Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εντός και εκτός
  • Ο θίασος «Κομμέντια» παρουσιάζει στις 5,12,19/2 στο θέατρο «Πολύτεχνο» τον Αρη Ρέτσο στην παράσταση Σοφοκλέους «Στροφές Αντιστροφές», που βασίζεται στη μετρική εκτέλεση των κειμένων, είτε του αρχαίου κειμένου στα χορικά, είτε με του νεοελληνικού. Ακούγονται αποσπάσματα από τα έργα: «Οιδίπους Τύραννος» (Οιδίπους, Τειρεσίας, Κρέων), «Αντιγόνη» (Αγγελιοφόρος, Τειρεσίας), «Αίας». Τα χορικά ακούγονται στο πρωτότυπο, ενώ οι διάλογοι, οι μονόλογοι και οι στροφές - αντιστροφές στα νεοελληνικά. Η πρόταση της παράστασης (αποτελεί το κλείσιμο μιας δεκάχρονης εργασίας του Αρη Ρέτσου στην τραγωδία), επικεντρώνεται στη μεταφορά του ρυθμού και της δύναμης του αρχαίου λόγου στη σημερινή γλώσσα.
  • Πρεμιέρα, σήμερα, στο «Θέατρο του Ηλιου» με τις «Λευκές νύχτες» του Ντοστογιέφσκι, σε διασκευή - σκηνοθεσία Ανδρέα Παπασπύρου, σκηνικά - κοστούμια Αννας Γεωργιάδου - Κένι Μακ Λίλαν. Παίζουν: Παίζουν: Ανδρέας Παπασπύρος, Αννα Αντωνίου, Μάκης Ακριτίδης, Δάφνη Βασιλιάδου. Η δύναμη και η ποικιλία των εσωτερικών συγκρούσεων αποτελούν το ιδιαίτερο συναισθηματικό υπόβαθρο του ντοσογιεφσκικού έργου, με αφετηρία τα θεμελιώδη προβλήματα που συγκλονίζουν την ανθρώπινη ψυχή.
  • «Το ημερολόγιο ενός τρελού» του Γκόγκολ παρουσιάζει κάθε Τρίτη βράδυ και κάθε Τετάρτη (απόγευμα, βράδυ) για 25 μόνο παραστάσεις ο Γιώργος Μεσσάλας, στην «Αλκυονίδα», ενώ από Πέμπτη μέχρι Κυριακή τον «Αμπιγιέρ», σε απόδοση Ντένης Θεμελή, προσαρμογή - σκηνοθεσία Γιώργου Μεσσάλα, σκηνικά - κοστούμια Βασίλη Τσιντσικώφ, μουσική επιμέλεια Σωκράτη Παπαθεοδώρου.

«Λευκές νύχτες» του Ντοστογιέφσκι στο «Θέατρο του Ηλιου»
«Λευκές νύχτες» του Ντοστογιέφσκι στο «Θέατρο του Ηλιου»
Από σήμερα μέχρι τις 11/2, το Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ παρουσιάζει την παράσταση «Αόρατες πόλεις», εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιταλο Καλβίνο, στη Μονή Λαζαριστών - Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός». Τέσσερις ιστορίες («Φοίνιξ 700», «Ναυάγιο», «Πόλις», «Γκανιάν»), περιγράφουν την πορεία του ανθρώπου, την αγωνία του θανάτου, την πάλη για επιβίωση, τις ανθρώπινες σχέσεις, την αίσθηση του ανεκπλήρωτου, τη ζωή και τις ανάγκες της στις μεγαλουπόλεις και την κατάδυση στα εσωτερικά τοπία της ψυχής. «Φοίνιξ 700» χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη. «Ναυάγιο» χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος, «Πόλις» χορογραφία: Μιχάλης Ναλμπάντης και «Γκανιάν» χορογραφία: Πέρσα Σταματοπούλου.

Αύριο, η Εστία Θεάτρου «Ερινεώς» παρουσιάζει το Μουσικό Χοροθέατρο Λόγου «Τοπαραμύθι του Αδάκρυτου», στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, με αρωγή του ΔΗΠΕΘΕ και του Κέντρου Μουσικού Θεάτρου Βόλου. Η παράσταση βασίζεται στην ποίηση του Κωστή Παλαμά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ