Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ 2011
Κρίση - εφιάλτης για τα λαϊκά στρώματα

Κατά 7,3% υποχώρησε σε ετήσια βάση το ΑΕΠ το β' τρίμηνο του χρόνου

Εφιαλτικές διαστάσεις προσλαμβάνει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, το εύρος και το βάθος της οποίας, με την πάροδο του χρόνου, γίνονται όλο και μεγαλύτερα. Τα μεγάλα θύματα της καπιταλιστικής κρίσης, είναι φυσικά οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, με τους δείκτες της ανεργίας να εκτινάσσονται και εκατοντάδες χιλιάδες μικρά εμπορικά καταστήματα να κατεβάζουν ρολά. Το πιο ανησυχητικό πάντως είναι, ότι κανείς δεν είναι σε θέση να πει σήμερα, αν και πότε η κρίση θα κάνει τον κύκλο της και η οικονομία θα επανέλθει σε ανοδικούς ρυθμούς, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία, απειλείται και με νέα κρίση.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσα από τις πολιτικές του μνημονίου, από τη μία πλευρά μεταφέρει τα τεράστια βάρη της οικονομικής κρίσης στα λαϊκά στρώματα και από την άλλη απλώνει δίχτυ προστασίας για τις τράπεζες και τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, τις οποίες αιμοτοδοτεί με δεκάδες δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας σε σταθερές τιμές, το β' τρίμηνο του 2011, σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2010, έκανε βουτιά, καθώς υποχώρησε κατά 7,3%, που αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη αρνητική επίδοση μετά το 8,8% το δ' τρίμηνο του 2010 και το 8,1% το α' τρίμηνο του 2011.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι από το 2009, η κρίση, μήνα με το μήνα, τρίμηνο με το τρίμηνο, γίνεται βαθύτερη. Ετσι το 2009 το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 2,4%, το 2010 κατά 4,6% και το α' εξάμηνο του 2011 κατά 7,7%. Η δυναμική των πραγμάτων καταδεικνύει, ότι η κρίση το 2011, θα είναι η χειρότερη της τριετίας, ενώ ιδιαίτερα δύσκολος για τις λαϊκές οικογένειες, αναμένεται ο φετινός χειμώνας.

Η υποχώρηση του ΑΕΠ το β' τρίμηνο κατά 7,3% οφείλεται στην εξέλιξη των ακόλουθων παραμέτρων:

  • Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 6,8%.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 17,9%.
  • Μείωση κατά 1,4% παρουσίασαν οι εξαγωγές εμπορευμάτων και υπηρεσιών, ενώ κατά 7,6% μειώθηκαν οι εισαγωγές από τρίτες χώρες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ