Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΚΕΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Φόρουμ ξεπουλήματος στο Λονδίνο

Στο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, για «πρώτο πιάτο», ΕΛΠΕ-ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ, Κρατικά λαχεία κ.ά.

Με «πρώτο πιάτο» το πρόγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ για τα 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, τα κυβερνητικά στελέχη μαζί και οι διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο της Αθήνας διαφημίζουν από το Λονδίνο τις «προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», δηλαδή τα πεδία κερδοφορίας που τους προσφέρουν με στόχο την προσέλκυση «επενδύσεων».

Στο ίδιο φόρουμ οι ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες (τραπεζίτες, βιομήχανοι κ.ά.) αναζητούν νέες επιχειρηματικές κολεγιές μέσα από κοινά σχήματα που θα τους διασφαλίσουν την ευκολότερη πρόσβαση στο «ψητό», με καλύτερο κράχτη τα μέτρα και την παραπέρα σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση. Ειδικές αναφορές γίνονται με τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις όπως στα κρατικά λαχεία και στον ΟΠΑΠ, εταιρείες που όπως τους ενημέρωσε ο ΓΓ ιδιωτικοποιήσεων ετοιμάζονται για το σφυρί για τα τέλη Οκτώβρη με αρχές του Δεκέμβρη. Το κυβερνητικό στέλεχος δικαιολογήθηκε για την ....«καθυστέρηση», που την απέδωσε σε «τεχνικά προβλήματα» για να ισχυριστεί ότι ο στόχος για τα 5 δισ. ευρώ μέσα στο 2011 θα επιτευχθεί.

Τις αμέσως επόμενες μέρες η «διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων» προχωρά στη μεταβίβαση κρατικών μετοχικών πακέτων στο λεγόμενο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Οι συμφωνίες κυβέρνησης και τρόικας προβλέπουν ότι η διαδικασία δεν μπορεί να αναστραφεί, ότι δηλαδή οι εταιρείες και τα φιλέτα δημόσιας γης και περιουσίας δεν μπορούν να γυρίσουν στον έλεγχο της κυβέρνησης, ακόμη και για την περίπτωση που μείνουν στα αζήτητα. Εχουν ακόμη συμφωνήσει ότι το ξεπούλημα θα γίνει με τους όρους που υπάρχουν στην επιχειρηματική πιάτσα και στο πλαίσιο του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Στη συγκεκριμένη διαδικασία υπάγονται άμεσα οι προς ιδιωτικοποίηση για το 2011, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ, το ξεπούλημα μεγάλων κτιριακών υποδομών που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και που στη συνέχεια θα τις νοικιάζει το Δημόσιο, καταβάλλοντας υπέρογκα ποσά στους νέους ιδιοκτήτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ