Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Κανένας αποχαρακτηρισμός στα ΒΑΕ

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Εργασίας

Οι συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο Εργασίας
Οι συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο Εργασίας
Απαιτώντας να σταματήσει τώρα κάθε προσπάθεια αποχαρακτηρισμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και ζητώντας να ενταχθούν νέοι κλάδοι και ειδικότητες, 10 ταξικές Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, πραγματοποίησαν χτες δυναμική και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) και είχαν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη.

Από νωρίς το απόγευμα οικοδόμοι, εργαζόμενοι στο φάρμακο και στα καλλυντικά, στον επισιτισμό - τουρισμό, στα ξενοδοχεία, σε κλωστοϋφαντουργία - ιματισμό - δέρμα, στα εργοστάσια σαπουνοποιίας, στο μέταλλο, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο απαιτώντας: «Κάτω τα χέρια απ' τα Βαρέα».

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η παρουσία εργαζομένων σε επισιτισμό - τουρισμό - ξενοδοχεία, αφού ειδικά αυτοί θίγονται περισσότερο, με τους σερβιτόρους, τους μαγείρους και τις καμαριέρες να πετιούνται εκτός ΒΑΕ. Με πανό από τα ξενοδοχεία ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ και ΛΗΔΡΑ ΜΑΡΙΟΤ, καθώς και του ταξικού Συνδικάτου, οι εργαζόμενοι έδωσαν μαζικό «παρών», μαζί με τους συναδέλφους τους από άλλους κλάδους που επίσης χτυπιούνται.

Στην ελαιουργοσαπουνοποιία όλος ο κλάδος στην ουσία βγαίνει εκτός ΒΑΕ, κάτι που θα έχει σοβαρές συνέπειες, αφού όλη μέρα οι εργάτες του κλάδου βρίσκονται αντιμέτωποι με χημικές ουσίες και άλλα επικίνδυνα σκευάσματα. Είναι ενδεικτικό ότι εξαιρείται απ' τα ΒΑΕ, π.χ., ο ψήστης σαπουνιού, όπου τα καζάνια βράζουν στους 250 και 300 βαθμούς Κελσίου και αρκεί να πέσει μια σταγόνα στο δέρμα για να προκληθούν σοβαρά εγκαύματα.

Αλλά και στο φάρμακο, εξαιρείται απ' τα ΒΑΕ, το σύνολο της παραγωγής, δηλαδή οι εργάτες που δουλεύουν στην φαρμακευτική σκόνη, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Και στον κλάδο του δέρματος, εξαιρούνται απ' τα ΒΑΕ οι τσαγκάρηδες, δηλαδή, όσοι δουλεύουν καθημερινά με τις κόλλες και τις χημικές ουσίες τις οποίες αναπνέουν και έρχονται σε επαφή.

Αντίσταση με κάθε τρόπο και μέσο

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Γιάννης Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, τόνισε στους συγκεντρωμένους: «Αυτό που δήλωσε, είναι αυτό που έχει πει και τις προηγούμενες μέρες: Είναι πολιτική η απόφαση να καταργήσουν τα ΒΑΕ. Αυτό που λένε ότι μόνο το 10% του εργατικού δυναμικού θα μείνει στα Βαρέα, είναι η απόφασή τους. Κατά συνέπεια τα όσα λένε περί επιστημονικής τεκμηρίωσης είναι στη φαντασία τους. Είναι απαίτηση του κεφαλαίου να καταργηθούν τα ΒΑΕ. Εμείς δηλώνουμε ξεκάθαρα και εδώ: Αυτών είναι απόφασή τους να καταργήσουν τη λίστα των ΒΑΕ. Εμάς είναι απόφασή μας να μη δεχθούμε να μας στείλουν στον άλλο κόσμο. Είναι απόφασή μας με κάθε τρόπο και μέσο να αντιταχθούμε, να αντιπαλέψουμε, να βάλουμε φρένο, να αντισταθούμε σε αυτήν τη λαίλαπα που έχουν εξαπολύσει ενάντια στους εργαζόμενους. Ο αγώνας μας θα έχει συνέχεια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση για τα ΒΑΕ (2012-12-06 00:00:00.0)
Σε χώρους δουλειάς για την επιτυχία της απεργίας (2011-08-17 00:00:00.0)
Συνέλευση στον Επισιτισμό - Τουρισμό την Τετάρτη (2011-07-31 00:00:00.0)
Αντιδρούν στο χτύπημα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (2011-07-23 00:00:00.0)
Η επιστημονικότητα της υπουργού... (2009-07-30 00:00:00.0)
Κάτω τα χέρια από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά (2006-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ