Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη μέγκενη των τραπεζών

Μπροστά σε ανυπέρβλητες δυσκολίες, στο «έλεος» και τα κάθε είδους τεχνάσματα των τραπεζών, βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά. Με «κόκκινο» στιγματίζονται εκατοντάδες χιλιάδες τραπεζικά δάνεια, με τη σχετική λίστα να μακραίνει καθημερινά με νέα ονόματα, σε μια εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με τη σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση, την εξαΰλωση των εισοδημάτων, τη μαζική ανεργία και φτώχεια, με τα μαζικά λουκέτα και στα μικρομάγαζα.

Οι πρακτικές διαχείρισης από την πλευρά του τραπεζικού κεφαλαίου, οι προωθούμενες «ρυθμίσεις δανείων» έρχονται να διασφαλίσουν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των ίδιων και των μεγαλομετόχων τους, με τη χρονική μετακύλιση των τοκοχρεολυτικών δόσεων, ταυτόχρονα με την αύξηση της μάζας των τόκων που λογαριάζουν να βάλουν στα θησαυροφυλάκιά τους. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι η κατάσταση θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο, θα δημιουργήσει και νέες επισφάλειες, εξέλιξη που βλέπουν και οι ίδιοι οι τραπεζίτες γι' αυτό ακριβώς το λόγο σπεύδουν να προφυλάξουν τα κέρδη τους.

Οι τραπεζίτες ισχυρίζονται ότι έχουν «ρυθμίσει» περίπου 700.000 δάνεια, αλλά δεν βγάζουν τσιμουδιά για το κατά πόσο τα λαϊκά νοικοκυριά θα μπορέσουν στη συνέχεια να ανταποκριθούν στις «νέες υποχρεώσεις» τους, ούτε βέβαια για τα αναγκαστικά μέτρα στα οποία ήδη έχουν προχωρήσει οι τράπεζες.

Ούτε λίγο ούτε πολύ επιχειρούν να βγουν και από πάνω, ισχυριζόμενοι ότι κάνουν και... κοινωνικό έργο, τάχα ότι «καταλαβαίνουν», τάχα ότι διευκολύνουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Βρίσκουν και τα κάνουν, έχοντας διασφαλίσει την απόλυτη σύμπλευση της κυβέρνησης, τη στήριξή τους με τον πακτωλό ύψους εκατοντάδων δισ. ευρώ, μέσα από κρατικά και διακρατικά πακέτα και ενισχύσεις.


Α. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ