Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενισχύεται η καταστολή σε βάρος των μεταναστών

Η κυβέρνηση προχωρά στο διαγωνισμό για την κατασκευή του φράχτη στον Εβρο

Associated Press

Την ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων σε βάρος μεταναστών ανακοίνωσε, προχτές, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 275 εκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της μελέτης για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του εθνικού συστήματος επιτήρησης συνόρων, που θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις απαιτήσεις του αντίστοιχου EUROSUR. Το τελευταίο παρακολουθεί κάθε πολίτη τρίτης χώρας που εισέρχεται στην ΕΕ συνδεόμενο με βάση δεδομένων όπου καταχωρούνται όσοι αλλοδαποί έχουν ζητήσει βραχεία διαμονή σε χώρα της ΕΕ. Ηδη, έχει συσταθεί το εθνικό συντονιστικό του κέντρο που θα εξοπλιστεί σύντομα.

Παράλληλα, την ερχόμενη Παρασκευή θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του φράχτη στον Εβρο, που θα έχει μήκος 10,3 χιλιόμετρα (σ.σ. στο ΒΑ τμήμα των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων) και θα αποτελείται από «διπλή περίφραξη ισχυρού συρματοπλέγματος σε στύλους που θα συνίσταται από χαλύβδινες και γαλβανισμένες πρότυπες τυπικές διατομές. Ανάμεσα στις δύο περιφράξεις θα τοποθετηθούν χαλύβδινα συρματοπλέγματα». Σε συνεργασία με το ΕΜΠ, στην περιοχή της Ορεστιάδας θα εγκατασταθεί σύστημα αυτοματοποιημένης επιτήρησης των συνόρων με χρήση θερμικών καμερών σε σταθερά σημεία με ειδικό λογισμικό ανίχνευσης. Επίσης, οι υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης θα εφοδιαστούν με 44 σκύλους, οχήματα, φορητές κάμερες θερμικής απεικόνισης, πέντε αυτοκινούμενα επιχειρησιακά κέντρα, δύο ελικόπτερα, τέσσερις αυτοκινούμενες μονάδες Xray, όπως και εγκατάσταση λειτουργίας του συστήματος Σένγκεν ΙΙ. Ανάλογος εξοπλισμός σε σκάφη και άλλο υλικό θα παραδοθεί στο Λιμενικό Σώμα.

Οσοι μετανάστες και πρόσφυγες κατορθώσουν και περάσουν από τα κατάφρακτα ελληνοτουρκικά σύνορα, τους περιμένουν τα κέντρα κράτησης - παραμονής αλλοδαπών. Γι' αυτά ο Χρ. Παπουτσής ανακοίνωσε τη σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών για το κτίσιμό τους. Σε αυτά «εγκαινιάζεται ένα νέο σύστημα έγκυρης πιστοποίησης της ταυτότητας και της προέλευσης των αλλοδαπών, μέσω ειδικής τεχνογνωσίας και παράλληλης εκπαίδευσης του προσωπικού», δηλαδή, θα γίνεται το ξεψάχνισμά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ