Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΜΠΟΓΚΝΤΑΝ ΓΚΕΟΡΓΚΕ ΑΠΕΤΡΙ
Στις παρυφές

Αυτό το «θρίλερ» road movie από τη Ρουμανία είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μπόγνταν Γκεόργκε Απέτρι και βασίζεται σε ιδέα του συμπατριώτη του Κρίστιαν Μουντζίου, του βραβευμένου στις Κάννες σκηνοθέτη της ταινίας «4 μήνες, 3 βδομάδες και 2 μέρες». Ο Απέτρι αφηγείται μια ιστορία για τις παρυφές της σύγχρονης ρουμάνικης κοινωνίας με λανθάνουσα κριτική προσέγγιση, αποφεύγοντας ενσυνείδητα τους υφάλους του σινεμά που παίρνει θέση στα πράγματα, άλλη από τη φυγή. Και αυτή η ταινία χωρίζεται σε τρία κεφάλαια, που όμως φέρουν αντρικά ονόματα: Του αδελφού, του πρώην προαγωγού και πατέρα του παιδιού της και τέλος του οκτάχρονου γιου της ηρωίδας της ιστορίας.

Η ιστορία διαθέτει συνέπεια και συνοχή, στο επίκεντρο βρίσκεται η Ματίλντα, μια νέα γυναίκα με διαπεραστικό και αποφασισμένο βλέμμα. Εξι το πρωί σε μια φυλακή λίγο έξω από το Βουκουρέστι. Η Ματίλντα, που έχει εκτίσει το ήμισυ της ποινής της, παίρνει άδεια 24 ωρών για να παραστεί στην κηδεία της μητέρας της. Είναι στη φυλακή για κάτι που δεν έκανε. Προσφέρθηκε όμως να ομολογήσει ενοχή με αντάλλαγμα ένα χρηματικό ποσό. Με το που κλείνει πίσω της η πόρτα της φυλακής βλέπουμε ότι είναι αποφασισμένη να μην ξαναγυρίσει. Διασχίζει ένα δύσβατο ανθρώπινο τοπίο με μοναδικό της σκοπό να συγκεντρώσει τα λεφτά που δικαιούται, να πάρει το γιο της και να το σκάσει για αλλού.

Ακτινογραφία των παρυφών της σημερινής ρουμάνικης κοινωνίας, όπου μοναδική και υπέρτατη αξία είναι το χρήμα. Αξία θεμελιώδης, δεδομένου ότι οτιδήποτε συμβαίνει σ' αυτό το φιλμ συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με αυτήν. Από αυτήν πηγάζουν όλα και όλα εκεί στοχεύουν. Σε συνθήκες πια δυτικής (και με βούλα Ευρωένωσης) ελευθερίας ...αραδιάζεται σε ένα 24ωρο ολόκληρο το πακέτο των επιλογών ζωής που προσφέρει το σύστημα σε κάποιον που σήμερα βρέθηκε στις παρυφές. Εγκληματικότητα, πορνεία, τζόγος, παιδεραστία... Ακόμη και τα οκτάχρονα στην ταινία έτσι μαθαίνουν και έτσι, «εξορθολογισμένα», επιλέγουν.

Παίζουν: Ανα Ουλάρου, Μίμι Μπρανέσκου, Αντι Βασλουιάνου κ.ά.

Παραγωγή: Ρουμανία (2010).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ