Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Δυναμική απάντηση στο «νέο» σχολείο

Με παλμό και δυναμικότητα διαδήλωσαν χτες μαθητές στο κέντρο της Αθήνας, μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας

Φτάνοντας έξω από τη Βουλή οι μαθητές επέστρεψαν τα dvd της ντροπής

Eurokinissi

Φτάνοντας έξω από τη Βουλή οι μαθητές επέστρεψαν τα dvd της ντροπής
Σχολεία χωρίς βιβλία, χωρίς καθηγητές, χωρίς χρήματα για λειτουργικά έξοδα και με όλα τα προβλήματα που κουβαλούσαν από το παρελθόν (υποδομών, περιεχομένου κ.τ.λ.) είναι μερικοί από τους λόγους που βγάζουν τους μαθητές δυναμικά στους δρόμους, να διεκδικούν όλα όσα τους ανήκουν.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΣΑΣΑ, μαθητές συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 10 το πρωί στην Ομόνοια. Από το βήμα της συγκέντρωσης, εκπρόσωπος του Συντονιστικού απηύθυνε χαιρετισμό στους χιλιάδες μαθητές που μέσα από συλλογικές διαδικασίες πήραν αγωνιστικές αποφάσεις και κάλεσε τους μαθητές να πάρουν θέση στους αγώνες. «Να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε μαζικά, μαχητικά, οργανωμένα και περιφρουρημένα στο πλευρό των εργαζόμενων γονιών μας». «Σήμερα είναι η αρχή. Να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε, με όλες τις μορφές και με καταλήψεις στα σχολεία». Συνθήματα και συζητήσεις, από τα μεγάφωνα αλλά και μεταξύ των μαθητών, έδειχναν την αποφασιστικότητά τους, τις αγωνιστικές διεργασίες που είναι έντονες μεταξύ των μαθητών, τη σιγουριά του ότι έχουν δίκιο και το διεκδικούν.

«Εχουμε δικαίωμα στην εκπαίδευση - δουλειά - ζωή» - «θέλουμε βιβλία, καθηγητές, σχολεία». Τα λόγια αυτά στα πανό των μαθητών που με τα συνθήματα και τα τραγούδια τους ταρακούνησαν το κέντρο της Αθήνας, αποτυπώνουν τα όσα βιώνουν σήμερα οι μαθητές. «Ζούμε μια κόλαση, ακόμα και το φαΐ μας διακυβεύεται», είπε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς, καθώς από τη μία στο σπίτι ζουν την φτώχεια ή την απειλή της φτώχειας, την ανεργία, ελλείψεις και από την άλλη στα σχολεία, την κοροϊδία της εκπαίδευσης με... «κάποια» από τα βιβλία, «κάποιους»... από τους εκπαιδευτικούς, με μια μιζέρια στη δημόσια παιδεία. «Ηρθαν τα λυσάρια και δεν ήρθαν τα βιβλία με τις ασκήσεις!» περιέγραφαν οι μαθητές γλαφυρά την κατάσταση στα σχολεία, αυτή που τους βγάζει στους δρόμους.


Πορεύτηκαν προς τη Βουλή με τα συνθήματα «οι μαθητές δεν σκύβουν το κεφάλι παλεύουν για μόρφωση και κοινωνία άλλη», «στο δρόμο είναι οι μαθητές, έξω απ' τα σχολεία οι πολυεθνικές», «δώστε λεφτά για την παιδεία».

Οταν έφτασαν στη Βουλή, «επέστρεψαν» τα περίφημα dvd που τους μοίρασαν στα σχολεία αντί για βιβλία, πετώντας μερικά από αυτά μπροστά στον άγνωστο στρατιώτη. Ηταν μια συμβολική κίνηση δηλωτική του ότι απαιτούν βιβλία για όλους, αλλά και απορρίπτουν το «νέο σχολείο», προάγγελος του οποίου είναι η σημερινή κατάσταση.

Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Αθήνας Σ. Αθανασοπούλου δηλώνοντας τη συμπαράσταση των γονιών στον αγώνα τους. Οπως είπε χαρακτηριστικά, οι γονείς είναι σύμμαχοι με τους μαθητές, εμπνέονται από την αγωνιστικότητα και τη ζωντάνια τους, τις διεκδικήσεις τους για αυτά που δικαιούνται και τους αξίζουν.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ