Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ασφυκτικές πιέσεις και εκβιασμοί

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Σε διπλωματικό αγώνα δρόμου, ο οποίος διανθίζεται και από πολλούς εκβιασμούς και απειλές, έχουν αποδυθεί ΗΠΑ και ΕΕ, ως σύνολο και ως ξεχωριστές χώρες, προκειμένου να πείσουν τους Παλαιστινίους να μην καταθέσουν αίτημα μονομερούς αναγνώρισης ανεξαρτησίας στα σύνορα του '67, καθώς ουδείς εκ των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων εμφανίζεται διατεθειμένος να υποστεί τις συνέπειες της όποιας στάσης επιλέξει να κρατήσει (π.χ. η Ουάσιγκτον που έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ασκήσει βέτο σε περίπτωση που το αίτημα φτάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ). Από την άλλη, ο Μαχμούντ Αμπάς, ως επικεφαλής της ΟΑΠ που είναι ο αναγνωρισμένος νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού, επιμένει ότι το αίτημα θα κατατεθεί εκτός και αν το Ισραήλ δεχτεί να διαπραγματευτεί υπό την προϋπόθεση ότι θα τερματιστεί ο εποικισμός και θα γίνουν δεκτά τα σύνορα του '67, έτσι ώστε να γίνει αντικείμενο συζήτησης, στη συνέχεια, μια ενδεχόμενη ανταλλαγή εδαφών.

Το παλαιστινιακό αίτημα απορρίπτει μετά βδελυγμίας η ισραηλινή ηγεσία. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου το κατέστησε, για άλλη μια φορά, σαφές, επιδιώκοντας να επιρρίψει, ως συνήθως, τις ευθύνες στους Παλαιστινίους. Ο Νετανιάχου «πρότεινε» δήθεν άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων «χωρίς προϋποθέσεις», υποστηρίζοντας ότι «αυτό δείχνει πόσο ανοιχτό είναι το Ισραήλ στην ειρήνη σε αντίθεση με τους Παλαιστινίους», παραλείποντας βέβαια το ότι ήδη οι εποικισμοί έχουν δημιουργήσει δεδομένα στο έδαφος.

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη, όπως και η ισραηλινή, ενώ σήμερα αναμένεται και ο Νετανιάχου. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ρίαντ Μάλκι δήλωνε ότι τουλάχιστον έξι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δηλώνουν ότι θα στηρίξουν το παλαιστινιακό αίτημα και γίνονται συζητήσεις με άλλους 2 ή τρεις. Να υποβαθμίσει την όλη υπόθεση προσπάθησε ο γραμματέας ισραηλινής κυβέρνησης Ζβι Χάουερ, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να εγκριθεί παλαιστινιακή ανεξαρτησία από το Συμβούλιο Ασφαλείας, οπότε η Γενική Συνέλευση δεν έχει τόση σημασία».

Ταυτόχρονα, στις απειλές προσέφυγε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Κογκρέσου. Μετά τις ΗΠΑ, που απείλησαν την Παλαιστινιακή Αρχή με διακοπή της ετήσιας χρηματικής βοήθειας και το Ισραήλ, που απειλεί γενικόλογα «με αδιανόητες συνέπειες», χτες ο Μοσέ Καντόρ απείλησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι «αν εγκριθεί το παλαιστινιακό αίτημα θα ενθαρρύνει εξτρεμιστικά στοιχεία εντός Ευρώπης (υπονοώντας ισλαμιστικά) και θα απειληθεί η ασφάλεια των ευρωπαϊκών χωρών».

Σε αναζήτηση «συμβιβασμού»

Σε αυτόν τον κυκεώνα επαφών και πιέσεων έχουν εμπλακεί, για τα καλά, και η ΕΕ, το διαπραγματευτικό Κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία) και οι ΗΠΑ. Η Χίλαρι Κλίντον δήλωνε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος για επίτευξη ενός συμβιβασμού που θα αποτρέψει την κατάθεση του αιτήματος και την αναπόφευκτη πρόκληση έντασης». Μια «συμβιβαστική λύση που θα αναθερμάνει τις διαπραγματεύσεις και θα ικανοποιεί τους παλαιστινιακούς όρους» παραδέχτηκαν ότι αναζητούν και οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας και Γαλλίας, αλλά και η εκπρόσωπος της ΕΕ, Αστον, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι η ΕΕ δεν έχει καταλήξει σε κοινή θέση και αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τι στάση θα τηρήσει τελικά η κάθε χώρα, ιδιαίτερα οι Βρετανία και Γαλλία που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε, χτες, άλλη μια συνεδρίαση του Κουαρτέτου, καθώς τα μέλη του απέτυχαν να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή πρόταση. Σιβυλλική είναι και η στάση της Κίνας, καθώς δήλωσε ότι «κατανοεί και υποστηρίζει τα παλαιστινιακά δίκαια», αλλά δεν αποσαφήνισε αν τελικά θα στηρίξει το αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αντίθετα, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, το ξεκαθάρισε γραπτώς, όπως και αρκετές άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, και εννοείται οι αραβικές χώρες ότι το στηρίζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ