Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

1821 Νίκη των Ελλήνων εναντίον του Ιμπραήμ στη μάχη των Βασιλικών

1825 Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ουρουγουάης.

1826 Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν την Αθήνα (εκτός από την Ακρόπολη). Αρχίζει η πολιορκία της Ακρόπολης, η οποία παραδόθηκε στις 5 Ιούνη 1827.

1918 Γεννιέται ο Λέοναρντ Μπερνστάιν. Αμερικανός μαέστρος και συνθέτης, απ' τους μεγαλύτερους διευθυντές ορχήστρας του 20ού αιώνα.

1940 Ενσωματώνονται στη Σοβιετική Ενωση η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία.

1975 Σύμφωνα με έγγραφα που έρχονται στη δημοσιότητα, 36 αμερικανικές εταιρείες διέθεσαν 100 εκατομμύρια δολάρια στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας για δωροδοκίες Αμερικανών και ξένων πολιτικών. Μεταξύ αυτών, η «Exxon», η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση, διέθεσε 46 εκατομμύρια δολάρια και η «Λόκχιντ» 22 εκατομμύρια.

1975 Μετά την ανακοίνωση της ποινής του θανάτου για τους τρεις αρχιπραξικοπηματίες (Παπαδόπουλο, Μακαρέζο, Παττακό), ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής συγκαλεί εκτάκτως Υπουργικό Συμβούλιο. Ομόφωνα αποφασίζεται η μετατροπή της θανατικής ποινής σε ισόβια δεσμά. Η απόφαση της κυβέρνησης προκαλεί θύελλα αντιδράσεων.

1989 Μετά από ένα ταξίδι στο διάστημα, που κράτησε δώδεκα χρόνια, το διαστημόπλοιο «Βόγιατζερ 2» πετάει πάνω από τα σύννεφα του γιγάντιου πλανήτη Ποσειδώνα και του δορυφόρου του Τρίτωνα, στέλνοντας στη Γη φωτογραφίες από βαλτώδεις περιοχές, παγωμένες λίμνες και κρατήρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ