των δημόσιων δαπανών, έβγαλε τους ψυχασθενείς στο δρόμο και εγκαταλειμμένους στη μοίρα τους. «Αν κάτι τέτοιο ισχύσει εδώ χωρίς δίκτυο υπηρεσιών υγείας, τόνισε ο Ηλίας Μιχαλαρέας, πρόεδρος της ΠΕΝΟΨΥ, θα οδηγηθούμε, όταν λήξουν τα προγράμματα, οι άρρωστοι μετά από 30-40 ημέρες παραμονής σε μονάδες βραχείας νοσηλείας να πετιούνται στο δρόμο».

Χαρακτηριστική όμως είναι και η κατάσταση που επικρατεί στις ξενοδοχειακού τύπου δομές «Κρυστάλ», «Πικέρμι» κλπ, όπου μεταφέρθηκαν 235 ασθενείς από το Δαφνί μετά το σεισμό. «Οχι μόνο δεν εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις νοσηλείας και αποασυλοποίησης, τόνισε ο ψυχίατρος Θ. Μεγαλοοικονόμου, αλλά και εκείνοι που με ευθύνη τους λειτουργεί, αν έμεναν πάνω από ένα μήνα θα έχαναν αυτό που λέμε κοινωνικός άνθρωπος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ