Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
37ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Με οδηγό τους αγώνες για ισοτιμία και κοινωνική απελευθέρωση

Στην ιστορία και τους αγώνες του εργατικού και γυναικείου κινήματος ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που παρουσιάστηκε το Σάββατο στο χώρο των Νέων Εργαζομένων.

Η είσοδος των γυναικών στην παραγωγή, οι πρώτες γυναίκες απεργοί, η συμβολή των εργατριών στη σοσιαλιστική επανάσταση και οικοδόμηση, η ηρωική πάλη των μαχητριών της Αντίστασης και του ΔΣΕ, είναι μόνο μερικές από τις σελίδες της ιστορίας που «ζωντάνεψαν», μέσα από μαρτυρίες, λογοτεχνικά αποσπάσματα και τραγούδια.

Η αναδρομή στους αγώνες των γυναικών για ισοτιμία και της εργατικής τάξης συνολικά για κοινωνική απελευθέρωση έδωσε, ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες, την ευκαιρία να γνωρίσουν πλευρές της ιστορίας, να κατανοήσουν πως όλες οι κατακτήσεις, που σήμερα ο καπιταλισμός «ξηλώνει» τη μια μετά την άλλη, ήρθαν σαν αποτέλεσμα σκληρών ταξικών αγώνων.

Η παρουσίαση στάθηκε αφορμή για να βγάλουν οι νέες εργαζόμενες χρήσιμα συμπεράσματα για τον προσανατολισμό που πρέπει να έχει και σήμερα η πάλη τους. Εγινε κάλεσμα για να πάρουν τη σκυτάλη του οργανωμένου αγώνα στα δικά τους χέρια, να απαντήσουν σε εκβιασμούς και τρομοκρατικά διλήμματα, να ενισχύσουν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στην πάλη για το σοσιαλισμό, για να καταργηθεί η εκμετάλλευση και να ανοίξει ο δρόμος για την ισοτιμία.

Θεατρικά διδάγματα από την κρίση του 1930

Η εποχή της καπιταλιστικής κρίσης το 1930 στις ΗΠΑ που οδήγησε στη φτώχεια πλήθος λαϊκών οικογενειών σκιαγραφήθηκε στο μικρό θεατρικό δρώμενο που έστησαν νωρίτερα, νέοι εργαζόμενοι στον ίδιο χώρο.

Μέσα από τους διαλόγους του Πίτερ και της γυναίκας του, που μετά από 26 χρόνια εργαζόμενος σε βιομηχανία επίπλων βρέθηκε άνεργος την Πρωτοχρονιά του 1930, αναδείχτηκε ότι και σήμερα η κρίση του ίδιου συστήματος χτυπάει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, δηλαδή με φτώχεια και εξαθλίωση τις λαϊκές οικογένειες. Ο Πίτερ εμφανίστηκε στο θεατρικό να αντέχει οικονομικά 18 μήνες πριν καταλήξει στις ουρές της Πρόνοιας, πιστεύοντας την αστική εφημερίδα του που του έλεγε να κάνει υπομονή και να μην μπλέξει με την Επιτροπή ανέργων, αυτή τη σφηκοφωλιά των κομμουνιστών!

Οταν όμως ήρθαν από την τράπεζα να του πάρουν το σπίτι, ήταν τα μέλη της Επιτροπής που βρέθηκαν εκεί, στο πλευρό του. Και με όπλο την αλληλεγγύη κατάφεραν τελικά να εμποδίσουν την τράπεζα να τον πετάξει στο δρόμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ