Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣτΕ
Επικίνδυνες οι προτεινόμενες διατάξεις

Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας τάχθηκαν κατά της αναθεώρησης των άρθρων 24, 95 και 100 του Συντάγματος

Κατά της αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος τάχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία η διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Οι δικαστικοί λειτουργοί του ΣτΕ θεωρούν ότι στην επιχειρούμενη αναθεώρηση δεν πρέπει να θιγεί το άρθρο 24 για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, ενώ την ίδια γνώμη εξέφρασαν και για τα άρθρα 95 και 100 που αφορούν τη δικαστική εξουσία.

Αν και η διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ είχε συγκληθεί στις αρχές του καλοκαιριού και διατύπωσε τις θέσεις της επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος, λόγω της μεγάλης σημασίας, συγκλήθηκε και πάλι για να τοποθετηθεί στα τρία αναθεωρητέα άρθρα του Συντάγματος (24, 95 και 100). Κατά τη δεύτερη σύγκληση, η Ολομέλεια συνεδρίασε δύο φορές. Μάλιστα, η δεύτερη συνεδρίαση, κατά την οποία δεν έλειψαν και εντάσεις, αφιερώθηκε αποκλειστικά στο άρθρο 24 του Συντάγματος. Στο μεταξύ, μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται η δημοσίευση της σχετικής απόφασης από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

Ειδικότερα, για το άρθρο 24 αρκετοί δικαστές χαρακτήρισαν «επικίνδυνες» τις προτεινόμενες ρυθμίσεις που έχουν προταθεί από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Επίσης, υποστήριξαν ότι η αυστηρή νομολογία που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια από την Ολομέλεια και το Ε' Τμήμα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, παρέχει την εγγύηση για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος και επομένως δε χρειάζονται προσθήκες και νέες διατυπώσεις στο άρθρο 24.

Αλλοι πάλι δικαστικοί λειτουργοί επισήμαναν τους κινδύνους από τη μη διάκριση μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού δάσους και τόνισαν πως οι προτεινόμενες ρυθμίσεις διευκολύνουν τους καταπατητές, στην προσπάθειά τους να τσιμεντοποιηθούν τα δάση.

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ διατυπώθηκαν τρεις θέσεις για το άρθρο 24. Η πρώτη άποψη που συγκέντρωσε και τη μεγάλη πλειοψηφία, θεωρεί ότι το άρθρο 24 πρέπει να μείνει ως έχει. Η δεύτερη (μειοψηφoύσα) άποψη πιστεύει ότι στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία. Τέλος, ένας μικρός αριθμός δικαστών εξέφρασε την άποψη ότι η διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ δεν πρέπει να ασχοληθεί με το άρθρο 24, επειδή δεν αφορά αμιγώς θέματα της Δικαιοσύνης.

Σχετικά με το άρθρο 100 του Συντάγματος, με το οποίο επιδιώκεται ο περιορισμός του δικαστικού ελέγχου, η Ολομέλεια σχεδόν ομόφωνα (εκτός από έναν αντιπρόεδρο) τάχθηκε κατά της αναθεώρησης αυτού του άρθρου. Να σημειωθεί ότι με τις προτεινόμενες διατάξεις αφαιρείται από τα Τμήματα του ΣτΕ το δικαίωμα να τοποθετούνται σε θέματα συνταγματικότητας των νόμων και Προεδρικών Διαταγμάτων και προτείνεται οι υποθέσεις αυτές να επιλύονται μόνο από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Οι δικαστές θεωρούν ότι μια τέτοια θέση θα οδηγήσει σε συμφόρηση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου, θα προκληθεί πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων και κατ' επέκταση, υπάρχει κίνδυνος να φτάσουμε σε φαινόμενα αρνησιδικίας.

Τέλος, η διοικητική Ολομέλεια τάχθηκε κατά της αναθεώρησης του άρθρου 95, με το οποίο μεταφέρονται αρμοδιότητες του ΣτΕ στα διοικητικά δικαστήρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμικό «όχι» κατά της παράδοσης των δασών στο κεφάλαιο (2007-01-17 00:00:00.0)
Προσχεδιασμένο έγκλημα (2001-02-08 00:00:00.0)
Στόχος τους η κατάλυση της νομολογίας του ΣτΕ (2001-01-30 00:00:00.0)
Θα στήσουν τη δική τους «Βουλή του περιβάλλοντος» (2001-01-17 00:00:00.0)
Αντίθετοι οι δικαστές με τις επιλογές για τη Δικαιοσύνη (2000-11-24 00:00:00.0)
Νομιμοποιούνται οι μεγαλοκαταπατητές (2000-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ