Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Με ατζέντα Μεταναστευτικό, σχέσεις με ΕΕ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία πραγματοποιεί ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος είχε συναντήσεις με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανκελα Μέρκελ και τον Γερμανό ομόλογο του Κρίστιαν Βουλφ, με βασικά ζητήματα στην ατζέντα τις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ, την πορεία της χώρας στην ΕΕ, καθώς επίσης και τους Τούρκους μετανάστες στη Γερμανία. Ο γερμανικός Τύπος σημειώνει ότι στις συναντήσεις θα θιγόταν επίσης η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η επιθετική πολιτική της στα Βαλακάνια και την ανατολική Μεσόγειο, χωρίς ωστόσο να γίνουν επίσημες κοινές δηλώσεις.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επαναβεβαίωσε το στόχο της Αγκυρας για πλήρη ένταξη στην ΕΕ, απορρίπτοντας οποιαδήποτε μορφή προνομιακής ή εταιρικής σχέσης, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δε θα εγκαταλείψει το «στρατηγικό στόχο της ένταξης». Σε δηλώσεις του ο Α. Γκιουλ σημείωσε ότι η «Τουρκία είναι σε θέση να βοηθήσει την Ευρώπη ειδικά στην παρούσα περίοδο "κρίσης"», όντας μία οικονομία η οποία παρουσιάζει οικονομική ανάπτυξη και μία χώρα με βιομηχανική παραγωγή. Ο Κ. Βουλφ υποστήριξε από την πλευρά του ότι η Γερμανία υποστηρίζει τη «διεξαγωγή δίκαιων ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις οποίες το αποτέλεσμα θα είναι ανοιχτό», προσθέτοντας ότι η Τουρκία πρέπει να καταβάλει προσπάθειες, όπως και η ΕΕ.

Σύμφωνα με μήνυμα του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφεν Σέιμπερτ, Μέρκελ και Γκιουλ συμφώνησαν όσον αφορά τους Τούρκους μετανάστες στη Γερμανία ότι πρέπει να γνωρίζουν τη γερμανική γλώσσα για την καλύτερη ένταξή τους στην κοινωνία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Γκιουλ, Βερολίνο και Αγκυρα υπέγραψαν συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης των προϊόντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ