Τετάρτη 17 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Nίπτουν τας χείρας τους»

Μετά τα γεγονότα του ντέρμπι ο ένας ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλο

Το τέλος του κατήφορου είναι ο πάτος. Και νομοτελειακά αυτή θα 'ναι η πορεία του ποδοσφαίρου από τη στιγμή που οι κάθε λογής «ταγοί» του το έσυραν στην αδηφάγα «Λερναία Υδρα» της εμπορευματοποίησης. Οσοι παρουσιάζονται να εξεπλάγησαν από τα δρώμενα εντός και εκτός του γηπέδου στη Ν. Φιλαδέλφεια είναι άσχετοι με την ποδοσφαιρική πραγματικότητα ή υποκριτές. Συνειδητά «κοιτούν το δέντρο, χάνοντας το δάσος». Η έκταση κάποιων ενεργειών είναι ενδεικτική και εξηγήσιμη, αλλά αποτελεί μια παράμετρο του τύπου. Ο εστιασμός πάνω τους απλά αποπροσανατολίζει. Η ουσία βρίσκεται στο γενικότερο φαινόμενο. Και γι' αυτούς που πάλι «στρουθοκαμηλίζουν», το φαινόμενο (που με τη μια ή άλλη μορφή έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον) συνδέει «ομφάλιος λώρος» με το ξεπούλημα του αθλήματος στους επιχειρηματίες, ως μια επιπλέον πηγή πλουτισμού. Το επαγγελματικό πρωτάθλημα σημαίνει, για όσους το «λησμονούν», ότι υπάρχει ανταγωνισμός επιχειρήσεων (Ανωνύμων Εταιριών) δηλαδή κερδισμένοι και χαμένοι πρώτα και κύρια οικονομικά. Με το χρόνια μάλιστα τα μεγέθη αυτά αυξάνονται γεωμετρικά. Η σύγκρουση λοιπόν συμφερόντων και η οικονομία της «ελεύθερης» αγοράς δεν επιτρέπει ηθικούς φραγμούς και αρχές. Μοναδικός νόμος είναι η με κάθε τρόπο υπεράσπιση της επένδυσης... Αυτό το γνωρίζουν, όσο και αν προσπαθούν να το ξεπεράσουν, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Και η προσπάθεια αποποίησης ευθυνών και αυτοπαρουσίασης του καθενός ως «μαχητή του δικαίου και του ηθικού», αποτελεί απλά μια παρωδία που προκαλεί θυμηδία. Και υποδεικνύει ενοχή.

Μόλις μια μέρα μετά τα κατάπτυστα γεγονότα στο ντέρμπι αυτό ακριβώς έκαναν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας, ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Βίκτορας Μητρόπουλος, οι αντιμαχόμενες πλευρές. Ο »μεσσίας» του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, κύριος Μητρόπουλος, διακήρυξε συνέχιση της μάχης του γι' αξιόπιστο πρωτάθλημα και έριξε την ευθύνη στον κακό διαιτητή και την ΑΕΚ. Δήλωσε αναγκασμένος να 'χει συνοδό (σ.σ. μπράβο) γιατί δέχεται απειλές, άγνοια για την κατοχή όπλου από το συνοδό του, κάκισε την ενέργειά του αλλά ουσιαστικά τον δικαίωσε: «Οφείλω όμως ν' αναγνωρίσω ότι ίσως η ενέργειά του ήταν ευεργετική για την προσωπική μου ασφάλεια»... Οταν ρωτήθηκε από το «Ρ» για τα διαπλεκόμενα και τις παρενέργειές τους, εμμέσως πλην σαφώς παρέπεμψε στην πολιτεία: «Εγώ δε συντάσσω προεδρικά και υπουργικά διατάγματα». Οσο για την ύπαρξη ανθρώπων του υποκόσμου «δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Εγώ προσπαθώ όταν οι παράγοντες μπαίνουν στο γήπεδο να μη χρειάζονται κανέναν κοντά τους». Αμ, δεν το είδαμε. Από την πλευρά του ο κύριος Φούρας έκανε... επίδειξη πυγμής. Με μια φιλολογική ανακοίνωση γεμάτη αοριστίες, ψέγει τους παράγοντες, καταδικάζει και στο τέλος προειδοποιεί ότι «τόσο η πολιτεία όσο και η Δικαιοσύνη οφείλουν να πράξουν στο ακέραιο το καθήκον τους και θα το πράξουν, εξαντλώντας της αυστηρότητά τους, δεδομένου ότι εξαντλήθηκαν και τα όρια ανοχής». Τόσο δραστική και αποφασιστική παρέμβαση... Η ΑΕΚ ξανακαταγγέλλει τους «γνωστούς κακούς» και ο Ολυμπιακός κάνει λόγο για προβοκάτσια. Κι όλοι ευχαριστημένοι που επιτέλεσαν το καθήκον τους, σαν άλλοι «Πόντιοι Πιλάτοι», πήγαν για ύπνο.

  • Ο Βασίλης Νικάκης χαρακτήρισε κακή τη διαιτησία Δημητρόπουλου, προανήγγειλε την αποπομπή του, κατήγγειλε τα έκτροπα και πρόσθεσε με νόημα: «Σε καμιά περίπτωση όμως δε θα φορτωθούμε ευθύνες άλλων και δε θα δεχτούμε την παραπληροφόρηση σε πραγματικά γεγονότα». Επίσης, μετά και από αίτημα της ΕΠΑΕ θα γίνουν αλλαγές στα μέλη της επιτροπής αλλά και στους πίνακες.

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ