Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οροι της Μέρκελ για ένταξη στην ΕΕ

BΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στην πρώτη της επίσκεψη στη Σερβία μετά τη σύλληψη του ε.α. στρατηγού των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, φωτογράφισε χτες, εμμέσως πλην σαφώς, την κατηγορηματική απαίτηση του Βερολίνου να αναγνωρίσει η Σερβία την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου προτού ενταχθεί στην ΕΕ.

Οπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή της με τον Σέρβο Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς, η Γερμανία «επιθυμεί» μεν «τη Σερβία στην ΕΕ διότι πιστεύει ότι εκεί είναι η θέση της», «αλλά» θα πρέπει προηγουμένως το Βελιγράδι να ξαναρχίσει το διάλογο με το Κοσσυφοπέδιο που πρέπει να οδηγήσει στην πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων «των δύο χωρών». Επίσης, να επιτρέψει στην ευρω-ενωσιακή αποστολή στο προτεκτοράτο (EULEX) «να δουλέψει σε όλες τις περιοχές» (σ.σ. εννοεί και αυτές όπου κατοικούν Σέρβοι στο βόρειο, κυρίως, Κοσσυφοπέδιο), αλλά και να καταργήσει (σ.σ. η Σερβία) όλες τις παράλληλες δομές στις σερβοκατοικούμενες περιοχές του προτεκτοράτου και να μη δημιουργήσει νέες...

Ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, απ' την άλλη, απάντησε πως το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου «είναι πολύ σύνθετο» και πως η Σερβία «δεν επιθυμεί να φέρει στην ΕΕ μία νέα σύγκρουση». Ωστόσο, επέρριψε την ευθύνη για τη νέα όξυνση της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο στην κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών κατηγορώντας την πως έχει σαν προφανή στρατηγική «να αλλάξει την κατάσταση στο έδαφος με μονομερείς ενέργειες». Η Σερβία, είπε ο Τάντιτς, θέλει συνέχιση του διαλόγου και όχι πάγωμα της σύγκρουσης, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του «δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο και αναζητεί συμβιβαστική λύση» που θα είναι ταυτόχρονα «πρακτική και με την οποία θα διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια όλων των λαών της περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ