Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ
Σύνταξη 646 ευρώ για νοίκι, φαΐ, δάνεια και ... χαράτσια

Συζήτηση του «Ρ» με συνταξιούχους που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα

Από τη συζήτηση στα γραφεία των συνταξιούχων στην Καισαριανή
Από τη συζήτηση στα γραφεία των συνταξιούχων στην Καισαριανή
Το πιο βάρβαρο και αποκρουστικό της πρόσωπο δείχνει η κυβέρνηση στους χιλιάδες συνταξιούχους. Θυμίζουμε ότι: Η κυβέρνηση πάγωσε για πέντε χρόνια τις ήδη πενιχρές συντάξεις. Πετσόκοψε τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας (στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών τα έκοψε τελείως). Επέβαλε από τον περασμένο Αύγουστο αυξημένο το χαράτσι τύπου ΛΑΦΚΑ. Πετσόκοψε τις επικουρικές συντάξεις από 1η του Σεπτέμβρη. Τώρα, δίνει τη χαριστική βολή με το φοροχαράτσι της «κοινωνικής αλληλεγγύης», αλλά και το χαράτσι για τα ακίνητα.

Ο «Ρ» συζήτησε με τον Παντελή Μπαλή, συνταξιούχο του ΙΚΑ και με τους προέδρους των σωματείων συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Καισαριανής, Παναγιώτη Γιάνναρο και Γιώργο Κατημερτζή, αντίστοιχα.

Μόλις πριν λίγες μέρες στο σπίτι του Π. Μπαλή, συνταξιούχου του ΙΚΑ και μάλιστα με αναπηρική σύνταξη μετά από πολύ σοβαρό έμφραγμα, έφτασε από την εφορία το τέλος επιτηδεύματος 300 ευρώ καθώς η γυναίκα του διατηρεί ένα μαγαζί με κάλτσες. Λέει: «Είχα μαγαζί με κατασκευή επίπλων μπαμπού. Δουλεύω από παιδί. Ξεκίνησα με έπιπλα - κουφώματα και από το 1973 που μας κυνηγούσαν στις οικοδομές, άλλαξα επάγγελμα. Δουλεύω από 12 χρονών. Το 1993 έπαθα έμφραγμα και γλίτωσα στο "παραπέντε" και έτσι βγήκα σε αναπηρική σύνταξη. Δούλευα 32 ολόκληρα χρόνια. Σήμερα παίρνω 646 ευρώ σύνταξη. Μένω στο ενοίκιο το οποίο είναι 400 ευρώ το μήνα. Η γυναίκα μου έχει ένα μαγαζάκι με κάλτσες και καλτσόν. Τώρα το μαγαζί της πάει κατά διαόλου. Δεν δουλεύει. Να το κλείσει. Αλλά τι θα κάνει; Χρωστάει σε όλες τις τράπεζες και πληρώνω κι εγώ. Παίρνω 646 και όταν βγαίνω από την τράπεζα έχω πάνω μου ένα δίφραγκο, 2 ευρώ. Μόνο τα ενοίκια, μαγαζί και σπίτι, είναι 12.000 ευρώ το χρόνο. Χρωστάω τρία δίμηνα στη ΔΕΗ και του σπιτιού και του μαγαζιού και δυο λογαριασμούς ΟΤΕ. Τώρα περιμένω να κάνω διακανονισμό, αλλά τι να πληρώσω πρώτα; Τον περασμένο μήνα έκανε είσπραξη το μαγαζί όλο το μήνα 250 ευρώ. Και αυτό το μήνα είναι ζήτημα να έχει κάνει 150-200 ευρώ. Εχω δυο παιδιά το ένα είναι παντρεμένο και είναι μόνο του και η κόρη μου είναι άνεργη, μένει στο σπίτι μας και μόλις της ήρθε το ένταλμα πληρωμής 100 ευρώ. Πριν η κόρη μου είχε μαγαζί, δεν πήγαινε καλά και το έκλεισε. Είχε πάρει δυο δάνεια. Πληρώνουμε 4 δάνεια! Η κόρη μου είναι άνεργη από το Μάη και βέβαια δεν έχει πληρωθεί και τον τελευταίο μισθό της».

«Δεν συμφωνούμε με τα χαράτσια, δεν έχουμε να πληρώσουμε», λέει χαρακτηριστικά ο Π. Γιάνναρος, πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Καισαριανής. Μας περιγράφει ότι πριν το καλοκαίρι μάζεψε το σωματείο στοιχεία των μελών του για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του ΙΚΑ για τα ιαματικά λουτρά. «Αυτό που διαπιστώθηκε, σημειώνει χαρακτηριστικά, είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που καταγράψαμε το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 8.500. Καταλαβαίνετε;».

Ο Γ. Κατημερτζής, πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΟΑΕΕ της περιοχής, λέει ότι στον ίδιο ήρθε η επιστροφή φόρου από την εφορία 234,19 ευρώ. Ταυτόχρονα, έλαβε και το χαρατσόχαρτο της έκτακτης εισφοράς 175,55 ευρώ. Οταν όμως πήγε στην αρμόδια ΔΟΥ για να εισπράξει την επιστροφή φόρου δεν μπορούσε αν πρώτα δεν κατέθετε την έκτακτη εισφορά!

«Εχουμε επαγγελματοβιοτέχνες, μικρούς εμπόρους - λέει χαρακτηριστικά ο Γ. Κατημερτζής - οι οποίοι χρωστάνε στην εφορία γιατί δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τα χρέη τους. Γιατί έχουν 12 μήνες να πάρουν εργολαβία, γιατί κάθονται στο μαγαζί τους και πληρώνουν τα νοίκια τους μπας και έρθει καμιά δουλειά. Μήπως και εξασφαλίσουν τα συντάξιμα χρόνια. Και έρχεται τώρα η κυβέρνηση και τους φέρνει έκτακτη εισφορά με βάση τον τζίρο που είχαν κάνει πέρσι. Ποιος θα τα πληρώσει; Από πού;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παναττική συγκέντρωση στις 20 Απρίλη (2021-04-14 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία για το πετσόκομμα της αποζημίωσης όσων συνταξιοδοτούνται (2020-06-26 00:00:00.0)
Θυσίες για τα μονοπώλια ή ανατροπή (2013-02-10 00:00:00.0)
Ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση» πανελλαδικά! (2010-09-17 00:00:00.0)
«Θα μας βρίσκουν μπροστά τους» (2009-08-01 00:00:00.0)
«Με ενότητα και αγώνα θα δικαιωθούμε» (2004-10-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ