Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΕΚΑΒ
Ανέλκυση των συντριμμιών, ζητά ο εισαγγελέας

Την ανέλκυση των δύο κομματιών του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, που εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Λαυρίου, εκεί όπου κατέπεσε στις 14-1-2001, παρασύροντας στον υγρό τάφο του πέντε ανθρώπους, ζητά ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Δημ. Ασπρογέρακας, ο οποίος προΐσταται των ερευνών για τα αίτια του δυστυχήματος. Στόχος του εισαγγελικού λειτουργού είναι να διαπιστωθεί αν πριν τη μοιραία πτήση είχαν φροντίσει οι αρμόδιες υπηρεσίες να υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφάλειά της και, τελικά, να βρεθεί ποιος ευθύνεται για την τραγική κατάληξη.

Η ανέλκυση των συντριμμιών του ελικοπτέρου κρίνεται από τον εισαγγελέα κάτι περισσότερο από αναγκαία για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων από την πραγματογνωμοσύνη που θα διενεργηθεί. Αποδέκτης του αιτήματός του είναι κυρίως το Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, το οποίο έχει τη δυνατότητα με χαμηλό κόστος να συμβάλει μαζί με το Πολεμικό Ναυτικό, τόσο στο συγκεκριμένο έργο, όσο και στην ανεύρεση των σορών των πέντε άτυχων επιβατών. Ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμιά αρμόδια αρχή η ύπαρξη νεκρών, καθώς οι δύο κυβερνήτες, ο ασθενής και οι δύο γιατροί που τον συνόδευαν φέρονται ακόμα ως αγνοούμενοι!

Είναι δε απορίας άξιο, γιατί η Υπηρεσία Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων της ΥΠΑ δε ζήτησε αμέσως την ανέλκυση των δύο κομματιών του ελικοπτέρου, αλλά περιορίστηκε στη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης με βάση μόνο τις κασέτες και τις φωτογραφίες που τράβηξε το βαθυσκάφος του Εθνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών. Η εισαγγελική αρχή δε θεωρεί επαρκή τα στοιχεία αυτά και για έναν επιπλέον λόγο, που αφορά την πτώση από μηχανικό λάθος δύο ελικοπτέρων του ίδιου τύπου στη Γαλλία το περασμένο καλοκαίρι. Η κατασκευάστρια εταιρία «Αουγκούστα Μπελ» ισχυρίζεται ότι ανάλογο πρόβλημα δεν παρουσιάζουν τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ, πλην όμως και αυτό το ζήτημα θα πρέπει να ερευνηθεί από ελληνικής πλευράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ