Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΣΡ
Καταγγέλλει πιέσεις και επικίνδυνες μεθοδεύσεις

Απάντηση στις επιθέσεις που δέχεται το ΕΣΡ και ο πρόεδρός του Βασίλης Λαμπρίδης, από ορισμένα ΜΜΕ, έδωσε χτες με ανακοίνωσή του το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Τα μέλη του ΕΣΡ εκφράζουν τη συμπαράσταση και εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Βασίλη Λαμπρίδη. Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι οι επιθέσεις αυτές αποτελούν πλήγμα κατά των δημοκρατικών θεσμών. Οι αντιδράσεις μερίδας των ΜΜΕ ξεκίνησαν, επειδή μετά από πέντε χρόνια άρχισαν ορισμένα βήματα από το ΕΣΡ για την εφαρμογή του νόμου, αποκαλύπτοντας «σημάδια» της διαπλοκής, που ζει και βασιλεύει με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης στο χώρο των ΜΜΕ.

Το ΕΣΡ στη χτεσινή του ανακοίνωση τονίζει ότι οι επιθέσεις που δέχονται μέλη του ΕΣΡ και ο πρόεδρός του «προσωπικώς από ορισμένα ΜΜΕ, αποτελούν πλήγμα κατά των δημοκρατικών θεσμών και της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας έκφρασης». Τα μέλη του ΕΣΡ, με αφορμή τις επιθέσεις αυτές, εκφράζουν την «αμέριστη συμπαράσταση και εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του προέδρου» και δηλώνουν ότι τις αποφάσεις τους «λαμβάνουν με βάση τους ισχύοντες νόμους και ακολουθώντας τη φωνή της συνείδησής τους». Για το ΕΣΡ οι προσωπικές επιθέσεις και η «επιλεκτική», όπως χαρακτηρίζεται, ενημέρωση γύρω από τα ζητήματα που κατά καιρούς απασχολούν το ΕΣΡ, «αποτελούν επικίνδυνα» και «αντιδημοκρατικά εργαλεία ή προϊόντα παραπληροφόρησης».

Στην ανακοίνωση του ΕΣΡ γίνεται λόγος και για δημοσιοποίηση των στοιχείων που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος για τις επιθέσεις. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το ΕΣΡ επιφυλάσσεται να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία των υποθέσεων που «αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος για τις επιθέσεις εναντίον του, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αντικειμενικότητα και η δημοσιοποίηση όχι μόνο όλων των απόψεων γύρω από το θόρυβο σε βάρος του Συμβουλίου, αλλά και των πραγματικών περιστατικών».

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η ανακοίνωση του ΕΣΡ, εξεδόθη μετά από τις αντιδράσεις πρώτα και κύρια που προκάλεσε η απόφασή του για επιβολή προστίμου 100εκ. στην εταιρία «Τηλέτυπος» για παραβίαση του ασυμβίβαστου. Μέτοχος του «Τηλέτυπου» είναι ο ΔΟΛ που έχει συνάψει συμβάσεις μέσω του «Τράβελ Πλαν» με το Δημόσιο. Στον «Τηλέτυπο», όπως είχε δημοσιοποιήσει το ΕΣΡ πριν λίγες ημέρες, μέτοχοι είναι και κατασκευαστικές εταιρίες που έχουν συμβάσεις με το ΥΠΕΧΩΔΕ και συγκεκριμένα οι εταιρίες «Ιντρακόμ Κατασκευαστική» και «Θεμελιοδομή Α.Ε.». Δεν πρόλαβε το ΕΣΡ να κάνει τις πρώτες αποκαλύψεις, εφαρμόζοντας το νόμο και ήδη ξεκίνησαν οι υπόγειες αλλά και εμφανείς πιέσεις μέσω δημοσιευμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρωτοσέλιδο άρθρο του Σταύρου Ψυχάρη στο Κυριακάτικο «Βήμα» που επιτίθεται στον πρόεδρο του ΕΣΡ, μιλώντας για «αχυράνθρωπους» και «αναλώσιμους της διαπλοκής».

Χτες, ο πρόεδρος του ΕΣΡ Βασίλης Λαμπρίδης, σύμφωνα με πληροφορίες, απάντησε με επιστολή του προς την εφημερίδα του Χρήστου Λαμπράκη. Ο Β. Λαμπρίδης «επιστρέφει» τους χαρακτηρισμούς στους πραγματικούς «αχυράνθρωπους», προκαλώντας το «Βήμα» ν' αναζητήσει αλλού τους «αναλώσιμους». Τονίζει, μάλιστα, ότι επιφυλάσσεται να διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, όταν δε θα βρίσκεται πλέον στη θέση του προέδρου του ΕΣΡ.

Το ΕΣΡ εμμέσως πλην σαφώς δέχεται επιθέσεις και από το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, επειδή ισοβάθμησε στις τελευταίες θέσεις για ραδιοφωνικές άδειες με άλλους δύο σταθμούς.

Στην επίθεση που δέχεται το ΕΣΡ, προκειμένου να εφαρμόσει το νόμο και ν' «αγγίξει» τη διαπλοκή και το ασυμβίβαστο, ο υπουργός Τύπου Δ.Ρέππας «ποιείται τη νήσσαν». Αλλωστε, ήδη έχει πάρει τα μέτρα του, για τον ασφυκτικό κυβερνητικό εναγκαλισμό του ΕΣΡ με το νέο νόμο που ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ. Να διευκολύνει, άλλωστε, τη διαπλοκή επιχειρεί η κυβέρνηση και με το άρθρο 14 του Συντάγματος, ενώ δεν αποκλείεται και η διαμόρφωση νέου νόμου για τα ΜΜΕ, που θα κλείνει και το τελευταίο «παράθυρο» στη διαφάνεια. Αλλωστε, αργά χτες το βράδυ ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην πολιτική της κυβέρνηση στο χώρο των ΜΜΕ, μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις και ενόψει της συζήτησης του άρθρου του Συντάγματος.

  • Για συντονισμένη και πολύμορφη επίθεση κατά του ΕΣΡ μιλά σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ, τονίζοντας ότι ασκούνται πιέσεις για να υπονομευτεί η υπόσταση του ΕΣΡ, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους έλεγχος στον κρίσιμο χώρο των ΜΜΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ