Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Νερό... της φωτιάς

Οι νέες αντιαγροτικές μεθοδεύσεις που θα ισχύσουν στο άμεσο μέλλον, συζητήθηκαν χτες στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, με θέμα τη διαχείριση των υδατικών πόρων. Από τα λίγα που έγιναν γνωστά χτες, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, είναι ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προωθήσει την ίδρυση ενός φορέα διαχείρισης των υδατικών πόρων. Οπως ανέφερε ο υπουργός Γεωργίας, ο φορέας αυτός θα υπάγεται στη συναρμοδιότητα των υπουργείων Γεωργίας, ΥΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης και θα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και με βάση τα λεγόμενα του Γ. Ανωμερίτη, προκύπτει ότι οι επιμέρους πολιτικές στον κάθε τομέα αρμοδιότητας, θα ασκούνται από τα αρμόδια υπουργεία. Αυτό σημαίνει, ότι ο υπό ίδρυση φορέας δε θα έχει καμία σχέση με αυτό που λέγεται ενιαίος φορέας διαχείρισης των υδατικών πόρων.

Πάντως, ο υπουργός Γεωργίας κατά την προσφιλή τακτική του επιχείρησε χτες να φορτώσει τα σπασμένα της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής στους αγρότες, υποστηρίζοντας, για λόγους εντυπώσεων, πως η κατανάλωση νερού στον αγροτικό τομέα ανέβηκε από 83% σε 87%. Φαίνεται δηλαδή, ότι την κυβέρνηση την ενδιαφέρει μόνο να εμφανιστούν ως καταχραστές νερού οι αγρότες, ώστε να περάσουν έτσι νέα αντιαγροτικά μέτρα περιορισμού της αγροτικής παραγωγής.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Γ. Ανωμερίτης:

  • Παραδέχτηκε ότι θα τεθούν σε εφαρμογή οι επιταγές μιας σχετικής κοινοτικής Οδηγίας που ψηφίστηκε τον Ιούνη του 2000 και κυριαρχείται από το δόγμα: «Ο ρυπαίνων πληρώνει». Πράγμα που σημαίνει ότι τους αγρότες τους περιμένουν άγρια «χαράτσια».
  • Δεν έκρυψε το γεγονός ότι οι αγρότες θα επωμιστούν το κόστος των όποιων εγγειοβελτιωτικών - αρδευτικών έργων γίνουν στο επόμενο διάστημα. Και όχι μόνο αυτό, αφού ανέφερε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα διαχείρισης των υδατικών πόρων θα κινηθεί με βάση τα όσα εισηγείται η Ελληνική Επιτροπή για την καταπολέμηση της Απερήμωσης. Εννοεί, δηλαδή ότι θα επιβληθούν νέες εισφορές και τέλη στους αγρότες.

Αν υπάρχει όμως πρόβλημα εξάντλησης των υδατικών πόρων της χώρας, αυτό δεν οφείλεται στους αγρότες, αλλά στην πολιτική που ακολούθησαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Ποτέ μέχρι τώρα δεν έγινε κανένα σοβαρό έργο για τη διαφύλαξη των υδάτινων πόρων. Δεν έγιναν τα απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά έργα (φράγματα και δίκτυα άρδευσης) και το πιο σοβαρό είναι ότι δε δόθηκε ούτε δίνεται κανένα βάρος στην προστασία του δασικού πλούτου της χώρας, που είναι ο βασικός παράγοντας εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ