Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εμμονή στην επιλογή των «ημετέρων»

Το τελικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τον «αναπροσδιορισμό των προσόντων και κριτηρίων επιλογής των στελεχών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τροποποίηση της διαδικασίας επιλογής αυτών», που κοινοποίησε στις Ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ το ΥΠΕΠΘ, προκειμένου αυτές να καταθέσουν τις απόψεις - προτάσεις τους επ' αυτού το αργότερο μέχρι σήμερα Τετάρτη 31 - 01 - 2001, κινείται σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση από το ΠΔ 398, με το οποίο επιλέχτηκαν τα ήδη υπηρετούντα στελέχη και του οποίου ο κλάδος ζητούσε την κατάργησή του, αν λάβουμε υπόψη ότι εισάγει σαν βασικό κριτήριο επιλογής την αξιολόγηση και δε διαφέρει στην ουσία σε τίποτα από το προηγούμενο σχέδιο ΠΔ που δημοσιεύτηκε στο 1104 Διδασκαλικό Βήμα.

Από τα κριτήρια επιλογής που προτείνει, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα μοριοδοτούμενα (επιστημονική - παιδαγωγική κατάρτιση, υπηρεσιακή κατάσταση και διδακτική εμπειρία και άσκηση διοικητικών καθηκόντων και καθοδηγητικού έργου) συγκεντρώνουν περίπου 51 μόρια, τα κριτήρια που συνάγονται από τις αξιολογικές εκθέσεις 50 μόρια και τέλος, τα κριτήρια που συνεκτιμώνται από το Συμβούλιο Επιλογής (συγγραφικό έργο, εκτίμηση βιογραφικού σημειώματος και συνέντευξη) 36 μόρια. (Κατά την πρώτη, μόνο, εφαρμογή του σχεδίου ΠΔ, έλλειψη χρόνου, δε θα ληφθούν υπόψη οι αξιολογικές εκθέσεις).

Γίνεται φανερό από τα παραπάνω, ότι θα επιλέγονται από την εκάστοτε Κυβέρνηση «τα ημέτερα στελέχη εκπαίδευσης». Και αυτό γιατί στην πράξη ο ανώτερος αριθμός των μορίων που μπορεί να συγκεντρώσει κάποιος υποψήφιος δεν ξεπερνά το 1/3 του συνολικού αριθμού. Ετσι, καθοριστικό ρόλο θα παίζουν τα μόρια που θα συνάγονται από τις αξιολογικές εκθέσεις και τα συνεκτιμώμενα από το Συμβούλιο Επιλογής.

Παράλληλα, προβλέπεται και η απαράδεκτη «πριμοδότηση» των ήδη υπηρετούντων στελεχών εκπαίδευσης με τη μοριοδότηση της άσκησης καθοδηγητικού έργου και διοικητικών καθηκόντων (μέχρι 6 μόρια για Σ.Σ. και Προϊσταμένους και μέχρι 5 για Διευθυντές σχολικών μονάδων), πράγμα που δίνει τη δυνατότητα να επαναπροωθούνται τα ήδη υπηρετούντα στελέχη εκπαίδευσης.

Γι' αυτό, ως ΕΣΑΚ, απορρίπτουμε το συγκεκριμένο σχέδιο ΠΔ για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης που προτείνει το ΥΠΕΠΘ. Επιμένουμε στην πρότασή μας για επιλογή στελεχών με 100% αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια.

Ολες οι θέσεις των στελεχών εκπαίδευσης να είναι θέσεις, με θητεία που θα ανανεώνεται ύστερα από επανάκριση. Οι κενές θέσεις που θα δημιουργούνται ενδιάμεσα (συνταξιοδοτήσεις, παραιτήσεις κλπ.) να καλύπτονται για το υπόλοιπο διάστημα της τετραετούς θητείας.

Εκείνο που για εμάς θα πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι: α. τι αρμοδιότητες θα έχουν τα στελέχη της εκπαίδευσης (αν δηλ. θα είναι στελέχη της εκπαίδευσης ή κυβερνητικοί τοποτηρητές και «αξιολογητές»), β. με τι κριτήρια θα επιλέγονται (αν δηλ. θα επιλέγονται με αντικειμενικά κριτήρια ή θα διορίζονται στην ουσία οι αρεστοί στην κάθε κυβέρνηση) και γ. από ποιον θα επιλέγονται (εξυπακούεται ότι όταν η επιλογή θα γίνεται με εξ ολοκλήρου αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια, αυτά δε θα έχει ιδιαίτερη σημασία).

Με το συγκεκριμένο σχέδιο ΠΔ που προωθείται, γίνεται φανερό πως το ΥΠΕΠΘ δεν επιθυμεί να επιλέξει τα «καλύτερα» στελέχη εκπαίδευσης που επικαλείται, αλλά τοποτηρητές της κυβέρνησης, που θα ελέγχουν την πιστή εφαρμογή στην κάθε σχολική μονάδα, περιοχή και περιφέρεια της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης που προωθεί, που θα επαναφέρουν στο «σωστό δρόμο», με την απειλή της αξιολόγησης που ετοιμάζει η κυβέρνηση, τους «απείθαρχους» εκπαιδευτικούς που δε θα υποτάσσονται και δε θα συμμορφώνονται «προς τα υποδείξεις». Γι' αυτό και το ΥΠΕΠΘ σχεδιάζει και τον αναπροσδιορισμό των επιδομάτων θέσης των στελεχών, έτσι που θα επιτελούν απρόσκοπτα το «αξιολογικό» τους έργο.


Θανάσης ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ
Οργανωτικός Γραμματέας ΔΟΕ - εκπρόσωπος ΕΣΑΚ Εκπαιδευτικών ΠΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δημοσιοποιήθηκαν τα κριτήρια για διαθεσιμότητες - απολύσεις (2013-08-03 00:00:00.0)
Επιχείρηση «επιμόρφωσης» στήνει το ινστιτούτο της ΔΟΕ (2008-12-05 00:00:00.0)
Πολλαπλοί και... μακρόπνοοι στόχοι (2002-01-13 00:00:00.0)
Στη μέγκενη της "αξιολόγησης" οι εκπαιδευτικοί (1998-01-22 00:00:00.0)
Εργαλείο κατά των δημοσίων υπαλλήλων (1997-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ