Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Φήμες για πραξικόπημα εν μέσω σκανδαλολογίας

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Σκάνδαλο «Μπουλο-γκέιτ»: Ο Ινδονήσιος Πρόεδρος αναμειγνύεται στην υπεξαίρεση τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων από την Εθνική Υπηρεσία Τροφίμων της Ινδονησίας. Σκάνδαλο «Μπρουνέι-γκέιτ»: Επιλήψιμες ευθύνες του Προέδρου στην οικονομική προσφορά δύο εκατομμυρίων δολαρίων του σουλτάνου του Μπρουνέι προς την Τζακάρτα. Αυτό αποφάσισε χτες, κατά τη συνεδρίασή της, η αρμόδια επιτροπή του ινδονησιακού Κοινοβουλίου, εξετάζοντας τα παραπάνω δύο σκάνδαλα, που φέρουν ως πρωταγωνιστή τον Ινδονήσιο Πρόεδρο. Ετσι, σε έκθεσή της, επισημαίνει πως ο Αμπντουραχμάν Ουαχίντ έχει αναμειχθεί και στα δύο σκάνδαλα, αφού βρέθηκε πως είχε «ενεργό ρόλο σε τουλάχιστον ένα απ' τα δύο» και πως έδωσε ψευδή κατάθεση για το άλλο!

Η έκθεση της επιτροπής θα τεθεί προς ψήφιση στο σώμα του Κοινοβουλίου αύριο και, εάν επικυρωθεί, τότε θα αποφασίσει εάν θα κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για την απομάκρυνση του Αμπντουραχμάν Ουαχίντ από τον προεδρικό θώκο της χώρας.

Ομως, η σκανδαλολογία γύρω από τον Ινδονήσιο Πρόεδρο δεν πυροδοτεί απλώς μία κυβερνητική κρίση, καθώς φουντώνουν τα σενάρια - και όχι μόνον... - για επικείμενο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο υπουργός Αμυνας της Ινδονησίας, Μαχφούντ, ήταν χτες αρκετά σαφής. «Υπάρχουν», είπε, «δύο περιπτώσεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάληψη της εξουσίας από τις ένοπλες δυνάμεις: Πρώτον, η αποτυχία των πολιτικών να κυβερνήσουν τη χώρα και, δεύτερον, η επικράτηση μίας ανεξέλεγκτης χαοτικής ή αναρχικής κατάστασης»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ