Σάββατο 20 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Ερευνα για το θάνατο τριών φρουρών ασφαλείας απαιτεί το Κάιρο

Ερείπια μετά τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας
Ερείπια μετά τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας
TEΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΪΡΟ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Επίσημη διαμαρτυρία έκανε χτες στο Ισραήλ η αιγυπτιακή κυβέρνηση μετά τη χθεσινοβραδινή δολοφονία τριών Αιγυπτίων των δυνάμεων ασφαλείας και δύο αμάχων αγνώστου ταυτότητας, κοντά στη μεθόριο αμφοτέρων των χωρών από επιδρομή ισραηλινού ελικοπτέρου, απαιτώντας την άμεση διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες και τις αιτίες του συμβάντος.

Μάλιστα, με εντολή του Αιγύπτιου στρατιωτικού «πρωθυπουργού» Εσάμ Σαράφ, συγκλήθηκε για χτες βράδυ έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να εκτιμηθεί η ακριβής κατάσταση στην επαρχία Σινά και στις περιοχές κοντά στη μεθόριο με το Ισράηλ.

Νωρίτερα έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας δεκάδων Αιγυπτίων έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στο Κάιρο, όπου κάηκε η ισραηλινή σημαία και ακούστηκαν συνθήματα κατά του Ισραήλ εξαιτίας του θανάτου των τριών Αιγυπτίων μεθοριακών φρουρών ασφαλείας. Παράλληλα, Αιγύπτιοι αναλυτές σχολίαζαν πως το συμβάν δεν αποκλείεται, εάν συνεχιστούν παρόμοιες ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες, να πάρει κι άλλες διαστάσεις και να εξελιχθεί σε πραγματική δοκιμασία για τις διμερείς σχέσεις Ισραήλ - Αιγύπτου...

Πάντως, η δικαιολογία που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη μεθόριο με την Αίγυπτο είναι πως οι δράστες των προχτεσινών επιθέσεων με τους οκτώ νεκρούς Ισραηλινούς στρατιώτες και αμάχους προήλθαν από την αιγυπτιακή περιοχή της Χερσονήσου Σινά. Την ίδια δικαιολογία με την προσθήκη πως «η βαθύτερη ...πηγή της επίθεσης εντοπίζεται στη Λωρίδα της Γάζας» χρησιμοποίησε το ίδιο διάστημα η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για να δικαιολογήσει τις φονικές αεροπορικές επιδρομές στα παλαιστινιακά εδάφη μέσα στο τελευταίο 48ωρο, εξαιτίας των οποίων σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι (ανάμεσά τους παιδιά και έφηβοι). Στον αριθμό αυτό προστίθενται άλλοι δύο, καθώς, αργά χτες το βράδυ, ιατρικές πηγές ανέφεραν πως δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν στη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, στη συνοικία Ζεϊτούν και σε μια άλλη συνοικία στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.

Αργότερα χτες εκτοξεύτηκαν στο νότιο Ισραήλ τουλάχιστον 20 ρουκέτες τύπου «Κασάμ» και «Γκαντ» σε αραιοκατοικημένες περιοχές προκαλώντας τον τραυματισμό έξι ατόμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ