Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ»
Ψάχνονται για το «κούρεμα» του κρατικού χρέους

Με οξυμένους τους ανταγωνισμούς για το ποιες από τις μερίδες της πλουτοκρατίας θα φορτωθούν περισσότερο τη χασούρα από το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων, εκδηλώνονται νέες αβεβαιότητες και γύρω από την έκβαση, το εύρος της «εθελοντικής συμμετοχής» των ιδιωτών, τραπεζών και άλλων. Σε όλους τους κατόχους ομολόγων η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει απευθύνει, από τις 25 Αυγούστου, «διερευνητική επιστολή». Στόχος τους είναι να συγκεντρώσουν για να «κουρέψουν» ομόλογα ονομαστικής αξίας ύψους 135 δισ. ευρώ και για ποσά που λήγουν μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η «διερευνητική επιστολή δεν αποτελεί επίσημη προσφορά», για να επισημάνουν ότι οι «λεπτομερείς όροι της προτεινόμενης συναλλαγής δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί πλήρως». Ερωτήματα προκαλεί και το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εντοπίσει τους σημερινούς ιδιοκτήτες κρατικών χρεογράφων, αναζητώντας βοήθεια από άλλες κυβερνήσεις και «εποπτικές αρχές» και αυτό παρά το γεγονός ότι το πάνω χέρι, ο συντονισμός της διαδικασίας, έχει ανατεθεί στον IIF, Οργανισμός που ειδικεύεται στα κρατικά χρέη, με μέλη πάνω 400 τραπεζικά μονοπώλια, ασφαλιστικές εταιρείες, λεγόμενους «θεσμικούς επενδυτές» κ.ά.

Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα η συμμετοχή ομολογιούχων στη διαδικασία της επιμήκυνσης του χρόνου εξόφλησης των ομολόγων τους, έχει φτάσει στο 75%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ