Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Βαμβακερά... κυβερνητικά ψεύδη

Κυβέρνηση και υπουργείο Γεωργίας, με «ψευδολογήματα» επιχειρούν να  αποκρύψουν την υποτέλειά τους στις νέες αντιαγροτικές  εντολές   της ΕΕ  για το βαμβάκι

Στη δημιουργία φτηνών εντυπώσεων κατέφυγε χτες ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, προκειμένου να συγκαλύψει τη δουλική κυβερνητική πολιτική που ασκείται στις Βρυξέλλες για το βαμβάκι. Ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε χτες ότι επιδιώκεται να κλείσει επί Σουηδικής προεδρίας, δηλαδή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2001, η αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς βαμβακιού. Αντί, όμως, να πει τι έκανε και τι θα κάνει η κυβέρνηση για να προασπίσει τα συμφέροντα των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών, περιορίστηκε να αναφέρει μόνο ότι στην ειδική επιτροπή γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας (ήταν εισηγητής) απείχε της ψηφοφορίας, λόγω αρνητικού κλίματος. Με άλλα λόγια, δηλαδή, ο κύριος υπουργός επιχείρησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι ο Στ. Κόρακας δεν ψήφισε καν ούτε την πρόταση που έκανε ως εισηγητής για το βαμβάκι, στην ειδική Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, με προφανή σκοπό να αποκρύψει τις δικές τους εγκληματικές ευθύνες.

Δυστυχώς, ο υπουργός Γεωργίας «ψευδολόγησε» με σκοπό να δημιουργήσει το ανάλογο εκσυγχρονιστικό επικοινωνιακό κλίμα, που βασίζεται στην εκτόξευση λάσπης και δημιουργίας αποπροσανατολισμού. Επιχείρησε, δηλαδή, να συγκαλύψει την υποτακτική κυβερνητική πολιτική που κάνει την «πάπια» μπρος στις όποιες αιτιάσεις των επιτελείων των Βρυξελλών. Πράγμα που δεν έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, που πάσχισε με κάθε μέσο να προωθήσει τα συμφέροντα των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ πρότεινε ανάμεσα σε άλλα, στην ειδική επιτροπή γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, να αυξηθεί το εθνικό πλαφόν στο βαμβάκι στους 1.500.000 τόνους για την Ελλάδα και τους 450.000 τόνους για την Ισπανία. Η πρότασή του καταψηφίστηκε από τα μέλη της ειδικής επιτροπής γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου και την υπερψήφισαν μόνο ο Στρ. Κόρακας και ένας ακόμα ευρωβουλευτής της ΝΔ. Στη συνέχεια ακολούθησε νέα πρόταση ισπανικής προέλευσης που πρότεινε 1.200.000 τόνους εθνικό πλαφόν για την Ελλάδα και 350.000 τόνους για την Ισπανία. Στην ψηφοφορία της πρότασης αυτής, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ψήφισε λευκό, απείχε δηλαδή, αφού ήταν εισηγητής της αρχικής πρότασης και είχε υπερψηφίσει την καθιέρωση του ελληνικού πλαφόν για το βαμβάκι στους 1.500.000 τόνους.

Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι από κυβερνητικής πλευράς δε στηρίχτηκε καν η πρόταση εθνικού συμφέροντος του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, για το βαμβάκι. Φαίνεται, δηλαδή, ότι την κυβέρνηση την ενδιαφέρει μόνο να γίνει πράξη μια ανούσια πρότασή της, που εστιάζεται στην αναφορά ότι για παραγωγή μέχρι 1.600.000 τόνους να παραμείνει ο συντελεστής του προστίμου συνυπευθυνότητας στο 0,5% κι από εκεί και πάνω να πάει στο 0,6%. Επίσης, η κυβέρνηση φαίνεται να ικανοποιείται σε μια γενικόλογη πρόταση για αύξηση του εθνικού πλαφόν στους 1.200.000 τόνους, αλλά στην πραγματικότητα με τη στάση την υπονομεύει και δείχνει να συμφωνεί με τα σχέδια της ΕΕ για να παραμείνει η ποσόστωση στο βαμβάκι στους 782.000 τόνους.

Και όχι μόνο αυτό. Στην πρότασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ πρότεινε την αύξηση της τιμής στόχου και της ελάχιστης τιμής. Πράγμα που από ό,τι φαίνεται δεν περιλαμβάνεται στη διαπραγματευτική ατζέντα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας. Κι αυτό γιατί όπως έχει αναφέρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας στο πρόσφατο παρελθόν, δεν επιτρέπεται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και τις δεσμεύσεις τις ΓΚΑΤΤ.

Η στάση αυτή της κυβέρνησης και του υπουργείου Γεωργίας, αποκτά εξοργιστικές διαστάσεις. Πράγμα που επισημαίνει με δήλωσή του στο «Ρ» και ο Στρ. Κόρακας που τόνισε τα παρακάτω: «Θα στηρίξουν η κυβέρνηση και ο Γ. Ανωμερίτης τα αιτήματα των βαμβακοπαραγωγών στις Βρυξέλλες, ή θα σπεύσουν να πάρουν τα εύσημα από το Διευθυντήριο της ΕΕ και να συμμορφωθούν με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;» Και συμπλήρωσε: «Οι βαμβακοπαραγωγοί δικαιολογημένα υψώνουν τη φωνή διαμαρτυρίας τους και εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια σε αυτές τις μεθοδεύσεις. Είμαι βέβαιος ότι στις κινητοποιήσεις του Φλεβάρη θα αναδείξουν το πρόβλημα αυτό, διεκδικώντας την επιβίωσή τους.»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ