Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τραγικές οι συνέπειες της καπιταλιστικής παλινόρθωσης...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία εγκαινιάστηκε στη Σόφια «το πρώτο μουσείο στο οποίο εκτίθενται έργα τέχνης από την κομμουνιστική εποχή» και με την ευκαιρία ο υπουργός Πολιτισμού της Βουλγαρίας Β. Ρασίντοφ δήλωσε «ήταν καιρός να βάλουμε αυτήν την εποχή στη θέση της, σε ένα μουσείο»!!!

Το πρόβλημα, βεβαίως, για το λαό της χώρας είναι πως στο «μουσείο» έχουν μπει εδώ και χρόνια και όλα όσα απολάμβανε εκείνη την εποχή. Μια αναδρομή στις ειδήσεις που καταφτάνουν απ' τη γειτονική χώρα, το τελευταίο μόνο δίχρονο, αποτυπώνει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο λαός: Δυσβάστακτες αυξήσεις στα τρόφιμα, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των Βούλγαρων να αδυνατούν να αποκτήσουν βασικά αγαθά (το 55,5% των ιδιωτών και νοικοκυριών σύμφωνα με έρευνα της ευρωπαϊκής επιτροπής), ενώ σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων το 40% του λαού βρίσκεται στα όρια της φυσικής επιβίωσης! Μέτρα λιτότητας με περικοπές των κρατικών δαπανών στην Υγεία, στην εκπαίδευση, στις συντάξεις, μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και απολύσεις, πάγωμα όλων των μισθών έως το 2013, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, ενώ εξαιρετικά υψηλό είναι το ποσοστό ανεργίας.

Ο πλούτος της χώρας, που άλλοτε ανήκε στο λαό, πέρασε στα χέρια του κεφαλαίου. Πριν από λίγους μήνες, το κοινοβούλιο ενέκρινε την ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης στρατιωτικής βιομηχανίας «VMZ» στο Σόποτ της κεντρικής Βουλγαρίας που απασχολεί 3.700 εργαζόμενους. Στο «σφυρί» προτίθεται ή ήδη έχει βγάλει η κυβέρνηση αεροδρόμια, καπνοβιομηχανίες, την εταιρεία ύδρευσης κ.λπ.

Και το πιο τραγικό απ' όλα, στη χώρα όπου κυριαρχούσε άλλοτε το σύνθημα «όλα για τα παιδιά», σήμερα το επίπεδο της παιδικής φτώχειας φτάνει στο 17%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ χιλιάδες άστεγα παιδιά περιφέρονται στους δρόμους!


Γρηγοριάδης Κώστας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ