Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ
Βάζει μπρος τον περιορισμό κατά 30% των κρατικών δομών

Εκτός από τις χιλιάδες απολύσεις, αυτό θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στα λαϊκά νοικοκυριά στα οποία δε θα καλύπτονται βασικές τους ανάγκες

Την έναρξη του προγράμματος για περιορισμό κατά 30% των δομών του κράτους κήρυξε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με την επιστολή που απέστειλε ο Δ. Ρέππας προς τους συναδέλφους του υπουργούς της κυβέρνησης. Το πρόγραμμα, που βασίζεται σε σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ, είχε προαναγγελθεί από τον υπουργό στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ο Δ. Ρέππας είχε επίσης ξεκαθαρίσει πως «επειδή ακριβώς πάμε σ' αυτές τις αλλαγές, πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο τομέα και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και σ' αυτή την πολιτική εντάσσεται το πρόγραμμα της εργασιακής εφεδρείας».

Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι απολύσεις που επίκεινται, η υλοποίηση της εργασιακής εφεδρείας που οδηγεί σε απολύσεις, θα έχουν τραγικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους που θα μείνουν άνεργοι αλλά θα στοιχίσουν πολλαπλά στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Ηδη, χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά βιώνουν αυτή την κατάσταση από την υπολειτουργία ή ακόμα και την κατάργηση παροχής βασικών υπηρεσιών που καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες. Ιδρύματα Πρόνοιας καταργήθηκαν με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να βρίσκονται σε τραγικό αδιέξοδο με τους συγγενείς τους που χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα. Τα παιδιά χιλιάδων νέων ζευγαριών δεν μπορούν να πάνε σε κάποιον παιδικό σταθμό εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Και πολλά άλλα τέτοια δεινά θα κληθούν να αντιμετωπίσουν λαϊκές οικογένειες αφού ο περίφημος «περιορισμός του κράτους» θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε σχολεία, νοσοκομεία, στην κατασκευή βασικών έργων υποδομής.

Στην επιστολή του ο Δ. Ρέππας ζητεί από τους συναδέλφους του να αποστείλουν άμεσα - το αργότερο ως τις 30 Σεπτέμβρη - στοιχεία:

Για το προσωπικό που κρίνεται πλεονάζον - και θα μπορούσε να μετακινηθεί - στις υπηρεσίες και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που έχουν υπό την ευθύνη τους. Για τις ανάγκες σε προσωπικό που θα μπορούσαν να καλυφθούν με μετακίνηση προσωπικού από άλλες μονάδες του κράτους.

Ακόμη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο πλαίσιο της μείωσης των κρατικών δομών κατά 30%, ζητεί από τα υπουργεία να καταργήσουν αμέσως τμήματα που θα θεωρηθούν ουσιαστικώς ανενεργά ή που θα κριθεί ότι δε χρειάζονται. Πρέπει να σημειωθεί ότι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι επίσης και η συγχώνευση τμημάτων καθώς και η κατάργηση ή συγχώνευση διευθύνσεων και υπηρεσιών. Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση θέλει μια καταγραφή του προσωπικού που θα κριθεί πλεονάζον καθώς κι ένα χάρτη των δημόσιων υπηρεσιών ώστε να θέσει σε εφαρμογή δύο βασικές πολιτικές της επιλογές: Την εργασιακή εφεδρεία και τις χωρίς όρια και περιορισμούς μετατάξεις προσωπικού. Για το δεύτερο μέτρο θα χρειαστεί την ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο των εργαζομένων στο Δημόσιο, που θα μετατρέψει τους δημοσίους υπαλλήλους σε υπαλλήλους του κράτους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τροπολογία για διασφάλιση των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ (2013-01-12 00:00:00.0)
Το 10% των εργαζομένων μπαίνει σε εργασιακή εφεδρεία (2011-09-21 00:00:00.0)
Τα βάρβαρα μέτρα να σημάνουν συναγερμό (2011-09-08 00:00:00.0)
Ενιαίος αγώνας (2011-09-08 00:00:00.0)
Εγκύκλιος για πενταετή «άδεια» άνευ αποδοχών (2011-08-10 00:00:00.0)
Τον επόμενο μήνα το νέο μισθολόγιο (2011-07-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ