Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ
Νέες υποκριτικές κορόνες

ΤΥΝΙΔΑ.--

Νέα επίθεση κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε, χτες, ο Τούρκος πρωθυπουργός από την τυνησιακή πρωτεύουσα που είναι ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του στις αραβικές χώρες όπου τους τελευταίους μήνες ανατράπηκαν οι ηγεσίες τους (σύμμαχοι των ιμπεριαλιστών) και η Αγκυρα επιχειρεί να εδραιώσει πολιτική επιρροή για να προωθήσει τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στο ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι «το Ισραήλ δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα τουρκικά πλοία μπορούν να καταπλεύσουν εκεί οποιαδήποτε στιγμή» για να καταλήξει στο αίτημα της Αγκυρας για διατύπωση σαφούς συγνώμης εκ μέρους της ισραηλινής ηγεσίας για την αιματηρή επέμβαση των Ισραηλινών κομάντος στο «Μάβι Μαρμαρά» το Μάη του 2010.

Ο Ερντογάν έφτασε τα ξημερώματα στην Τυνησία και έγινε δεκτός από υποστηρικτές του ισλαμικού κόμματος «Ενάχντα», συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του Ρασίντ Γκανούσι. Το «Ενάχντα» έχει, ανοιχτά, δηλώσει ότι ως «πρότυπο» για την πολιτική του δράση έχει το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί και έναν από τους βασικούς του χρηματοδότες ενόψει των πρώτων εκλογών, μετά την εκδίωξη του Μπεν Αλι, που έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Οκτώβρη.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έσπευσε να απαντήσει στις ανησυχίες που εκφράζει όλο το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα της Τυνησίας απέναντι στην άνοδο του ισλαμισμού. «Το Ισλάμ και η δημοκρατία δεν αντιφάσκουν», είπε.

Ο Ερντογάν επρόκειτο να συναντηθεί με τη μεταβατική ηγεσία της Τυνησίας πριν αναχωρήσει για τη Λιβύη, τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ