Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Για δεκαετίες η αιματηρή λιτότητα

Ο Ε. Βενιζέλος εμπαίζει τους εργαζόμενους, λέγοντας ότι το χαράτσι στα ακίνητα δεν αποτελεί... «νέα επιβάρυνση»

Το νέο χαράτσι - επιβολή τέλους στα ακίνητα, που ανακοίνωσε την Κυριακή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι παρά το προοίμιο της νέας καταιγίδας που σχεδιάζουν να εξαπολύσουν με την εσπευσμένη κατάθεση στο τέλος του Οκτώβρη του κρατικού προϋπολογισμού του 2012, σε βάρος των, βαριά χειμαζόμενων από την πρωτοφανή οικονομική κρίση και τη βάρβαρη οικονομική πολιτική, λαϊκών στρωμάτων.

Το δράμα, όμως, δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί, καθώς έπονται οι σκληρότατοι προϋπολογισμοί του 2013 και του 2014. Αλλά τα βάσανα δε σταματάνε ούτε εδώ. Η νέα δανειακή σύμβαση, που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στις 21 Ιούλη, προβλέπει επιμήκυνση των σκληρών προγραμμάτων λιτότητας, έως το 2050...

Σε ό,τι αφορά στο 2012, μας προϊδέασε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος υποστήριξε ότι αφενός για το 2011 «αν πετύχουμε τους στόχους μας το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι μόλις 1,8 δισ. ευρώ», αφετέρου ότι «αν εφαρμόσουμε και τους στόχους του 2012, τότε θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ». Αυτό, κατά τον υπουργό, σημαίνει ότι «από το Μάρτιο, Απρίλιο του 2012 θα έχουμε βγει στο ξέφωτο των πρωτογενών πλεονασμάτων». Ο λαός της χώρας, βέβαια, θα έχει χωθεί πιο βαθιά στην κόλαση, καθώς η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων σημαίνει γενική ισοπέδωση και ερήμωση των πάντων.

Την εξαγγελία επίσπευσης της κατάθεσης του κρατικού προϋπολογισμού του 2012 στα τέλη Οκτώβρη - αντί το Δεκέμβρη που προβλέπεται συνταγματικά - την έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, στη μακροσκελή δήλωσή του από τη Θεσσαλονίκη. Προφανώς, κυβέρνηση και τρόικα θέλουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα, να εκβιάσουν και να δεσμεύσουν τον ελληνικό λαό και για το επόμενο έτος, δεδομένου ότι το προσεχές διάστημα, ως το τέλος του χρόνου, αναμένεται ιδιαίτερα θερμό και απρόβλεπτο...

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να δικαιολογήσει τη βάρβαρη και ειδεχθή για τα λαϊκά στρώματα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, προσφεύγοντας σε επιχειρήματα, που αγγίζουν τα όρια της αστειότητας και της ασυναρτησίας.

Στα πλαίσια αυτά πρόβαλε τον καινοφανή ισχυρισμό ότι το Υπουργικό Συμβούλιο δε συγκλήθηκε για να επικυρώσει νέα εισπρακτικά μέτρα, αλλά για «να αντιμετωπίσει μια ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Ευρωζώνη, στην Ευρώπη, στην παγκόσμια αγορά»! Δηλαδή, συνεδρίασαν για να επιλύσουν τα παγκόσμια προβλήματα...

Στο ίδιο πάντα πνεύμα, πρόβαλε το απίθανο επιχείρημα ότι η κυβέρνηση... εξαναγκάζεται να αλλάξει στάση - να πάρει δηλαδή νέα μέτρα - επειδή «είναι η στάση ορισμένων πολύ σημαντικών κρατών - μελών που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στα πράγματα της Ευρωζώνης», καθώς κάθε κράτος «αντιμετωπίζει στην Ευρωζώνη τα δικά του προβλήματα και έχει τις δικές του προτεραιότητες». Εδώ πρόκειται, βέβαια, για έμμεση παραδοχή των οξύτατων αντιθέσεων που υπάρχουν στην ΕΕ και μεταξύ των οποίων επιχειρεί να ισορροπήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας τα συμφέροντα της ντόπιας ολιγαρχίας.

Το αποκορύφωμα των δηλώσεων Βενιζέλου ήταν, όταν ο τελευταίος - εμπαίζοντας και ειρωνευόμενος προφανώς το λαό - ισχυρίστηκε πολύ σοβαρά ότι το νέο χαράτσι δε συνιστά «νέα επιβάρυνση», δεδομένου ότι «η συνολική επιβάρυνση των πολιτών, της κοινωνίας, της οικονομίας, παραμένει η ίδια»!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ