Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Σε βαθιά αδιέξοδα η καπιταλιστική διαχείριση

Λειψή η συμμετοχή των τραπεζών στην έκδοση εντόκων γραμματίων

Πόρτα από τους τραπεζίτες βρήκε χτες μπροστά της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού σε μια πρωτόγνωρη εξέλιξη δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα 300 εκατ. ευρώ που υπολόγιζαν να δανειστούν μέσα από τις «μη ανταγωνιστικές προσφορές» εντόκων γραμματίων. Τα ποσά που τελικά μαζεύτηκαν διαμορφώθηκαν σε 155 εκατ. ευρώ.

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι έσπασε ένας ακόμη κρίκος, στην αλυσίδα ανακύκλωσης του ζεστού χρήματος από τις τράπεζες στο κράτος και από κει ξανά πίσω, με τη μορφή κρατικής κατάθεσης και ειδικά για τις τράπεζες εκείνες που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε ρευστότητα.

Είναι ολοφάνερο το πού το πάνε: Ο λαός θα δεχτεί νέο κύμα πρωτόγνωρων εκβιασμών, προκειμένου να αποδεχτεί τη βαρβαρότητα της πλουτοκρατίας, την ομοβροντία από τα νέα μέτρα που σχεδιάζουν, μπας και καλύψουν τις τρανταχτές αστοχίες τους, τα βαθιά αδιέξοδα που σωρεύει η πολιτική ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.

Το έδαφος προετοιμάζεται από ανεπίσημες κυβερνητικές «διαρροές», σύμφωνα με τις οποίες, και ανάλογα με τις εξελίξεις, από τον επόμενο μήνα δε θα υπάρξει καμία πληρωμή από τα δημόσια ταμεία με «εξαίρεση τους μισθούς και τις συντάξεις». Απόλυτα συνεπείς θα είναι με τις «υποχρεώσεις» προς τους μεγαλοδανειστές, τους τραπεζίτες και τα άλλα τρωκτικά.

Σύμφωνα με τους ντόπιους τραπεζίτες, η «λειψή» συμμετοχή τους στην επανατροφοδότηση τους κράτους με νέα δάνεια στέλνει μήνυμα και για τις επόμενες εκδόσεις ολιγόμηνων εντόκων γραμματίων, όπως αυτή που έχουν σχεδιάσει για την επόμενη βδομάδα και για ποσά ύψους 2 δισ. ευρώ. Στον εμπαιγμό του λαού δίνουν συνέχεια τα κυβερνητικά στελέχη. Με πρόσχημα την ανάγκη τους για εκταμίευση της 6ης δόσης από τους μηχανισμούς στήριξης, δηλαδή για τα νέα αντιλαϊκά πακέτα, κάνουν λόγο μέχρι και για εκμηδένιση της ρευστότητας του Δημοσίου από τα μέσα του Οκτώβρη. Οι ίδιοι αφήνουν να πλανάται πάνω από τον ήδη πτωχευμένο λαό η «απειλή» για γενικότερη στάση πληρωμών από το Δημόσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ