Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανάκληση παράτασης για τους ημιυπαίθριους

Αλλαγή της προθεσμίας για την «τακτοποίηση» για 40 χρόνια των κλειστών ημιυπαίθριων ή άλλων χώρων που άλλαξαν χρήση (πατάρια, υπόγεια, πιλοτές κ.ά.) με την πληρωμή ειδικού προστίμου - χαρατσιού εφάπαξ ή με δόσεις, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η παράταση που θα δοθεί τελικά για την κατάθεση αιτήσεων θα είναι μέχρι το τέλος του Οκτώβρη. Δύο μήνες νωρίτερα δηλαδή, από το τέλος Δεκέμβρη που αρχικά δόθηκε στις αρχές Αυγούστου. Η «νέα παράταση» θα ενταχθεί με ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα που σχεδιάζεται να ψηφιστεί τέλος Αυγούστου.

Πάντως είναι ενδεικτικός ο λόγος της αλλαγής της ημερομηνίας της παράτασης που δείχνει και τη φιλοσοφία της ρύθμισης και δεν άλλος από το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να εισπράξει πιο γρήγορα τα χαράτσια και να τα προσμετρήσει στα έσοδα του 2011.

Αυτό καθώς όσοι θα υποβάλουν αίτηση για να ενταχθούν στη ρύθμιση μέχρι το τέλος Οκτώβρη θα πρέπει να καταβάλουν τη πρώτη δόση από το χαράτσι μέχρι τέλος του χρόνου αντί για τις 29 Φλεβάρη του 2012 που προέβλεπε η προηγούμενη παράταση. Την ίδια στιγμή το υπουργείο και προκειμένου προφανώς να αποκομίσει επιπλέον έσοδα από το χαράτσι σχεδιάζει στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα να διευρύνει την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων και σε χώρους με οικοδομική άδεια μετά τις 2 Ιουλίου 2009 που είχαν εξαιρεθεί αρχικώς.

Να σημειωθεί ότι, τα πρόστιμα για «τακτοποίηση» ημιυπαίθριων ή άλλων χώρων που αφορούν κατοικία καταβάλλονται σε 10 δόσεις, ενώ για την «τακτοποίηση» άλλων χώρων πλην κατοικίας καταβάλλονται σε 8 δόσεις. Σε περίπτωση που καταβληθεί εφάπαξ όλο το ποσό των χαρατσιών, υπάρχει έκπτωση 10%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ